El Mercat del Ram ofereix més de 100 activitats relacionades amb la ramaderia, el comerç, la gastronomia i la cultura

La cita és els propers 18, 19 i 20 de març

Un moment al final de la roda de premsa.
Un moment al final de la roda de premsa

 El Mercat del Ram omplirà, un any més, els carrers de la ciutat de Vic amb mostres, concursos, exhibicions i més de 100 activitats. Avui al matí, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha presidit la roda de premsa de presentació de l’edició d’enguany, destacant que “el Mercat de Ram reflecteix la vitalitat de Vic i de tota la comarca tant a nivell ramader, com comercial, gastronòmic i cultural”

 

La ramaderia segueix sent l’eix central d’aquesta fira, amb concursos i exhibicions que es faran al Recinte Firal El Sucre. És el cas del 19è Concurs Català de Raça Frisona, el 12è Concurs Nacional de Vaca Bruna del Pirineu i el 34è Concurs de Canals Porcines. En aquest sentit, el secretari executiu de l’Associació Frisona d’Osona, Jaume Sala, ha remarcat que “el primer concurs es va fer l’any 1977 a Vic, i de les 19 edicions que complirem aquest any, 13 s’han fet en aquesta ciutat”. Per reforçar aquest caràcter ramader del Mercat del Ram, enguany la Llotja de Contractació i Mercat en Origen, que es reuneix cada dissabte a l’edifici El Sucre per fixar preus del boví i el porcí, es celebrarà a dins del recinte firal.

 

Pel què fa a la vessant de productes d’alimentació i gastronomia, aquest any es celebrarà la 8a edició de Lactium, la Fira del Formatge Artesà, que s’instal·larà a la Plaça dels Màrtirs, amb més de 40 expositors i una àrea on es duran a terme degustacions i tastos guiats. L’alcaldessa ha afirmat que “la ubicació d’aquesta fira respon a una voluntat política de donar vida a aquesta zona”. Dins les activitats de Lactium destaca un sopar temàtic al Temple Romà, que per primera vegada organitzarà el reconegut cuiner Nando Jubany, juntament amb el gastrònom Pep Palau i l’enginyer químic i enòleg Raül Bobet, propietari del Celler Castell d’Encús.

 

La Rambla Passeig també forma part del recorregut gastronòmic del Mercat del Ram i acollirà una mostra de productes de proximitat, l’Espai Terra i Cuina, amb una quarantena de parades on comprar oli, vins, embotits, cerveses, bolets, pastisseria i mel, entre d’altres. Com a novetat hi haurà una oferta de tapes que els visitants podran adquirir directament a cada estand i una zona de cuina coordinada pel cuiner David Sanglas, on s'hi farà una calçotada, un esmorzar de cap i pota, una xatonada i una arrossada. També en aquesta zona s’organitzarà un “gastromusical”, una activitat que maridarà productes locals, vins i música de la mà dels cuiners d’Osona Cuina, el Celler d’Osona i la cantant Carla Serrat.

 

Una altra novetat destacada d’aquest any és que a l’interior del Recinte Firal El Sucre s’habilitarà una zona on es mostrarà l’origen i el present de les cases de pagès. Sota el nom La casa de pagès, origen dels aliments, en aquest espai s'hi podrà veure maquinària, productes, fotografies i gràfiques dels processos del cereal, el porc i la vaca. També s’hi duran a terme tallers experimentals per a nens i nenes de 5 a 12 anys sobre l’alimentació animal, l’alimentació humana i els cereals. Es tracta d’una iniciativa que té com a objectiu aproximar el sector agrícola i ramader als visitants del Mercat del Ram, des d’un punt de vista didàctic i participatiu. Els organitzadors d’aquesta nova activitat són l’empresa Gepork, la Cooperativa Plana de Vic, l’Ecomuseu del Blat de la càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris Alternatius de la UVIC-UCC, l’empresa Natrus, i l’Organisme Autònom de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic.

D’altra banda, les exhibicions eqüestres seran també protagonistes d’aquesta cita anual, amb concursos de doma clàssica, ruta de carruatges, concurs de carrusels, salts d’obstacles, Horseball, volteig cosac, etc. Com a novetat, es faran tres modalitats de raid: dissabte de 60 i 80 km i diumenge de 40km. Les demostracions es poden veure dissabte i diumenge a la zona esportiva municipal.

 

A banda de les mostres esmentades, cal destacar la de Turisme, a la Rambla del Carme i Plaça Santa Clara, la de maquinària agrícola, a l’Avinguda dels Països Catalans, la d’horticultura, jardineria i energies renovables, al pàrquing Joan de Serrallonga, i la d’automòbils, al carrer Mossèn Josep Gudiol. D’altra banda, durant tot el cap de setmana, la ciutat s’omple d’ofertes lúdiques que complementen la vessant comercial com concursos de dibuix i fotografia, de globus aerostàtics, parc infantil d’inflables, exhibicions castelleres i diverses competicions esportives.