El president de la Generalitat i l'alcalde de Vic amb els guanyadors del concurs de canals porcines

El Mercat del Ram, renovat i ampliat, converteix Vic en la capital per excel·lència del sector agrícola, ramader i formatger

Ahir van tancar l’edició 2012 que ha comptat amb la visita del president de la Generalitat, Artur Mas

“Volíem un Mercat més ramader i creiem que ho hem aconseguit” segons la regidora de Fires i Mercats, Montserrat Rovira, “estem molt satisfets amb els resultats de l’edició d’enguany que ha  estat especialment lluïda, amb moltíssima gent que ha visitat la nostra ciutat”. Ahir es va cloure l’edició 2012 del Mercat del Ram amb una bona afluència de públic i el bon temps que ha acompanyat durant tot el cap de setmana.

 

 
El Mercat del Ram de Vic va iniciar el passat dijous, 29 de març, amb la jornada dedicada a l’Europorc i amb la lectura del pregó a càrrec del doctor Miquel Vilardell, president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. Com cada any, aquest és l’acte que dóna el tret de sortida a la festa per excel·lència del sector agrícola i ramader, però també de tota la ciutat de Vic. “És un Mercat on s’hi implica tothom i per això funciona” deia Rovira referint-se a les associacions i entitats de la ciutat, així com també a les empreses, comerços i institucions que participen a les mostres comercials.
 
El  Mercat del Ram 2012 ha estat diferent d’altres edicions ja que s’ha reinventat i, sobretot, s’ha potenciat amb la incorporació de l’Europorc, del Lactium (la fira dels formatges) la Mostra d’Entitats i Músiques i el Fira’t de la Unió de Comerciants del Remei Estadi (UCRE).
 
El dissabte, a primera hora del matí, les palmes i els palmons eren el producte més buscat entre els visitants de  la plaça Major. Més a l’oest de la ciutat, al recinte firal el Sucre, els protagonistes eren uns altres: els porcs, les vaques i els xais, que feien les delícies des dels més petits fins als més grans. A la zona esportiva municipal es van reunir tot el que fa referència al món del cavall, un nou espai, amb més amplitud i que va ser tot un èxit amb una gran quantitat de públic.
 
Als voltants de les 12.00h del mateix dissabte, es va iniciar el recorregut pel recinte firal  presidit pel president de la Generalitat Artur Mas; l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, el bisbe de Vic, Romà Casanova i la resta d’autoritat i que va acabar amb el lliurament de premis de la 30a edició del Concurs Català de Canals Porcines. El primer premi a la màxima puntuació a la qualitat de carn i de canal, valorat en 2.000 euros, va ser per la granja Pinsos Victoria La Roca d’en Feliu de Prats de Lluçanès.  El primer premi en qualitat de carn, valorat en 1.500 euros va ser per la Granja Vilatortella de Sant Bartomeu del Grau i el primer premi a la qualitat de la canal, valorat també en 1.500 euros, va ser per Farré Seres d’Artesa de Segre.  Pere Colom, portaveu de la comissió organitzadora de l’acte va agrair la col·laboració de totes les empreses que han fet possible una nova i especial edició del certamen ja que es celebrava la trentena edició.
 
El 8è Concurs Nacional de Raça Bruna  va tenir lloc el dissabte i diumenge al matí amb molt d’èxit. Era la primera vegada que es feia a Vic i com a curiositat va tenir lloc l’apadrinament d’un vedell a càrrec del reconegut cuiner osonenc Nandu Jubany.  
 
 Les vaques de raça bruna van tenir un paper destacat en aquesta edició del Mercat amb el 8è Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus, organitzat per la Federació Catalana de la Raça Bruna. Ha estat un dels campionats més concorreguts amb la presència de 180 caps.  Entre els premis més destacats i va haver el de Gran Campió de tot el concurs nacional i que va guanyar un toro de l’explotació La Closa de la Cerdanya i el Gran Campió d’animals joves que va guanyar una brava de Can Margall també de la Cerdanya. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, la regidora Montserrat Rovira i el president de la federació de la Raça Bruna Albert de Moner.
 
Les mostres d’automoció, d’energies renovables, jardineria, horticultura, vehicles industrials i maquinària agrícola, de ramaderia, mercat de pagès, de turisme també van ser, un any més, un gran atractiu per als visitants. Una de les novetats d’aquest Mercat del Ram va ser la integració del Lactium, a la Rbla. del Carme i C. de Manlleu amb la presència d’una seixantena de formatgers amb mes de 300 varietats de formatge de tota classe.
 
També es va canviar la ubicació de la zona eqüestre que va passar a la Zona Esportiva Municipal. El canvi va ser molt positiu per la mostra ja que hi van passar més de 10.000 visitants que van poder gaudir dels diferents espectacles de doma de cavalls, carreres de ponis, partits de polo i horseball i exhibició d’agilitat de carruatges, entre d’altres.
 
Segons la regidora de Fires i Mercat de l’Ajuntament de Vic, l’afluència de visitants ha estat “tot un èxit“ ; ha destacat l’encert a l’hora de distribuir les activitats en diferents punts de la ciutat per tal de “repartir i esponjar l’afluència de públic” i, a la vegada, recuperar i potenciar  l’esperit ramader amb la presència de mes bestiar en viu. La regidora va afegir que l’èxit del Mercat del Ram “és el resultat d’una feina ben feta de tot l’equip de fires i mercats que s’hi dedica en cos i ànima” i també sobretot de la col·laboració de tot el sector que “s’evoca a la ciutat durant els dies del Mercat”.