Josep-Ramon Soldevila, Benjamí Dòniga i Pep Simon

El Mercat Medieval s’instal·la a Vic del 6 al 10 de desembre amb propostes lúdiques i comercials per a tothom

El regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, ha presentat aquest dimarts l’edició d’enguany, acompanyat del regidor de Ciutadania i Igualtat, Josep-Ramon Soldevila i del director de teatre, Pep Simon

El Mercat Medieval de Vic s’instal·larà a la ciutat del 6 al 10 de desembre, amb més de 300 parades de tot tipus de productes i artesanies i diverses activitats que recreen l’ambient d’aquells temps com músics, dansaires, passa carrers, teatre i un campament de recreació de l’edat mitjana, entre d’altres. El regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, el regidor de Ciutadania i Igualtat, Josep-Ramon Soldevila i el director de teatre, Pep Simon, han presentat aquest dimarts a la tarda l’edició d’enguany a la Casa Prat, un dels nous escenaris de L’Assalt de l’Altarriba, el recorregut teatral basat en fets històrics ocorreguts al Segle XV a Vic, que aporta contingut cultural i patrimonial al Mercat Medieval, des de fa 5 anys.

 

La novetat més important d’aquesta nova edició de L’Assalt de l’Altarriba són les noves localitzacions, segons ha explicat el seu director, Pep Simon. Els nous escenaris són la Casa Prat, l’Església i el Claustre de l’Escorial, la Plaça de Montrodon i el Temple Romà, i es recupera la Casa de la Convalescència, que ja havia format part del recorregut en ocasions anteriors. La resta d’escenaris són la plaça Malla, el Pati de la Creu de l’Antic Hospital de la Santa Creu, l’Orfeó i la Casa Bojons. D’altra banda, els dos personatges que des de l’any  passat lliguen les diferents escenes i acompanyen al públic, la Grotuda i en Tòful, tornaran aquest any i plantejaran diferents enigmes relacionats amb la història i les peces que s’exhibeixen al Museu Episcopal de Vic.

 

Participació d’entitats

 

Cada any més entitats sense ànim de lucre de Vic se sumen a participar activament al Mercat Medieval. Pel què fa a la decoració dels carrers, 7 associacions han contribuït a fer que el nucli antic llueixi, durant aquests dies, com una ciutat medieval. El regidor Josep-Ramon Soldevila els hi ha agraït la seva participació i l’esforç que fan per contribuir a fer millor i més participatiu aquest esdeveniment de la ciutat.  Aquests associacions són: Osonament, Associació de Vídues de Vic i Comarca, Càritas Arxiprestal Vic, Associació Sant Tomàs - PARMO, Casal de Gent Gran de la Rambla, ASHES i Agrupació de Sords de Vic i Comarca. Pel què fa a l’ambientació i música, és important la participació dels grallers del Sagals d’Osona, els dansaires de Sant Miquel i la Banda Municipal de Vic.

 

Protagonisme de la plaça dels Màrtirs

 

El regidor Benjamí Dòniga, per la seva part, ha destacat que la plaça dels Màrtirs té aquest any un protagonisme especial ja que durant tot el dia acollirà una “gran varietat d’activitats adreçades al públic familiar” com titelles, carro de contes, atraccions i tallers, i també s’hi podran veure les exposicions d’aus rapinyaires, que en els últims anys estaven situades a la zona de les adoberies. A la mateixa plaça també s’hi podran fer passejades en rucs i someres. Dòniga també ha explicat que el Gremi d’Hostaleria d’Osona oferirà un sopar a un preu popular de 10 euros a l’Orfeó, el dia 5 de desembre, inspirat en els menjars de l’època medieval.

 

En la vessant comercial, es compta amb 354 expositors repartits per tot el nucli antic, xifra similar a les dels darrers anys, i dos zocos d’inspiració àrab, situats al Parc Jaume Portell i a la Plaça Gerbert d’Orlhac. L’oferta comercial és àmplia i variada: articles de decoració, herbes medicinals, complements de roba, embotits, formatges, pastisseria i conserves, entre d’altres productes,. La majoria dels expositors són provinents de Catalunya, però també hi ha artesans i venedors d’Andalusia, Aragó, Cantàbria, Castella-La Manxa, Castella-Lleó, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Extremadura, Euskadi, Galícia, Illes Balears, Galícia, La Rioja, Navarra i Múrcia.

 

A la zona de les Adoberies, unes 40 persones recrearan la vida i costums de l’edat mitjana instal·lant un Campament Medieval. Els visitants del Campament podran veure demostracions de diverses activitats i aspectes de la vida de l’edat mitjana com ara lluites, el tir amb arc històric i entrenaments en armes, entre d’altres. Aquesta simulació compta amb la instal·lació d’unes 10 tendes on hi viuran, durant 5 dies, els seus participants. També a les Adoberies hi haurà un espai destinat als productes locals, amb 11 parades de productors agroalimentaris de la comarca d’Osona, on s’hi podrà comprar embotits, cerveses, formatges i pastisseria artesanal, entre d’altres. A la mateixa ubicació es podran observar demostracions d’alguns dels oficis artesanals més representatius de la tradició medieval. És el cas de treballs amb forja, vidre, talla de fusta, pergamí, terrissa i pedra.

 

Al Mercat Medieval també hi ha nombrosos llocs per menjar i tavernes. Hi trobareu crepes, carn a la brasa, entrepans, botifarra, pizzes, gofres, caldo, xocolata calenta, pop, etc.

 

El punt i final de l’edició d’aquest any del Mercat Medieval el posarà un repic de campanes des del campanar de la Catedral de Vic a les 20h del diumenge 10 de desembre.