El Mercat Medieval tornarà a fer viatjar Vic a l’edat mitjana

És la fira que reuneix més visitants a la ciutat i tindrà lloc del 4 al 8 de desembre, després que el 2020 s’hagués de suspendre per la pandèmia

Montse Albàs, Titi Roca i Pep Simon .
Montse Albàs, Titi Roca i Pep Simon

 

Després que l’any passat no es pogués celebrar a causa de la pandèmia, el Mercat Medieval tornarà a omplir els carrers de Vic. La fira, que és la que reuneix més visitants a la ciutat, se celebrarà del 4 al 8 de desembre de 10.00 a 20.00 i arriba al seu 25è aniversari. Ho farà en tota la seva essència i mantenint en major part el format habitual -amb tavernes, activitats, unes 320 parades i més de 200 actuacions- però prenent mesures, com ara no ubicar les parades al centre històric per tal d’evitar aglomeracions. Aquesta és la principal novetat d’enguany, juntament amb la renovació de l’espectacle històric, ara titulat La trifulga de l’Altarriba.

 

Entre les mesures de seguretat hi figuren agrupar les tavernes, portar un control de l’aforament i situar la fira en espais amplis. D’aquesta manera, les parades i activitats no s’ubiquen al centre històric sinó fora muralla, això sí: amb el casc antic com a “teló de fons”. Les ubicacions d’aquesta edició seran doncs els parcs Jaume Balmes i Jaume Portell, la zona de l'Atlàntida i les Adoberies, les rambles de Sant Domènec, el Passeig, el Carme, el Bisbat i els Montcada, la plaça del Carbó i els carrers Soledat i Hospital d’en Cloquer.

 

Nou espectacle: La trifulga de l’Altarriba

 

L’altra novetat d’enguany és la renovació de l’espectacle històric L’Assalt de l’Altarriba, que arriba a la 8a edició com a espectacle de carrer, transformant-se en La trifulga de l’Altarriba. Se li ha fet un gir de guió: text nou, també a càrrec de Montse Albàs; nous personatges, interpretats per 8 actors; noves ubicacions i nova escenografia, que serà un espectacular carro de comediants de carrer. L’obra, que relata uns fets històrics que van tenir lloc a Vic al segle XV, va a càrrec de Teatre eSseLa i està dirigida per Pep Simon i Pep Tines. Una manera de sumar valor històric, arquitectònic i artístic a la fira.

 

“Es tracta d’una companyia de comediants que van pels carrers amb un carro explicant, 50 anys després, els fets que van ocórrer a la ciutat”, ha explicat Pep Simon en referència a l’argument. “S’utilitzen tècniques teatrals de l’època. Per tant es fan servir màscares, marionetes, titelles, bestiari popular... tot envoltat d’una manera farsesca, exagerada, d’explicar les coses”, ha dit.

 

“Hi ha molta energia, hi ha molta sorpresa... I conserva una essència i algunes picades d’ullet de L’Assalt de l’Altarriba”, ha explicat Montse Albàs. L’autora també ha mencionat que el títol del nou espectacle, Trifulga, incursió e desfeta de lo senyor Llorenç d'Altarriba a la ciutat de Vic, “és així de llarg perquè fa honor als títols de l’època d’aquestes històries de carrer”.

 

 

Un mercat que se suma al zero

 

Com és habitual, al Mercat Medieval els visitants també hi trobaran la clàssica recreació d’oficis; tavernes; parades d’alimentació, herbes i artesania, provinents de les quatre províncies de Catalunya i bona part de l’estat espanyol, així com de Portugal; activitats i espectacles infantils, que s’ubicaran a la zona de les Adoberies, i companyies de dansa, música i teatre. D’aquestes, en destaquen la companyia coreogràfica Abanderats de Tortosa i la companyia francesa de marionetes gegants Paris Bénarès, que s’han triat per aportar espectacularitat a aquesta 25a edició. El programa es complementa amb activitats paral·leles al Museu Episcopal de Vic i a l’espai immersiu Vicpuntzero.

 

Pel que fa a l’accessibilitat, s’habilitarà un aparcament al carrer Rafael Subirachs i Ricart. Es recomana fer servir el transport públic, per evitar cues però també per tenir cura del medi ambient. Un renovat Mercat que se suma a la campanya “Suma’t al zero” i vetlla per la reducció de residus amb accions com: s’utilitzen gots reciclables a totes les tavernes, no es donen bosses de plàstic, s’ha canviat el programa de mà de paper per l’app Vic Fires Virtual i s’utilitzen materials reciclats en la decoració dels carrers.

 

Part de la decoració prové dels tallers que, des de 2016, les regidories de Ciutadania i Igualtat i la de Fires i Mercats organitzen per a diverses entitats socials amb l’objectiu d’involucrar-les i visibilitzar-les. D’altra banda, per tal de minimitzar el malbaratament d’aliments, l’últim dia de fira les tavernes que tinguin excedent alimentari portaran els seus productes a Les Germanetes dels Pobres.

 

 

Es presenta la Setmana Medieval

 

Durant la roda de premsa també s’ha avançat una proposta que finalment tindrà lloc l’any vinent: la Setmana Medieval. “Volíem que la ciutat no només gaudeixi el Mercat Medieval aquests 4 o 5 dies, sinó que hi hagi tota una setmana de temàtica de coneixença del que és la ciutat medieval”, ha explicat el regidor d’Esports i Fires i Mercats, Titi Roca.

 

Per altra banda, Roca també ha afirmat que “des de l’Ajuntament, tenim clar que hem de mantenir aquesta essència de ciutat de fires i mercats. Per tant, avui és alegria de poder tornar a presentar el Mercat Medieval, que torni a ser presencial”. El regidor ha recalcat que hi ha molta feina al darrere i ha agraït a l’equip que ho fa possible. “Saber-se avançar i fer propostes en moments difícils crec que és el que ens ha mantingut com a aquesta gran ciutat de fires i mercats”.