El MMVV tornarà a fer vibrar la ciutat de Vic

El MMVV Pro Catalan Arts, la fira professional, recuperarà la normalitat absoluta després de dos anys de pandèmia

 

La 34a edició del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) recuperarà la normalitat i tornarà a omplir d’efervescència musical la capital d’Osona. El 2022 arriba amb una edició completament presencial, després d’una digital al 2020 i d’una híbrida al 2021. Amb 57 concerts de 55 grups i artistes i la perspectiva de l’assistència de més de 700 professionals de la indústria musical, el Mercat tindrà presència a tota la ciutat. Del 14 al 17 de setembre, Vic tornarà a vibrar amb un Mercat ple d’estrenes, artistes internacionals i propostes artístiques diverses i singulars. .

El MMVV Pro Catalan Arts, el vessant professional del Mercat, tindrà lloc de dimecres 14 a divendres 16, i es concentrarà a l’àrea de L’Atlàntida, amb un format dinàmic orientat a generar trobades entre professionals, impulsar la indústria de la música en directe, contribuir a l’optimisme i a la dinamització del sector, així com promoure la contractació d’artistes. Durant tres dies es realitzaran presentacions breus d’empreses i projectes (pitchings), reunions ràpides (speed meetings) i reunions sectorials. Aquesta activitat professional es complementarà amb concerts al Teatre, Auditori i Carpa de L’Atlàntida i a la Jazz Cava durant tot el dia.

La presència internacional de professionals al MMVV Pro Catalan Arts recupera les previsions d’assistència de les edicions de 2018 i 2019. Gràcies al suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), assistiran al Mercat professionals de diverses àrees del sector –des de programació i booking fins a centres de creació–, de països de tot el món. Enguany, a més, juntament amb l’Institut Ramon Llull i l’ICEC, el MMVV acollirà una delegació d’Occitània, formada per més de deu representants d’espais d’exhibició, centres de creació i festivals, que se sumaran a altres agents francesos, que formen part de les accions del focus França.

Vincles amb les comunitats autònomes

El MMVV Pro Catalan Arts té per objectiu fomentar el diàleg amb la resta de l’Estat i teixir relacions d’intercanvi musical amb les diferents comunitats autònomes. Alguns d’aquests vincles es mantenen des de fa ja anys, com és el cas d’Euskadi, Galicia, la Comunitat Valenciana, les Illes Balears, Andalusia, Extremadura i enguany s’amplia la xarxa amb Navarra, Aragó i la ciutat de Las Palmas de Gran Canaria.

Aquesta col·laboració permetrà convidar artistes d’algunes d’aquestes comunitats, que podran donar a conèixer la seva música i el seu talent a professionals catalans i d’arreu del món, i a la vegada es comptarà amb delegació de professionals d’aquests territoris que podran conèixer les propostes catalanes que es presentaran en el Mercat.   

També aquest any, i per primera vegada, el MMVV participa, al costat de l’ICEC, en la selecció d’artistes catalans que formaran part de la delegació catalana al BIME Bilbao, i en una activitat promocional de les empreses catalanes presents al BIME.

Aliances a Europa i Amèrica Llatina

El MMVV forma part de diferents xarxes professionals relacionades amb el sector, com l’ETEP (programa d’intercanvi de talent musical europeu finançat per la Unió Europea), l’FWMF (Forum of Worldwide Music Festivals), GLOMMNET (Global Music Market Network), ADIMI (Asociación para el Desarrollo de la Industria Musical Iberoamericana), La Red (Red Estatal de Teatros, Auditorios, Circuitos y Festivales de Titularidad Pública), KEYCHANGE (Plataforma de Festivals Europeus per a la igualtat de gènere) i AMCS (Atlantic Music Conference Symposium). Amb totes hi manté una aliança que permet programes d’intercanvi i cooperació estables, i també té acords de col·laboració amb els esdeveniments Womex, MIL Lisboa, MAMA Convention Paris, MAPAS Canarias, i Eurosonic Països Baixos.

Enguany, el MMVV acollirà l'assemblea anual del FWMF (Forum of Worldwide Music Festivals), organització que representa als festivals més importants de músiques del món, especialment europeus, entre els quals destaquen Roskilde (Dinamarca), Amsterdam Roots Festival (Holanda), Les Suds à Arles (França), Colours of Ostrava (Rep. Txeca), Sfinks (Bèlgica), La Mar de Músicas (Murcia), a més del Mercat de Música Viva de Vic (Catalunya).

El Mercat, a banda, considera prioritari mantenir i ampliar les relacions amb Amèrica Llatina, entenent-se a si mateix com a porta d’entrada a Europa per als països de la regió. El MMVV ha signat de nou un conveni de col·laboració amb INAMU (Instituto Nacional de Música de Argentina) i Chilemúsica (la marca público-privada per a la promoció de la música xilena a l’exterior).

Cal destacar el suport d’Acción Cultural Española (AC/E), que contribueix a fer possibles els viatges i allotjaments de professionals internacionals d’arreu.

Les estrenes, un terç de la programació

La programació de la 34à edició del MMVV inclou cinc coproduccions d’entre les 16 estrenes de disc o d’espectacle en directe, que representen gairebé un terç del total de les propostes que es podran veure a Vic, i amb un gran nombre de propostes desconegudes pel gran públic i inèdites a Catalunya.

Enguany, l’aposta per col·laborar en noves produccions és evident i, a part del concert inaugural de Núria Graham, el MMVV produeix també la posada en escena del debut en solitari d’Ernest Crusats, ex-líder de La Iaia. Juntament amb l’Espai Marfà de Girona, ha apostat per propostes més innovadores, tant en l’aspecte formal com en el tècnic i artístic, com són les de b1n0, Zb·Yu·Ra o XY.

La cantautora Núria Graham protagonitzarà el concert inaugural estrenant el disc Cyclamen amb el que arrenca, just després, una gira pels Estats Units fins a finals d’any. Ernest Crusats estrenarà també el seu debut en solitari, i el guitarrista Chicuelo presentarà el seu disc Caminos, acompanyat de violoncel, bateria i ball.

L’experimentació electrònica enfocada al club de b1n0, la intimitat sonora d’Arnau Obiols, el treball d’enregistrament de diversos espais naturals de XY (Laura Cruells i Marçal Ayats), o el jazz avanguardista de Zb·Yu·Ra (del trio Ramon Prats, Yuhan Su i Zbigniew Chojnacki), també arriben en forma de projectes nous que veuran la llum per primera vegada a Vic. Formats al Taller de Músics, Alba Morena debuta amb el seu primer àlbum, Las Dos Edades, produït per Marcel Bagés i David Solé, que també l’acompanyen en directe, i el debut en solitari del cantaor Pere Martínez (Aurora) estrena Records, una reinterpretació des del flamenc de cançons populars catalanes d’autors com Llach, Serrat o Maria del Mar Bonet.

Per la seva banda, Rombo presentarà les cançons del que ja és el tercer disc, igual que ho farà L’Hereu Escampa amb el seu Futur Ancestral. Presenten també noves cançons Le Nais, que ha actuat en la present edició del Primavera Sound, Dani Nel·lo i el seu trio de jazz, Miquel Serra amb el seu pop íntim i Aiala & Eltornado, donant continuïtat al seu àlbum de debut 2021: an Earth Oddity.

En la programació del festival oberta al públic, Lali BeGood estrenarà l’espectacle familiar Dins el Jardí Secret, un viatge per les emocions de la protagonista, acompanyada d’elements visuals i tecnològics que diluiran la barrera entre el públic i l’escenari.

Llum al talent: un compromís amb la singularitat

El MMVV està compromès amb la qualitat, el risc, el rigor i el criteri artístic. Però en un moment en què la sobreinformació ens satura, el talent pot quedar ocult i la funció del Mercat és, precisament, posar-hi llum, exposar-lo i deixar-lo brillar. És per això que la programació professional d’enguany posa l’accent en les propostes singulars i novedoses.

A més, la graella de concerts tindrà un ritme més assumible que en altres edicions, amb l’objectiu que el públic interessat pugui gaudir-los tots –encara que en algun cas no siguin sencers– i no hagin de deixar de veure cap proposta. Com l’any passat, els primers 15 minuts de totes les actuacions quedaran gravats i penjats al web del Mercat per als professionals acreditats.

En la programació professional es recupera la presència d’artistes internacionals, posant el focus a França, amb l’occitana Julia PertuySUNGatica i Duo du Bas. En col·laboració amb el govern d’Andorra, el pianista Kic Barroc tocarà a duo amb el saxofonista francès Baptiste Herbin, homenatjant l’antic Festival Internacional de Jazz d’Escaldes-Engordany.

Gràcies als acords de col·laboració amb les comunitats autònomes, podrem conèixer l’experimentació sonora en la música tradicional local, amb el trio gallec Caldo, els germans murcians Maestro Espada i la madrilenya María de la Flor, que amb el seu treball Hilanderas reivindica el valor del folklore en temps d’auto-tune. En euskera veurem la sensibilitat jazzística d’Idoia i el “trap radikal” dels navarresos Chill Mafia, mentre que de la comunitat valenciana escoltarem el pop electrònic d’Aina Palmer i el rock indie de Joe Pask. La jove canària Gabriela Suárez ens portarà al jazz dels anys 30 amb les influències de Billie Holiday o Ella Fitzgerald, i de Mallorca tindrem el contrabaixista Pere Bujosa que, amb el seu trio, factura un jazz fresc amb tocs d’electrònica i rock, i Miquel Serra, que presentarà noves cançons de caire íntim però en les que ha abandona una mica la guitarra espanyola en favor del piano i els sintetitzadors.

Establerts a Madrid però procedents de Santiago de Xile, Emilia y Pablo són un duo de veus i guitarres que, entre la música i el teatre, queden a la frontera de la performance. Des del Brasil, Dandara Manoela porta a l’escenari la seva història com a dona negra i lesbiana a través de la música popular brasilera i l’afrofuturisme. Les Kumbia Queers, de Buenos Aires, faran denúncia del neoliberalisme actual al ritme del “tropipunk”, una barreja de cúmbia, reggaeton, punk i “queeritud”, tot i que la fusió de ritmes llatinoamericans també vindrà de la mà de l’argentina Sofía Viola, amb tangos, milongas, vallenatos i boleros, del folklore projectat al futur de Diego Martez, i de La Sra. Tomasa, que ja fa deu anys que gira. De Burundi al món, betina quest porta hip hop, jazz, soul, afrobeat i spoken word amb una proposta plena d’honestedat.

El neopunk del duo lleidatà La Élite –Nil Roig i David Burgués–, la joveníssima cantautora Poncelam i l’experimentació amb arrel jazzística de Delight, duet nascut al Conservatori del Liceu, són algunes de les propostes locals que presenta aquesta edició del MMVV. També veurem Marc Vilajuana, amb la seva cançó d’autor minimalista, el jazz mediterrani de Manel Fortià, que acaba de publicar Despertar, el barceloní Lucas Bun, amb el seu trip-hop d’avantguarda, i Invisible Harvey, que recentment han publicat el senzill ‘Salgo en tu dedicatoria’.

Festival per a tots els públics

Els concerts oberts al públic general al Teatre i a L’Auditori de L’Atlàntida i a la Jazz Cava  mantindran el preu de 3€, mentre que els concerts a la Plaça Major i El Sucre, que es recuperen com a escenaris del festival, seran gratuïts com fins ara. Durant divendres i dissabte s’hi podrà veure grups com Stay Homas, Delafé y las Flores Azules, Roba Estesa, 31 FAM, Auxili, Maruja Limón, Lal’ba, Pupil·les, Blaumut i Hip Horns Brass Collective. A la Carpa de L’Atlàntida, hi actuarà la Black Music Big Band Junior, formada per infants d’entre 9 i 16 anys que volen endinsar-se en el món del soul i el funk, i al Teatre de L’Atlàntida, Lali BeGood estrenarà la seva proposta familiar.

A part de la programació oberta al públic, als concerts de la programació professional –que es celebren de dimecres a divendres– hi podrà accedir el públic no acreditat, a partir de les 18h i per un preu de 3 euros per entrada en el cas de les actuacions a la Jazz Cava, el Teatre i L’Auditori de L’Atlàntida, i amb entrada gratuïta als concerts de la Carpa de L’Atlàntida.

Programació OFF

Com sempre, l’escena OFF del Mercat està enfocada a col·laborar amb entitats i institucions del sector de la música del país i oferint-los la possibilitat de donar a conèixer artistes del seu entorn que estan fent-se un lloc en el circuit musical. La programació OFF d’enguany es concentra de dijous a dissabte a la Plaça dels Màrtirs, i hi participaran les Cases de la Música programant a La Ludwig Band, Secundaria, Selvanua, Subliminal, l’Esmuc i el Taller de Músics, que portarà els concerts de Laura Marchal, Leo Golo, Microhomes, Nicomac, i el concurs Sona 9, amb els dos finalistes, Bigwé i Crisbru, i el guanyador de l’edició 2021 Dan Peralbo i el Comboi.

El MMVV es Mou: Embassa’t, Portalblau i Cantilafont

El projecte “El MMVV es Mou” es consolida aquest 2022 amb noves col·laboracions. Amb l’objectiu de presentar propostes artístiques amb segell MV a diferents punts de la geografia catalana, “El MMVV es Mou” representa una oportunitat per crear sinergies entre festivals de petit format i donar visibilitat a projectes que, per qüestions de calendari, no poden estrenar-se durant les dates del Mercat.

En aquesta segona edició, les aliances han estat amb el Festival Portalblau (L’Escala), amb l’actuació de Pol Batlle i Rita Payés que tindrà lloc el proper 18 de juny; el Festival Cantilafont (Sant Feliu Sasserra), amb CARLA, el 16 de juliol, i amb el Festival Embassa’t (Sabadell), on hi va actuar, el passat 19 de maig, Maria Jaume.

Projecte Link: mentoratge professional al Mercat

Una altra de les novetats de la 34a edició del MMVV és el Projecte Link. Aquesta iniciativa neix al maig del 2021, quan arran d’unes trobades professionals amb representants de la indústria musical catalana, es detecta la necessitat de fomentar l’assistència de nous tècnics culturals municipals al Mercat.

El Projecte Link, doncs, enllaçarà tècnics culturals municipals que tenen una llarga trajectòria i experiència al Mercat, amb una trentena de tècnics que no l’han visitat mai o que s’han incorporat recentment al sector. Aquests rebran un acompanyament, assessorament i mentoratge dels més veterans, per introduir-se i entendre el funcionament de l’esdeveniment i conèixer dinàmiques de treball concretes del sector. Per seleccionar els participants de la iniciativa, s’ha realitzat una convocatòria pública.

El MMVV, compromès amb els ODS

Fa anys que el Mercat de Música Viva de Vic aposta per millorar diferents aspectes relacionats amb la sostenibilitat ambiental, econòmica i social. Ara, aquests compromisos s’identifiquen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través de diferents iniciatives, com per exemple la pertinença a l’associació Mujeres de la Industria de la Música (MIM): com cada any, el MV acull l’assemblea anual de l’organització i, de fet, enguany es busca plantejar, a Vic, una federació d’associacions internacionals de dones, una espècie de marca “paraigua” que agrupi aquestes organitzacions.

També en relació a la igualtat de gènere, el MMVV forma part, des de fa anys, de Keychange, el programa europeu que fomenta la presència de dones i d’identitats dissidents de gènere a la indústria musical. En aquest sentit, el 50% de les propostes artístiques de la 34a edició estan liderades per dones.

La inclusió social serà present amb la interpretació en llenguatge de signes d’alguns dels concerts i l’accessibilitat als escenaris per a persones de mobilitat reduïda, entre altres, garantint espais amb accés segur i bona visibilitat.

També s’implementen mesures per aconseguir ciutats més sostenibles, com el foment de l’ús del transport públic a través de convenis, la reducció del plàstic i el paper, i la gestió de residus a través de la recollida selectiva. Es minimitza l’impacte ambiental a tots els espais amb la utilització d’energia verda.

Patrocinadors del MMVV

El Mercat de Música Viva de Vic es du a terme gràcies a la implicació de les institucions públiques que l’impulsen i recolzen: l’Ajuntament de Vic, la Generalitat de Catalunya a través del Departament de Cultura i de l’ICEC, el Ministerio de Cultura a través de l’INAEM, i la Diputació de Barcelona. Però el MMVV també és possible gràcies a les aportacions i la implicació d’empreses privades com són: ESTRELLA DAMM, patrocinador principal, i els dos nous convenis amb GOUFONE, patrocinador tecnològic, i IGP Llonganissa de Vic, a banda d’un seguit d’empreses i institucions que col·laboren i donen suport.

Millores de l’APP del MMVV

Aquest 2022, l’app del MMVV prendrà més protagonisme per a facilitar al públic viure el Mercat amb comoditat, i per aquesta raó l’aplicació es renova, oferint major claredat i possibilitat d’interacció per part de l’usuari.