El món del formatge arriba a Vic amb la nova fira, Lactium

Uns 60 expositors i unes 150 varietats de formatges artesans ompliran la rambla del Passeig els dies 1, 2 i 3 de maig.

El món del formatge arriba a Vic  amb la nova fira, Lactium.

Lactium, el món del formatge a Vic és una nova fira, organitzada per l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic), dedicada als formatges artesans de la nostra terra. La presentació d’aquesta nova proposta firal ha tingut lloc aquest dimecres, 22 d’abril, al matí a la Sala Coll Bardolet de l’edifici el Sucre. La roda de premsa ha anat a càrrec de Josep Burgaya, president d’ImpeVic i segon tinent d’alcalde, Quima Vila, responsable de Fires i Mercats de l’ImpeVic i Oriol Urgell, gerent de l’Associació de Criadors Ramaders de Formatges Artesans (ACREFA) i coorganitzador de la fira. Envoltada d’edificis senyorials, amb arrels arquitectòniques medievals i barroques, la rambla del Passeig de Vic es convertirà durant els dies 1, 2 i 3 de maig, en un gran mercat de formatges i els seus derivats. Josep Burgaya ha iniciat la roda de premsa assegurant que l’organització de fires com aquesta “forma part d’una estratègia conjunta de l’ImpeVic i l’Ajuntament per promoure sectors d’activitat i, alhora, fomentar els productes de qualitat artesans agroalimentaris”. En aquest sentit, Burgaya ha remarcat que Lactium “vol ser un una oportunitat per reivindicar un sector que aposta per la qualitat”. Lactium comercial, professional i gastronòmicLa fira s’articula a partir de tres àrees: comercial, professional i gastronòmica. La part comercial estarà representada a través d’una seixantena de parades de “productors de formatges artesans que han estat escollits a través d’una procés de selecció rigorós i estricte” ha remarcat Quima Vila. En total, oferiran unes 150 varietats d’aquest producte originari de l’antiga Mesopotàmia, elaborades a través de tècniques diferents. També s’hi podran trobar altres productes complementaris com és el cas de vi, cervesa o fruit secs. Per tal que tots els visitants puguin tastar els formatges que hi ha a la fira, al centre del passeig hi haurà instal•lada una carpa de degustació, on podran assaborir les diferents varietats per un preu popular. D’altra banda, també s’hi podrà veure instal•lada durant els tres dies una màquina expenedora de llet vinguda d’Itàlia. Per un preu assequible, els visitants podran comprar llet fresca.Pel que fa la procedència dels productors de formatge artesà d’aquesta primera edició, el 80% són de Catalunya i el 20% restant d’altres punts de l’Estat espanyol. “En un futur també es pretén ampliar la presència de professionals de l’Estat espanyol i, alhora, obrir les portes a productors internacionals de països com França, Itàlia i Països Baixos amb els quals ja hem començat a fer els primers contactes”, ha puntualitzat Vila. Lactium professional L’organització d’una Jornada tècnica i un Concurs de formatges artesans donaran forma a l’àrea professional del Lactium. El dijous, 30 d’abril, la sala modernista del Casino de Vic acollirà la primera Jornada Tècnica, amb el títol “Gestió de la qualitat en les formatgeries artesanes. Les ponències aniran a càrrec de tres ponents d’excepció: Oriol Urgell, gerent de l’ACREFA; Felipe Frías, director comercial de Pierre Guerin Technologies; Maria Arroyo, representant de Laboratorios Arroyo i Anna Jubert, directora tècnica del Laboratori Laboratori Interprofessional Lleter de Catalunya (ALLIC). El 1r Concurs de Formatges Artesans es portarà a terme el divendres, 1 de maig, al Casino de Vic. El certamen s’organitza a partir de 13 categories diferents de formatges. En cadascuna de les categories es premiaran 3 guanyadors que rebran els trofeus: Lactium Or, Lactium Plata i Lactium Bronze. El lliurament de premis tindrà lloc el diumenge, 3 de maig, al mateix lloc.Oriol Urgell ha assegurat que per un productor “guanyar un concurs com aquest t’obre les portes a nivell comercial. En aquest sentit, esperem que aquesta proposta es converteixi en un punt de referència del sector de cara a les pròximes edicions”. El gerent de l’ACREFA ha explicat que “ el sector de les formatgeries artesanes ha incrementat a causa de la baixada del preu de compra de la llet que els grans productors paguen a les explotacions”. Urgell ha comentat que actualment a Catalunya hi ha 124 productors de formatge, dels quals un centenar són artesans i la resta industrials.