El nou Banc d’Aliments de la ciutat de Vic potenciarà la gestió i la coordinació entre les institucions per a optimitzar el servei
S’ubicarà al carrer Joan Traveria, número 10 i ampliarà el servei ofert fins ara, i comptarà amb l’assessorament nutricional de l’Escola Universitària de Ciències de la Salut de la Universitat de Vic
El nou Banc d’Aliments de Vic suposarà un salt qualitatiu i quantitatiu respecte el servei que es donava fins ara i entrarà en funcionament durant el mes d’abril. La millora de l’espai, la coordinació entre les tres institucions -Creu Roja, Càritas i Ajuntament de Vic-, l’assessorament en nutrició i dietètica per part de l’Escola Universitària de Ciències de la Salut de la Universitat de Vic i el canvi de gestió en la provisió dels aliments permetrà donar resposta a la situació de demanda creixent d’aquest servei, que s’està donant a causa de la crisi econòmica. Al darrer Ple Municipal del dia 9 de març es va aprovar el conveni per a la gestió d’aquest banc d’aliments.El Banc d’Aliments s’ha presentat avui, dimarts, dia 24 de març a l’Espai Nexe i ha comptat amb la presència del regidor d’Acció Social i Ciutadania, Joan López i Carol; el president de Creu Roja de Vic, Joaquim Vivas; i el president de Càritas, Joan Redorta. Aquesta nova etapa neix amb la intenció d’ampliar el servei del Banc d’Aliments de Vic, que estarà situat al carrer Joan Traveria, 10. El nou espai, segons ha indicat el regidor d’Acció Social i Ciutadania, Joan López i Carol, “multiplica per quatre l’espai d’emmagatzematge respecte de l’actual local de l’Hotel d’Entitats, amb cambres frigorífiques que no es tenien fins ara”. L’ampliació del servei anirà acompanyada “d’una campanya que endegarem el mes d’abril per coordinar la recaptació d’aliments de manera organitzada de tots els agents socials i particulars que ja hi han mostrat la seva disposició”, tal i com ha explicat el regidor. El president de Càritas, Joan Redorta, ha explicat que el servei de menjador ja té moltes peticions i “per això Càritas en va obrir un altre, per potenciar també l’atenció humana i el servei” i que ambdós “estaran totalment coordinats amb el Banc d’Aliments”.El president de Creu Roja de Vic, Joaquim Vivas ha destacat que “ara mateix no hi ha excedents agrícoles a Europa, que abastaven els bancs d’aliments, i ara els governs hi destinen un pressupost, amb la qual cosa hi ha hagut un descens d’aliments que es reben”. És per això que Vivas ha fet una crida popular tant a les persones “que puguin aportar aliments i aportacions” com als voluntaris “que puguin aportar el seu temps a les persones que ho necessitin”. El Banc d’Aliments dissenya uns “packs” familiars depenent de la necessitat que tinguin i la seva situació es revisa cada tres mesos per tal d’afavorir les persones que més els calgui, potenciant els criteris nutricionals i dietètics, amb l’assessorament l’àrea de Nutrició i Dietètica de l’Escola Universitària de Ciències de la Salut de la Universitat de Vic. El Banc d’Aliments de Vic és una oferta complementària dels dos espais dispensadors d’aliments ja cuinats que existeixen a la ciutat de Vic – el menjador de Càritas i el Tupí- que atenen més de 80 persones diàries actualment. El 2007 hi va haver 1854 beneficiaris del Banc d’Aliments i el 2008 es va incrementar la demanda en un 20%. I el 2009 la previsió és que es podria augmentar la demanda.