Ple municipal d’ahir

El paper social de les dones centra el ple municipal del mes de març

Les regidores i l’alcaldessa de Vic comencen el ple llegint el manifest pel Dia Internacional de les Dones de forma conjunta i s’aprova per unanimitat la moció per a la commemoració del 8M presentada per ERC

A les portes de la celebració d’un nou 8 de març, dia internacional de les dones, el paper de les dones en la societat i la necessitat d’aconseguir una societat més justa i igualitària, sense discriminació per raó de gènere, va vehicular part del debat en el ple municipal del mes de març.

El ple va començar precisament amb una lectura d’un manifest pel 8M, proposat per l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que va ser llegit per totes les càrrecs electes del consistori i que va cloure l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.

En aquest sentit, la moció per la commemoració del Dia Internacional de les Dones i presentada pel grup municipal d’ERC es va aprovar per unanimitat. Tal com va detallar la regidora d’ERC, Sandra Quílez, es va acordar seguir lluitant pels drets de les dones amb la col·laboració de les entitats feministes, donar suport a la vaga feminista i a totes les mobilitzacions entorn el 8M, que les polítiques municipals incorporin la perspectiva de gènere, seguir lluitant en contra de la discriminació contra les dones en tots els àmbits i la bretxa salarial, impulsar accions contra la pobresa femenina, i valorar la possibilitat de declarar Vic municipi feminista. 

La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va destacar que la divisió sexual del treball fa que les tasques fetes a casa, imprescindibles pel manteniment de la vida, no estiguin reconegudes: “Les dones són les que tenim jornades laborals més curtes i un menor reconeixement a la feina. Per això ens convoquem el 8M per trencar amb els privilegis de la societat patriarcal”.

La regidora del PSC, Carme Tena, va mostrar el ple suport a la moció i va voler ressaltar que la iniciativa de declarar la ciutat feminista “va sorgir, principalment, dels càrrecs electes del PSC”.

La regidora d’Igualtat, Núria Vergés, va reiterar la voluntat del govern per seguir lluitant per una societat més justa i igualitària, sempre amb la complicitat de les entitats feministes del territori, també amb una mirada transversal. Vergés va remarcar que “es treballa per continuar fomentant d’adhesió dels establiment d’oci al protocol que lluita contra les violències sexuals en entorns d’oci”.

 

Suport als investigats per la Guàrdia Civil

El ple va aprovar també una moció a favor de la llibertat i en contra de la repressió, ja que hi ha gairebé 200 persones, de Vic i d’altres municipis, investigades per la Guàrdia Civil per haver presumptament participat en un acte de caràcter totalment no violent, per demanar l'alliberament dels presos, el retorn dels exiliats i la llibertat de Catalunya. La moció presentada per l’equip de govern, ERC i Capgirem Vic va ser aprovada amb els seus 20 vots i l’abstenció del PSC.

La moció va ser presentada per una persona que es trobava al públic que va exposar: “Si no es respecten aquests drets civils i polítics fonamentals, la llibertat serà derrotada per la repressió i poc a poc la por a expressar les pròpies idees es convertirà en un feixuc silenci”. A més, va afegir que “som gent del carrer, independentistes i demòcrates. Ens investiguen per exercir un dret fonamental. No podem normalitzar la repressió. Ens hem de queixar, organitzar i persistir. La moció no parla d'autodeterminació, per tant, no cal ser independentista per votar-hi a favor. No oblideu que nosaltres som el poble i que el poble ho pot tot”.

La regidora d’ERC, Maria Balasch, va lamentar que encara s’haguessin de presentar aquest tipus de mocions i va denunciar “la deriva antidemocràtica i autoritària de l’Estat espanyol”. ”A nosaltres, la repressió ens ha tocat de prop. Aviat es compleixen dos anys de l’exili de la Marta Rovira, vigatana, companya i amiga, i que aquesta vegada sí que farem un acte commemoratiu, ja que l’any passat no va ser possible a causa de les traves de l’Ajuntament”.

El regidor de Capgirem Vic, Pere Freixa, va explicar que el fet que la causa estigui sota secret genera indefensió a les defenses dels acusats, ja que no se sap en base a quines proves se sostenen les acusacions: “Creiem que les detencions es fan de forma absolutament aleatòria i compten amb la col·laboració dels Mossos. Hem d'exigir que els seus responsables polítics deixin de ser còmplices de l'Estat. S'està atacant i reprimint de manera sistemàtica els nostres drets”.

La segona tinent d’alcaldia, Susagna Roura, va assenyalar que aquestes investigacions “vulneren el propi ordenament jurídic de l’Estat espanyol i la seva constitució. Per això des dels ajuntaments hem de defensar els drets fonamentals de la ciutadania”.

La regidora del PSC, Carme Tena, va mostrar el seu acord amb el dret de manifestació, però no violenta. “De la mateixa manera que es demana respectar la presumpció d’innocència, també hem de respectar les actuacions dels cossos policials. No compartim la idea de la repressió de l’estat espanyol”, va reblar.

 

La intervenció de l’alcaldessa al Parlament, al ple municipal

Una altra de les mocions que es van presentar en la sessió d’ahir va ser la de rebuig a les declaracions discriminatòries d’Anna Erra, que va ser portada a ple pel grup municipal del PSC. Aquesta moció va ser rebutjada per tots els grups polítics, a excepció del PSC, que va votar-hi a favor.

La regidora del PSC, Carme Tena, va defensar la moció exposant que no volia anar en contra de la persona, sinó contra la idea que es va sobreentendre de la intervenció de l’alcaldessa de Vic i diputada al Parlament de Catalunya, Anna Erra, el passat 12 de febrer.

Tena va exposar que “se suma a la llista de declaracions fetes pel partit de JxCat, com ara les del president Torra, en què es discrimina els catalans per raó de la seva llengua”. “Aquest pensament, defensat per formacions polítiques com Plataforma per Catalunya, va en contra de la cohesió i de la Catalunya integradora que volem, a més quan Vic compta amb una part molt important de població nascuda fora de Vic”, va afegir. “Per això, volem que l’alcaldessa ratifiqui les disculpes davant del ple i a tota la ciutadania, com a mostra de rebuig a qualsevol actitud discriminatòria per raó de raça, origen o llengua”.

Des d’ERC, el regidor Josep Lluís Garcia va afirmar que “el discurs de la diputada Anna Erra no era xenòfob ni discriminatori, sinó al contrari, ja que proposa tractar a tothom per igual utilitzant el català. Si que és cert que les formes poden ser més acurades però les persones tenen dret a equivocar-se i a demanar disculpes, com ja ha fet. No calia fer una moció com aquesta, un prec hauria estat més que suficient”.

El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va afegir-se a les crítiques a la moció, i va recriminar al PSC que precisament aquesta fos la primera moció que presentava al ple: “Comença forta”, va etzibar-li. “Amb aquesta moció banalitza el racisme i demostra que els importa una ‘merda’ la convivència entre persones de diverses procedències”. “Fa ús d'un error d'unes paraules mal dites, i legitima el discurs de determinats mitjans de comunicació”, va concloure Coma.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va agrair el suport d’ERC i de Capgirem Vic, i va fer palès el seu malestar amb la moció presentada pel PSC després que governessin junts en l’anterior legislatura: “En política no tot s’hi val i amb aquesta moció s’alineen amb el PP i Ciutadans”. Erra va reiterar les disculpes per no haver estat encertada amb les paraules utilitzades però va remarcar “defenso l’ús de la llengua catalana i no penso demanar perdó per fomentar l’ús de la nostra llengua. Defensaré sempre que el català sigui una llengua per viure al nostre país”.

Anna Erra va exposar que la campanya ‘No em canviïs la llengua’ sorgeix d’una iniciativa promoguda per persones catalanoparlants nascudes fora de Catalunya que volen que la població es dirigeixi a ells en català. “Trobo de mal gust equiparar les meves paraules amb les de Plataforma per Catalunya perquè hem hagut de lluitar molt per poder-lo derrotar políticament”, va afegir l’alcaldessa.

 

Moció sobre la plaça de la Noguera

Una representant de l’AAVV del Remei va exposar al ple una moció per aturar l’edificació a la plaça de la Noguera. Aquest espai, de titularitat privada i que va ser cedit durant un temps a l’Ajuntament de Vic perquè el posés a disposició de la ciutadania, ha quallat al barri i ha esdevingut un punt de trobada i ha acollit tot tipus d’activitats.

Tanmateix, la propietat del solar ha decidit que vol fer ús del seu dret a edificació i s’hi ha projectat la construcció de dos edificis enganxats a les parets dels edificis que delimiten el solar, en forma d’ela, de forma que quedarà la part central i l’exterior lliures perquè la ciutadania la pugui utilitzar.

El regidor d’ERC, Roger Mas, va reconèixer que tot i ser conscients que el solar era de propietat privada, calia treballar perquè els veïns puguin fer ús d’aquesta plaça que ha esdevingut un punt de trobada i oxigenació en un barri densament poblat, en un emplaçament estratègic i de centralitat única. “Aquesta moció ha de ser una oportunitat per fer una ciutat millor i demostrar que escoltem la ciutadania”, va remarcar.

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va ressaltar que les associacions de veïns firmants de la moció representen el 70% de la població de Vic. “Demanem que es faci el que calgui per salvar la plaça de la Noguera. Ha quedat demostrat que quan s’alliberen solars buits, hi passen coses. El nostre deure com a representants polítics és fer que els interessos públics passin per sobre dels privats, i salvar la Noguera només depèn de la voluntat política”, va argumentar Dinarès. La regidora de Capgirem Vic va denunciar també que “el POUM no soluciona els problemes dels barris del sud perquè no els contempla”.

Des del PSC, la regidora Carme Tena es va mostrar favorable a “defensar els espais públics com a lloc de trobada, però també cal respectar el dret d’edificació de la propietat. Per Tena l’única solució viable seria la compra del solar per part de l’Ajuntament.

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va aclarir que durant la redacció del POUM es va millorar l'edificació prevista en aquest solar i es va canviar la previsió per obtenir una plaça més petita però amb funció social, ja que en l’anterior planejament la ciutadania no n’hauria pogut gaudir. En aquest sentit, Palmero va remarcar que es va debatre amb totes les parts i partits polítics per poder mantenir al màxim possible la plaça de la Noguera.

Fabiana Palmero va explicar que el cost de compra del solar és d'uns 6 milions d'euros, “el que costa una biblioteca com la que es construirà a 150 metres de la plaça de la Noguera. Ens sobta que en el debat del POUM no es fes cap al·legació sobre l'ús de la Noguera i que ara es presenti la moció”, va reblar.

La regidora d’Urbanisme va manifestar que potser “la solució equilibrada” que s’havia trobat “potser no acabava satisfent plenament cap de les dues parts ni a persones propietàries ni al veïnat” però que s’havien invertit 520.000 euros des de l’Ajuntament per poder salvar part del solar i mantenir la plaça de la Noguera.

El regidor de Barris, Josep-Ramon Soldevila, va matisar que eren conscients de l’ús que tenia la plaça i va enumerar els projectes que s’havien engegat recentment als barris del sud de la ciutat: “Hem accelerat la construcció de la pista esportiva definitiva al costat del CCVic El Montseny, hem signat un conveni amb la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya per realitzar-hi diversos tallers, hi mantenim els dinamitzadors de barri, hem inaugurat un espai comunitari per a entitats i s’ha engegat un Pla de Comerç, entre d’altres”.

 

Comerç amb perspectiva de gènere

La cinquena moció que va ser presentada al ple d’ahir va ser la posada en marxa d’una campanya de sensibilització pel foment d’un comerç amb perspectiva de gènere, a càrrec de Capgirem Vic.

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va defensar la necessitat de sensibilitzar sobre patrons de comerç que perpetuen els rols de gènere tradicionals de la societat patriarcal i capitalista: “És molt evident la diferència de gèneres dins dels espais comercials, com es distingeixen els productes femenins dels masculins, o que es determini quins colors són per nens o per nenes. També hi ha l’anomenada taxa rosa, que només pel fet que el producte sigui d’un color determinat i es destini a un públic femení sigui més car que el seu producte equivalent masculí”. “Volem que aprofitant la capacitat de comunicació i difusió de l’Ajuntament es despleguin campanyes com aquestes, de caràcter transversal, també a la resta de regidories”, va afegir.

La regidora d’ERC, Viqui Terricabras, va veure amb bons ulls la proposta de Capgirem Vic i es va postular per treballar-hi activament en cas que fos aprovada.

La regidora de Comerç, Bet Piella, va recollir la proposta de Capgirem Vic, però va esgrimir les raons per les quals l’equip de govern no hi podia donar suport: “La proposta de treballar la perspectiva de gènere en el comerç ens agrada, però hem de ser conscients que el pressupost de què es disposa ha d’anar enfocat a atacar problemes d’arrel, com ara formacions per adaptar el comerç als nous hàbits de compra i de consum o dinamitzar locals comercials buits. Si s’engega una campanya en aquest sentit des d’instàncies superiors, nosaltres ens hi adherirem”.

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va demanar que es prengués el compromís d’incloure aquesta campanya en els nous pressupostos per l’any 2021. L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va tancar el debat d’aquest punt reflexionant que aquest podria ser un punt d’acord en les negociacions de pressupostos.

La moció va ser rebutjada amb els vots en contra de l’equip de govern, i els vots a favor d’ERC, Capgirem Vic i el PSC.

 

Vic s’adhereix a l’Estratègia Catalana de la Bicicleta

El ple va votar a favor per unanimitat adherir-se a l’estratègia catalana de la bicicleta.

El regidor de Capgirem Vic, Pere Freixa, es va mostrar a favor de qualsevol iniciativa que fomenti l’ús d’aquest mitjà de transport, tal com es va aprovar, el desembre de 2017, el Pla Estratègic de la Bicicleta. Tot i així, Freixa va criticar “la campanya de multes a les bicis i patinets que s’està portant a terme aquests dies i que només fa que criminalitzar-les”.

La regidora de Mobilitat, Fabiana Palmero, va subratllar que “estem complint una regulació. Des de fa dos anys hi ha una campanya pedagògica destinada a explicar com han de conviure cotxes, bicis i vianants”.

 

Creació d’un pàrquing de vehicles soterrat al parc de M. Àngels Anglada

Dins de l’apartat de dictàmens, es va aprovar l’establiment del servei públic local de pàrquing de vehicles soterrat al parc de M. Àngels Anglada, amb el vot favorable de l’equip de govern i el vot en contra de la resta de formacions polítiques.

La regidora d’ERC, Viqui Terricabras, es va mostrar contrària a la creació d’aquest nou pàrquing, ja que “l’emplaçament pot causar problemes de mobilitat. Només es preveuen 10 places de pàrquing per al veïnat i la resta, una trentena, seran de rotació”.

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va apuntar a la contradicció que suposa crear un nou pàrquing soterrat quan el que s’intenta des de fa anys és reduir el trànsit dins del centre històric: “No és lògic que es promocionin aquest tipus d’aparcaments, que no promouen una mobilitat sostenible. S’han de fomentar els aparcaments per a bicicletes i els aparcaments paisatgístics. No s’hauria de fer un aparcament en l’únic parc del centre de la ciutat, quan a més comportarà despeses de reurbanització que haurà d’assumir l’Ajuntament”.

En la mateixa línia, la regidora del PSC, Carme Tena, va dir que aquest projecte no anava en consonància amb el foment de la bicicleta i els límits de velocitat al centre que es promouen des de l’Ajuntament, i va anunciar el seu vot desfavorable.

 

Bonificació de la taxa de serveis urbanístics i de l’ICIO per a la construcció d’un laboratori de recerca vinculat a la UVic-UCC

El ple va aprovar la bonificació de la taxa de serveis urbanístics i de l’ICIO a la Fundació Universitària Balmes en relació a la construcció d’un nou laboratori de recerca de la UVic-UCC, a la carretera de Roda, amb els vots a favor de l’equip de govern i d’ERC, i els vots en contra de Capgirem Vic i del PSC.

Concretament, l’import bonificat suposarà un estalvi de prop de 20.000 euros en taxes urbanístiques.

El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va denunciar que “les bonificacions sempre es dirigeixen a fundacions privades”. “Reclamem que aquests diners es guardin per les escoles públiques de la ciutat. Només aquests 20.000 euros sobrepassen amb escreix el que s’ha pogut bonificar a totes les escoles públiques de la ciutat durant el mandat”, va afegir.

La regidora del PSC, Carme Tena, va criticar aquesta bonificació perquè “beneficia una Facultat de Medicina amb matrícules desorbitades” i perquè “no beneficia el conjunt de la població”.

El regidor d’Universitat i de Ciutat del Coneixement, Josep Arimany, va matisar que la bonificació serviria per la construcció del laboratori del grup de recerca BETA, no vinculat a la facultat de Medicina: “Vull recordar que la Fundació Universitària Balmes és de naturalesa pública, i que des del centre BETA es desenvolupen investigacions tan rellevants com la contaminació dels purins, que és evident que afecten a tota la ciutadania”.

 

Pròrroga per a VicVerd

Un altre dels punts que va ser aprovat en el ple d’ahir va ser la pròrroga d’un any del contracte per a la gestió dels serveis de manteniment d’espais verds, jardineria, recollida de vidre, cartró i andròmines de la ciutat de Vic a favor de VicVerd, amb el suport de l’equip de govern i ERC, i les abstencions de Capgirem Vic i del PSC.

El regidor d’ERC, Josep Lluís Garcia, va constatar que aquesta pròrroga era una pròrroga tècnica per poder fer efectiva la seva liquidació.

El regidor de Capgirem Vic, Pere Freixa, va anunciar l’abstenció del seu grup pel fet de ser una pròrroga tècnica, i va destacar el paper d’inserció laboral que realitza VicVerd.

La regidora del PSC, Carme Tena, es va afegir a les argumentacions de la resta de partits.

El regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, va afirmar que, efectivament, es tractava d’una pròrroga per poder liquidar aquesta empresa, d’acord amb la normativa. “VicVerd ha estat un model d’èxit i estem treballant per poder portar al ple una nova proposta de gestió, tenint en compte que aquesta primavera presentarem el Pla Director de Verd Urbà que complementarà el POUM i servirà per renovar el contracte del servei de jardineria.”

 

Subhasta pública per a dues parcel·les del polígon industrial El Bruguer

Les parcel·les 64 i 77 del polígon industrial El Bruguer seran posades a subhasta pública, tal com es va acordar ahir al ple amb els vots a favor de l’equip de govern, ERC i el PSC, i l’abstenció de Capgirem Vic.

El regidor de Capgirem Vic, Pere Freixa, va afirmar que no disposaven de prou informació per valorar la proposta.

La regidora del PSC, Carme Tena, va justificar que en aquesta ocasió votarien a favor d’una alienació patrimonial perquè “servirà per liquidar un deute que tenia l’Ajuntament”.

 

Convenis amb el Consell Comarcal d’Osona per la gestió del servei d’ajuda a domicili i els ajuts de llibres, material escolar i activitats lúdiques

El ple va aprovar també dos convenis amb el Consell Comarcal d’Osona per a la gestió, per una banda, del servei d’ajuda a domicili, i per l’altra, ajuts per a llibres, material escolar i activitats lúdiques i esportives en horari lectiu,

En el cas de l’ajuda a domicili, tots els partits van votar-hi a favor excepte Capgirem Vic, que va votar-hi en contra, i que en veu del regidor Joan Coma va criticar les condicions laborals de l’empresa subcontractada i el model de gestió d’aquest servei.

Pel que fa als ajuts de llibres, material escolar i activitats lúdiques, el vot va ser unànime, però el regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va demanar “que els diners de les bonificacions es puguin destinar a aquestes finalitats. S’ha d’anar amb compte però, que aquestes ajuden de vegades estigmatitzen els alumnes”.