Ple de Vic del mes de març

El parc Maria Àngels Anglada tindrà un nou aparcament soterrat

S’aprova amb els vots en contra d’ERC, Capgirem Vic i el PSC i donarà servei al barri i al Seminari Vell, un equipament en desús durant molts anys, i que ha de servir per generar activitat al centre històric

 

El ple d’ahir va aprovar amb els vots en contra d'ERC, Capgirem Vic i el PSC tirar endavant un nou aparcament soterrat al parc de Maria Àngels Anglada, que ha de donar servei al barri i a l’activitat que s’ubicarà en el Seminari Vell -després de vendre’s mitjançant un concurs públic-. La concessió d'obra pública per aquest aparcament inclou la redacció del projecte, la construcció, la gestió i l’explotació.

 

La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, va mostrar-se satisfeta de fomentar activitat al Seminari Vell, un equipament en desús durant molts anys, i que ha de servir perquè el centre històric tingui activitat, hi hagi gent que vulgui treballar-hi i s’hi afavoreixi la convivència amb la gent que hi viu. Palmero va afegir que aquest nou equipament respon, també, a la petició del veïnat per poder comptar amb un equipament.

 

La regidora d'ERC, Maria Balasch, va argumentar el vot en contra perquè creu que les necessitats no són dels ciutadans sinó d'uns particulars.

 

En el mateix sentit, la regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va acusar al govern de fer servir tot l'engranatge polític per satisfer la necessitat de Can Bayés de fer uns aparcaments pels seus consultoris. “S'han mantingut en un discurs de fer un concurs per crear un aparcament quan portava uns noms i cognoms que sabíem tots abans que es resolgués el procés", va afegir.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, que va valorar positivament la unitat existent entre l’oposició, va manifestar no entendre un aparcament que no veuen necessari i que es vulguin treure els cotxes del centre de Vic i es faci un aparcament soterrat al parc de Maria Àngels Anglada.

 

Palmero va subratllar que s'estava discutint un model de ciutat i un model polític. "El POUM aprovat amb el vot a favor d’ERC ja permeti la doble clau de plaça i aparcament. Un aparcament per donar servei a un equipament i a un barri", va detallar.

 

La regidora va instar a mesurar les paraules i no parlar de “clientelisme” perquè no està bé acusar. “Podem estar en desacord però tergiversar els fets no és la millor manera de defensar idees polítiques", v afegir Fabiana Palmero.

 

Balasch va afegir que no tenen la necessitat imperiosa de tenir un aparcament sota de casa. Per la seva banda, Dinarès va mostrar-se satisfeta per les explicacions fetes per la regidora d’Urbanisme i Mobiltat.

 

L'alcaldessa Anna Erra va ressaltar que el govern de la ciutat hagués aconseguit unir l'oposició en contra d’un projecte de ciutat. “Fa molt temps que es buscava una solució al Seminari Vell i finalment s'ha trobat, és curiós que en aquest cas no s’hagi parlat del veïnat que s’ha escoltat i s’ha resolt una petició històrica", afegia.

 

Erra va remarcar que “en política no tot s'hi val tot”. L’alcaldessa va exposar que tot i ser projectes que no agradin a l’oposició no s’ha d’acusar d’interès privat o de clientelisme. “Que no aconseguissin parar el projecte als tribunals, tal com volien, no vol dir que mentíssim o que no estigui ben fet”, va cloure Anna Erra, qui també va lamentar que es critiqués la feina tècnica que s’havia fet amb gran professionalitat i seguint tota la normativa establerta.

 

 

Injecció de més de 5 milions per la ciutat

 

També amb els vots en contra d'ERC, Capgirem Vic i el PSC es va aprovar la incorporació de 5.316.888 euros del romanent al pressupost. La regidora d’Economia, Núria Homs, va detallar que 1.600.000 euros es destinen a proveir les partides socials congelades per la recuperació de la plusvàlua; 547.099 euros per crear nous llocs de treball –com a agents cívics nocturns i places de dinamització social-; i 3.169.789 euros per diversos projectes per tenir la ciutat a punt -com la millora de parcs infantils, l’expropiació de la plaça de la Noguera per assegurar un espai públic i de qualitat pel barri del Remei, l’ampliació d’asfaltats i millores de la via pública, la nova senyalització de l’anella verda o la rehabilitació de les Adoberies-, polítiques d’habitatge i per a subvencions a empreses i entitats.

 

Homs va destacar que s'avançaven els diners per la rehabilitació de les Adoberies a l'espera que arribés la subvenció per part del Ministerio.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, va argumentar el vot en contra dient que s’usaven diners del romanent posats a disposició per pal·liar els efectes de la pandèmia per tirar endavant els seus projectes. “En cap cas podem donar suport a una colla d'inversions per tapar forats que no responen a cap mena de projectes de ciutat", va afegir.

 

Per la seva banda, el regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va manifestar que tot i tenir una oportunitat històrica per avançar en projectes socials i sostenibles només es destinaven 14.000 euros per projectes d'equitat de gènere o.000 per despeses de promoció en comerç.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va lamentar que un cop més l'habitatge públic no fos una prioritat pel govern municipal”.

 

Seguint en l’àmbit econòmic, amb els vots en contra de Capgirem Vic i l'abstenció del PSC, es va aprovar la modificació de crèdits del pressupost municipal i del pal d’inversions 2022-2025, que en paraules de Núria Homs, són uns moviments de redistribució segons intervencions i altres ajustaments.

 

Per unanimitat es van aprovar a les relacions d'obligacions pendents d'aplicar al pressupost de l'Ajuntament de Vic i aprovar les incorporacions de romanents de despeses corrents a l’exercici actual, que tal com va explicar Homs, “és un traspàs de romanents de partides que estan vives”.

 

 

També per unanimitat es van aprovar les obligacions pendents d'aplicar al pressupost de despesa de l'Organisme Autònom de Fires i Mercats a data i la respectiva incorporació de romanents.

 

 

Més polítiques d’habitatge

 

Durant el ple també es va aprovar per unanimitat l'addenda de pròrroga del conveni de col·laboració entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Vic relatiu al programa de mediació per al lloguer social per l'any 2022.

 

La regidora d'Habitatge, Fabiana Palmero, va explicar que es va signar l'any 2019 i es pot prorrogar fins al 2023. "És l'encomana de gestió per la mediació del lloguer social que té a veure amb els habitatges retractats i rebrem el màxim possible per la bona feina feta. Esperem que enguany també la fem", va detallar.

 

En la mateixa línia i per unanimitat es va aprovar l'addenda de pròrroga del conveni de col·laboració i encàrrec de gestions entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Vic relatiu a l'oficina de l'habitatge situada en aquest municipi per a l'any 2022.

 

"Hem rebut el màxim de diners per la col·laboració i esperem també tornar-ho a fer per arribar al màxim del topall", va afirmar Fabiana Palmero.

 

 

Més passos per una ciutat més sostenible i amb qualitat de vida

 

Per unanimitat es va aprovar inicialment el projecte executiu de recuperació de riberes del riu Gurri al sector de les Casasses, que tal com va detallar el regidor de Medi Ambient i Món Rural, Albert Castells, servirà per construirà una superfície d'aiguamolls per recuperar les riberes del riu Gurri al sector de les Casasses, entre d’altres accions.

 

També per unanimitat es va aprovar el protocol de col·laboració institucional entre la Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya, l'Ajuntament de Gurb, l'Ajuntament de Vic, el Consell Comarcal d'Osona i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya per a la implantació de la Plataforma d'Integració d'Energies Renovables i Emmagatzematge (PRIMA).

 

El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, va explicar que ha estat un any de feina amb diversos agents de la comarca. "El mes de gener es va passar una proposta de conveni, però ara cal presentar unes esmenes després d'haver passat per totes les administracions vinculades", va especificar.

 

 

Més visibilitat trans*

 

Durant el ple es va aprovar la moció presentada pel grup municipal de Capgirem Vic, en nom de l’associació TALCOMSOM, per reivindicar que el dia 31 de març és el dia Internacional de la visibilitat de les persones trans*.

 

Fina Campàs, en representació de l'associació TALCOMSOM, va defensar la moció al·legant que és una data en què la visibilització és l'eina per reclamar el reconeixement de drets de les persones trans*, que avui en dia no estan reconeguts.

 

"Encara, ara com ara, tenim com a referència la llei del 2007, anomenada Llei Zapatero, i la seva modificació del 2008 en què reconeixia el canvi de nom registral sense passar per una cirurgia de modificació genital, però que mantenia l'obligació de passar per tractaments hormonals", va recordar Campàs.

 

"Durant tots aquests anys s'han fet propostes legislatives a l'Estat per reconduir la situació fruit de reiterades denúncies i demandes del col·lectiu trans* sense èxit malgrat que un avanç projecte de llei presentat pel Gobierno", va explicar.

 

L'Estat té el projecte de llei presentat molt encallat i molt lluny de les demandes legítimes del col·lectiu trans* en què com a punt de discrepància no admet les identitats no binàries, i tal com va afirmar Campàs, el Consell d'Europa conclou que l'autodeterminació de gènere és essencial per millorar el reconeixement de les persones trans* i els procediments adequats sense tuteles mèdiques, judicials o administratives són els adequats pel canvi en la documentació i reconèixer la identitat.

 

Amb l'aprovació per unanimitat de la moció es va acordar que amb motiu dels dies de celebració pròpia del col·lectiu trans* -31 de març i 28 d’octubre- onegés la bandera trans* en un edifici municipal; que amb motiu de les celebracions com el 8 de març dia de la lluita feminista els actes que es programin tinguin una perspectiva amb identitat de gènere i amb el concurs de dones trans*; que siguin incloses en el manifest feminista de manera explícita com a part de les diversitats de dones existents i perquè les dones trans* es puguin sentir interpel·lades i tingudes en compte amb la lluita per als drets de les dones en un clar posicionament d'un feminisme trans*inclusiu, entre d’altres.

 

El regidor d'ERC, Albert Palou, va mostrar-se satisfet en què siguin les entitats que defensin les mocions; i Carme Tena, del PSC, va recordar que tots els drets adquirits pel col·lectiu LGTBIQ+ han estat possibles gràcies al govern del PSOE.

 

La regidora d'Igualtat, Núria Vergés, va remarcar que des de l'Ajuntament s'ha reclamat que el Gobierno rescati la proposició de llei que està estancada. "Dipositem tota la nostra confiança en la nova Conselleria d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya, i evidentment ens posem a disposició per, si s'escau, donar un cop de mà en l'aprovació de la llei integral de reconeixement del dret a la identitat i a l'expressió de gènere", va afegir.

 

"Aquesta llei també vol definir els serveis i recursos necessaris per donar cobertura a les necessitats de les persones trans*. Els ajuntaments tindrem un paper important, com ja l'estem tenint, amb el desplegament del servei SAI a territori", va explicar Vergés.

 

Vergès va fer valdre la feina que s'ha fet i s'està fent arran de les trobades periòdiques amb el col·lectiu i que donen resposta a algunes demandes que s'especifiquen. A més a més, va recordar que enguany s'ha inclòs a la programació del dia de la dona la Xerrada: Interseccionalitat en el feminisme trans*inclusiu, el dia 22 de març a les 6 de la tarda a la Sala Coll i Bardolet.

 

La regidora d’Igualtat també va detallar el treball que s’està fent per la coeducació. Vergés va avançar que el curs vinent s’iniciarà un treball per a la millora de la coeducació que s’espera que arribi a tots els centres educatius de Vic, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i s’ha treballat amb la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Camacho, va agrair a Campàs i a l'associació TALCOMSOM la tasca diària. "S'han constituït moltes entitats i associacions trans* per defensar els drets i dins la diversitat hi trobem les dones trans*, que sí, que són dones. Les persones trans* tenen els seus símbols i els dies assenyalats per visibilitzar els seus drets", va afegir.

 

Camacho va destacar el projecte Coeduca que va en la línia i està dins de la diversitat en què un dels objectius és combatre la transfòbia pel fet d'exercir la seva llibertat d'expressió. "Tenim l'oportunitat de fer efectiu allò que disposa la llei i que exerceix el col·lectiu des de fa temps", va culminar.

 

 

 

 

Al costat de les persones

 

Per unanimitat del ple es va aprovar la pròrroga del conveni interadministratiu entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i L'Ajuntament de Vic per a la prestació del servei de centre de dia "Centre de Serveis per a Gent Gran Sant Jordi" per a gent gran depenent.

 

La regidora de Benestar i Família, Núria Homs, va explicar que Vic té 50 places i es comparteix el centre amb l'Espai Familiar, en un equipament intergeneracional.

 

També per unanimitat es va aprovar el conveni amb el Consell Comarcal d'Osona per l'encàrrec de gestió dels ajuts a l'alumnat del municipi de Vic per a llibres, material escolar i activitats dins de l'horari escolar, pel curs 2022-2023.

 

La regidora d'Educació, Elisabet Franquesa, va explicar que el curs passat van entrar un total de 3.076 sol·licituds, de les quals se'n van aprovar 2.417. "Hi ha tres causes de baixa: per superar ingressos, per superar llindar de capital mobiliari i ser de fora de Vic", va afegir.

 

Amb els vots en contra de Capgirem Vic i l'abstenció del PSC es va aprovar definitivament la cessió gratuïta a la Fundació Universitària Balmes de la finca situada entre els carrers del Mas d'Osona, del Doctor Antoni Vila Canalles i dels Jocs del 92.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Camacho, va remarcar que sempre hi han votat en contra. "No volem menysprear la feina que es fa des de la Universitat. En els anteriors plens s'ha donat a entendre que el nostre grup està en contra de la Universitat, no és així, estem en contra del seu model econòmic", va especificar.

 

Amb l'abstenció d'ERC i PSC i els vots en contra de Capgirem Vic es va aprovar la cessió de patrimoni públic per a la gestió i explotació del servei esportiu i de lleure per la pràctica de la natació.

 

El regidor d'Esports, Titi Roca, va remarcar que la puja permetrà continuar oferint un servei excel·lent.

 

La regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va remarcar que les piscines públiques han de tenir preus populars si no, no es garanteix l'accés universal. "No ha de ser un servei que generi beneficis. Si hi hagués una segona piscina municipal potser no caldrien aquestes puges i no es pressionaria fiscalment a més vulnerables", va afegir. En la mateixa línia, la regidora del PSC, Carme Tena, va afegir "el servei de la piscina municipal ha de ser gestionat directament per l'Ajuntament i a uns preus més populars".

 

Durant el ple també es va aprovar per unanimitat l'encàrrec de gestió pel desenvolupament de les funcions de l'Oficina d'Informació al Consumidor per l'any 2022.

 

Durant el ple també es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic i ERC i l'abstenció del PSC la revisió de tarifes per a l'exercici 2022 corresponent a l'explotació de l'aparcament de les rambles del Passeig i del Carme proposades per Xarxa Comercial de Vic, SA.

 

La regidora d'Economia, Núria Homs, va explicar que es puja el 4% de l'IPC, després que l’any passat s’hagués congelat.

 

 

Vic, ciutat educadora

 

Amb els vots en contra d'ERC, Capgirem Vic i el PSC es va aprovar l'encomana de gestió a la Fundació Privada Educació i Art (FEDUART) per la gestió de les Escoles Bressol Municipals de Vic i l’Espai Familiar Municipal amb la tarifació social corresponent, La Farinera, Centre d'Arts Visuals, el programa de Medi Obert i els Casals d'Estiu Municipals per l'any 2022.

 

La regidora d'Educació, Elisabet Franquesa, va explicar que es manté la línia dels casals d'estius i la línia de medi obert. "El total de les encomanes correspon a 1.240.000 euros que aportaria l'Ajuntament. Les activitats socioeducatives de la Biblioteca Pilarín Bayés es gestionaran des de l'àrea de Cultura", va especificar.

 

El regidor d'ERC, Roger Mas, va al·legar el vot en contra afirmant que des del grup defensen la gestió directa. En la mateixa línia la regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va afegir "recalquem que l'auditoria de Feduart parla d'una reformulació. El més lògic seria buscar una nova forma jurídica per reorganitzar-se i més tard ja s'encomanaria la gestió, seguint els procediments que s'hagin de fer".

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va explicar que el seu vot en contra es deu al fet que no veuen clara la gestió per part d'una fundació privada de serveis que haurien de ser gestionar de forma pública.

 

L'alcaldessa Anna Erra va aclarir que si la votació es pot portar al ple és perquè, tot i que hi ha una nova normativa, es pot continuar fent una encomana avalada per secretaria i intervenció. "Continuarem utilitzant una eina que fa 10 anys que existeix, fa bona feina i que actualitzarem", va afegir.

 

Durant el ple també es va donar compte de l'informe d'auditoria de la Fundació d'Educació i Art (Feduart), que és una eina de control financer i de les actuacions dutes a terme.

 

En un altre ordre de coses, amb els vots en contra de Capgirem Vic es va aprovar la bonificació del 95% de l'ICIO a la Fundació Vedruna Catalunya Educació per les obres d'adequació d'un mur al carrer Indústria; per unanimitat es va aprovar la bonificació del 95% de l'ICIO a l’Institut de Treball Social i Serveis Socials per les obres de canvi d'ús d'un edifici plurifamiliar a un centre d'acollida; i la bonificació del 95% de l'ICIO a la Generalitat de Catalunya per les obres d'instal·lació de boques contra incendis a l'Escola d'Art i Superior de Disseny, a la rambla de Sant Domènec.

 

També es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic i el PSC el nomenament dels membres de la mesa de contractació que intervenen en la subhasta de Casa Moreta; i amb l’abstenció de Capgirem Vic van tirar endavant cinc sancions per infraccions greus sobre la tinença responsable de gossos potencialment perillosos.

 

Per unanimitat es van modificar les dates dels plens ordinaris del mes de juny, juliol, agost i setembre; i amb els vots en contra de Capgirem Vic es va aprovar la verificació del text refós de la modificació del POUM de Vic, diversos ajustos normatius i correcció d'errors materials al municipi de Vic.

 

 

Presentació de la memòria 2021 del síndic de greuges municipal

 

A l’inici del ple es va donar compte de la memòria del síndic de greuges municipal de gener a desembre de 2021. Joan Sala, síndic de Vic, va exposar que va fer 92 atencions durant l’any 2021 - 74 queixes i 18 assessoraments-. Del total de queixes se’n van admetre 51, se n'ha acceptat 29 i se n'ha derivat 14, com es pot consultar en aquesta memòria. "No es tracta de llegir unes dades sinó de trobar el sentit en la tasca encomanada buscant l'empatia per trobar la sortida adient per cada persona que ve a l'Oficina del Síndic", va esmentar Sala.

 

Sala va posar en valor la figura del mediador per resoldre les queixes i va convidar a la reflexió com a forma sana de relacionar-se entre la ciutadania i l'administració.

 

La regidora d'ERC, Maria Balasch, va voler agrair la tasca del síndic duta a terme durat l'any 2021. A més a més, va defensar la medicació com a eina perquè els ciutadans i entitats siguin escoltats i es vegi que es fa alguna cosa.

 

Per la seva banda la regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va remarcar que la memòria denota transparència. "Estem convençudes que la feina feta ha estat clau per resoldre problemes que hi havia fins ara. Esperem que la figura del síndic es renovi perquè és molt necessària a la ciutat de Vic", va afegir.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va agrair la feina feta durant l'any, "sabem que ha estat difícil, tant per motius de salut com per les dificultats d'establir relacions directes i personals".

 

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, va agrair la feina feta al síndic, i va recordar que a vegades hi ha casos que l'administració local, tot i voler-ho fer possible, no pot solucionar. "La teva figura obre una porta més i posa més facilitats a la ciutadania. Un any més gràcies per presentar-nos la memòria", va concloure Erra.