El Ple d’abril presenta els resultats del Síndic de Greuges i obre el debat sobre la mobilitat al Puig dels Jueus i les competències sobre immigració

Es fan públics els resultats del Síndic de Greuges de 2023

El Síndic Municipal de Greuges de Vic, representat per Joan Sala, va exposar les dades i intervencions més rellevants de l’any 2023. El síndic s’encarrega d’atendre consultes i queixes de la ciutadania vigatana per tal de defensar els seus drets quan algun problema amb l’administració no s’ha pogut resoldre. Precisament, Joan Sala va defensar que “mai he tingut un no per resposta” i va destacar la seva implicació “i compromís personal amb la institució”.

Pel que fa a les xifres de l’exercici 2023, el síndic va atendre 74 casos, dels quals se’n van tancar 53 i 15 queden pendents; mentre que només 6 van ser derivats. La major part de les queixes provenien de l’àmbit de la convivència i seguretat (30), seguidament d’urbanisme i mobilitat (23) i, en tercer lloc, de benestar social, habitatge i família (15). Altres àrees que es van tractar des del síndic són sanitat i igualtat, educació i escoles, economia i serveis, recursos humans i comerç i mercats. Totes aquestes xifres i l’explicació de casos concrets estan detallats a la memòria anual.

Tots els grups del consistori van agrair la feina de Joan Sala i, per exemple, el regidor del PSC Vic, Josep Pou, va destacar el seu “caràcter conciliador, mediador i defensiu”; mentre que el regidor Josep Anglada, de SOMI, va dirigir-s’hi dient que “ets una persona que des que has agafat aquesta responsabilitat, no t’has deixat ningú”. Xavier Farrés, d’Ara Vic, va afegir que “tens art en medicació i gestió de conflictes i ho fas de manera excel·lent”.

L’oposició també va considerar la necessitat de realçar i donar més visibilitat a aquest canal: “Caldria fer saber a la gent la figura del síndic, quina és la seva funció i facilitar-ne l’accés”, en paraules de Maria Balasch, regidora d’ERC Vic. Susana Vives de la CUP Vic va demanar “que es doni visibilitat a la figura del síndic com una eina de resolució de conflictes”; mentre que Arnau Martí, de VECP, va assegurar que “les queixes diuen que hi ha certa manca de comunicació”.

L’alcalde Albert Castells va voler destacar els “valors, caràcter ferm i sentit de la justícia” del síndic i va agrair-li “la vocació de servei públic i la feina en benefici de tota la ciutadania”, afegint la importància del Síndic de Greuges com un canal on poder acudir “quan els casos s’encallen”.

 

Es retira la proposta de modificar la taxa del servei de la piscina municipal

Una de les propostes que es va portar al Ple, la modificació de l’ordenança reguladora de la prestació del servei de la piscina municipal, es va retirar de l’ordre del dia perquè va topar amb el rebuig de l’oposició. Aquesta proposta es traduïa en un increment de la taxa del 3’2 % del servei de la piscina. Maria Balasch d’ERC Vic va considerar “que és la piscina municipal més cara de tot Osona”; Josep Anglada de SOMI va assegurar que “es va dir que es mantindrien les taxes”, mentre que Josep Pou de PSC Vic va demanar que “aquesta pujada fos menor, del 0’5 %”.

Pel que fa a VECP, Arnau Martí va demanar un replantejament de les tarifes i, per part de la CUP, Carlà Dinarès va reclamar “una tarifació especial i gratuïta durant l’onada de calor” i va fer constar que “la regulació del servei de bar no consta enlloc”.

Des del govern de Junts, el regidor d’Esports, Eduard Comerma, va defensar la proposta al·legant que “el concessionari porta uns anys molt difícils perquè ha patit per la pandèmia i després per la crisi energètica” i va afegir que “costa fer una instal·lació coberta d’aigües que sigui viable, sobretot pels costos energètics que se’n deriven”, per la qual cosa justificava l’increment de la taxa per garantir la viabilitat del servei.

 

Es rectifica l’inventari municipal i es presenten els comptes de l’oficina d’habitatge

Es va aprovar per unanimitat la rectificació de l’inventari municipal de béns i drets de l’Ajuntament de Vic, que tal com va explicar la regidora Núria Homs, inclou “nous béns immaterials a la Biblioteca Pilarin Bayés, obres relacionades a l’entorn de la biblioteca, immobles del CAP Remei, inversions en instal·lacions fotovoltaiques”, entre altres.

També es van aprovar, amb els vots favorables de Junts per Vic, Ara Vic, CUP Vic, PSC Vic i SOMI i les abstencions d’ERC Vic i VECP, els comptes de 2023 de l’oficina local d’habitatge IMPULSVIC. Josep Pou del PSC Vic va destacar que “volem posar en valor la tasca del personal d’IMPULSVIC, que ajuda en les tasques de medicació i negociació”.

En la mateixa línia, Josep Anglada de SOMI va destacar que “s’ha de reconèixer que fan molt bona tasca i és important que continuïn oferint aquest servei”. Els arguments dels partits que es van abstenir van ser, per part d’ERC, que en habitatge “hi ha una manca de desplegament de polítiques”, mentre que VECP va assegurar “que caldria ser més ambiciosos [...]; no té gaire sentit que continuem amb una política d’habitatge que no gestiona l’ajuntament”.

 

Es debat la gestió de la fundació Educació i Art FEDUART

Un dels punts que va generar desacord va ser l’encomana de la gestió a la fundació privada Educació i Art (FEDUART) de les escoles bressol municipals de Vic, l’Espai Familiar, La Farinera (Centre d’Arts Visuals de Vic), el programa Medi Obert i els casals d’estiu municipals. Es va aprovar amb els vots favorables de Junts per Vic i Ara Vic, mentre que SOMI es va abstenir i ERC Vic, CUP Vic, PSC Vic i VECP van votar-hi en contra.

Els partits contraris a l’aprovació van defensar que calia canviar la forma jurídica amb la qual funciona la fundació: “no es poden crear fundacions privades amb ens públics”, segons Victoria Terricabras, d’ERC. “Estem en contra de fundacions privades que gestionen indirectament serveis públics que s’haurien de gestionar des de l’ajuntament”, en paraules de Susanna Vives, de la CUP Vic. “La gestió que està fent el personal de la fundació és apta i bona; hi ha deficiències i recomanacions que caldria esmenar”, va defensar Josep Pou de PSC Vic. Finalment, Arnau Martí de VECP va afegir que es tracta de “polítiques de primer ordre de la ciutat: han de ser gestionades per la ciutat i per l’ajuntament”.

 

Es desestima una moció que demanava no construir cap nou vial al Puig dels Jueus

La CUP Vic va presentar una moció per tal de “garantir que quan es redacti el Pla Especial Urbanístic del Puig dels Jueus es faci en línia d’allò que diuen els plans i en coherència amb els seus objectius i condicions”, en paraules de Carla Dinarès. La proposta contempla que, en la redacció del pla i l’estudi de la millora de l’accés i la mobilitat al parc i als equipaments, es tingui com a punt de partida que no es construeixi cap nou vial per a la mobilitat en vehicle privat motoritzat al Puig dels Jueus.

Tal com va explicar la regidora de la CUP, la proposta neix després que repassessin els plans més recents que afecten la mobilitat i l’entorn de la zona en qüestió. Dinarès va afegir que la moció no afecta els serveis sanitaris, sinó que “parlem de garantir l’accés ràpid d’aquests vehicles”. Aquesta moció va ser desestimada amb els vots contraris de Junts per Vic, Ara Vic, PSC Vic i SOMI, i els vots favorables de la CUP Vic, ERC Vic i VECP.

Els arguments que recolzaven la proposta tenien a veure amb la idea de continuar treballant per a aquest paratge: “el valor que té el Puig dels Jueus no és fàcil d’aconseguir, és una aposta amb una mirada molt llarga [...], s’ha fet una bona gestió”, en paraules d’Albert Palou d’ERC. També es va esmentar la voluntat de preservar aquest entorn: “Volem defensar aquest element paisatgístic que és singular a la ciutat [...]; el nostre esperit és de preservació i precaució i per això hi votem a favor”, segons Arnau Martí de VECP.

Pel que fa als vots contraris, el PSC Vic va exposar la seva justificació al·legant la “congestió de trànsit en aquest punt” i considerant que la moció “limita l’ús de vehicles privats”, i que calia permetre “l’ús del transport sanitari i transport públic per descongestionar aquesta zona”, segons Pou. Josep Anglada de SOMI va considerar que “votar a favor seria anar contra els interessos dels vigatans i vigatanes”, mentre que Ara Vic, va ser Xavier Farrés qui va argumentar que “és un dels acords que compartim amb el govern i que recollim al PAM”.

El regidor de Mobilitat, Guillem Membrives, va declinar la proposta argumentant que "la moció proposa un punt de partida que es fonamenta que els plans de mobilitat no contemplen el vial" i, segons el regidor, "justament aquests plans ordenen la mobilitat amb la infraestructura existent i no tenen competència en projectar-ne de noves [...]; la moció limita les possibilitats que podem posar sobre la taula en el futur". També va recordar que "cal seguir les conclusions del grup de treball URBACT, que va ser participat i consensuat per totes les forces polítiques [...] i la moció l'obvia". L'URBACT és un programa europeu d'aprenentatge i intercanvi que promou el desenvolupament urbà sostenible i que capacita les ciutats per desenvolupar solucions i alternatives enfront dels reptes urbans. 

Es presenta una moció que demana el trasllat de competències sobre immigració

SOMI va presentar una moció per demanar el trasllat de les competències sobre immigració del govern espanyol a la Generalitat de Catalunya. Josep Anglada va argumentar que la immigració “és un dels tres desafiaments globals per a la humanitat dels pròxims vint-i-cinc anys” i va defensar que “des de SOMI creiem que Catalunya s’ha de posar les piles [...] i ha de poder decidir sobre els seus fluxos migratoris”, considerant aquest fet “un traspàs urgent i necessari” i que “els ajuntaments tenen poques competències en migració”.

La moció també demanava “reclamar als municipis catalans i, per tant, Catalunya, que deixi de ser la major acollidora d’immigrants d’Espanya” i “fer prevaldre els principis democràtics de drets i deures en la convivència ciutadana, millor coneixement i ús habitual del català”. La moció no va prosperar amb les abstencions de Junts per Vic i PSC Vic, els vots contraris d’ERC Vic, CUP Vic i VECP, i els vots a favor de SOMI i Ara Vic.

L’abstenció del PSC Vic es va fonamentar en el fet que “considerem que no ens pertoca exigir al govern de l’estat aquest traspàs ni censurar aquestes negociacions”, segons Josep Pou. Per part del govern de Junts per Vic, Núria Homs va sumar-se a l’argument de “prudència i respecte a la feina que estan fent els nostres companys al Congrés, ja que el traspàs de les delegacions en immigració s’ha negociat directament i no té sentit que demanem des de Vic una feina que ja s’està fent al Congrés”. També va fer saber “que estem d’acord en què Catalunya ha de tenir una pròpia política de migració” perquè per continuar garantint “el nostre estat del benestar fa falta la col·laboració i aportació de tothom [...]; tota la ciutadania ha de tenir els mateixos drets i també deures”.

En relació amb l’argumentació contrària, Arnau Martí de VECP va considerar que “el que es proposa aquí és il·legal i és per alimentar un discurs d’odi i de l’extrema dreta”, mentre que per part de la CUP Vic, Carla Dinarès va assegurar que “no volen comentar cap intervenció o moció d’un partit polític en execució d’un cordó sanitari”.

Des d’Ara Vic, Elisenda Carrera va recolzar la moció defensant que “les institucions han de millorar les condicions del país d’origen d’aquestes persones” i va afegir que “és obvi que aquest excés afecta la demografia, la societat i la nostra llengua”. Per aquest motiu, Ara Vic “recolza abordar aquestes problemes amb polítiques pròpies”.

 

El Mercat del Ram, el Festival Nits de cinema oriental o el sistema de residus són punt de mira per part de l’oposició

En l’apartat de precs i preguntes, ERC Vic va voler saber si s’havien realitzat estudis a habitatges de Vic per detectar possibles patologies semblants als blocs de pisos a Badalona, Santa Coloma o Esplugues. La regidora d’Urbanisme, Ester Coma, va explicar que a la ciutat “no tenim edificis que compleixin aquests criteris, però estem treballant de valent amb tots els edificis que tenen risc estructural”. La regidora també va anunciar que “tenim una nova figura que fa d’informador de la situació i estudia els immobles de la ciutat”.

Un altre tema que va sorgir al Ple és l’absència dels tractors a l’edició d’enguany del Mercat del Ram. Segons Susana Vives de la CUP Vic, “els expositors de tractors es queixaven del preu que havien de pagar”, i Josep Pou del PSC Vic també va demanar que s’exposessin els motius d’aquesta absència.

La regidora de Fires, Bet Piella, va respondre que “de seguida que vam conèixer aquesta problemàtica, ens vam reunir amb els tractors per oferir-los que, si la dificultat era econòmica, podien venir al mercat de manera gratuïta”. La regidora va afegir que, tot i així, no va ser possible perquè “hi havia altres motius, com per exemple el seu suport als pagesos” i va afegir que “em van explicar que era una situació genèrica i el context no facilitava que poguessin venir”.

La mateixa regidora de Cultura, Bet Piella, va ser interpel·lada pel PSC Vic, ja que Josep Pou va demanar sobre la contractació de personal d’OFIM per a fires organitzades per persones o associacions particulars, en referència al Festival Nits de cinema oriental de Vic. La regidora va explicar que “no és una empresa privada, és una entitat sense ànim de lucre que fa vint anys que treballa per a Vic”. Va respondre al fet que un tècnic d’OFIM donés suport al festival “perquè com a regidora de Cultura no em podia permetre que aquest festival desaparegués, tenim una persona de fires que dona suport a tota la ciutat, no només a fires” i va qualificar aquest festival com a “beneficiós, no només per a la ciutat de Vic, sinó tant a nivell social com econòmic”.

En matèria d’habitatge, Josep Anglada de SOMI va preguntar al govern municipal sobre les mesures que s’estaven adoptant pel que fa a la inquiocupació. La regidora Núria Homs va fer saber que n’estaven al corrent i hi treballaven, i va recordar que “tenim una oficina de mediació on recomanem que els propietaris s’hi dirigeixen de seguida que detecten problemes de pagament per part dels llogaters”. Va referir-se a l’oficina com “un canal que pot donar més garanties i permet mediar la situació”.

Finalment, per part de VECP, Arnau Martí va preguntar sobre el sistema de recollida de residus que es realitzarà a la ciutat. La regidora de Medi Ambient, Ester Coma, va respondre explicant que “s’estan avaluant totes les opcions i estudiant exemples d’altres ciutat de Catalunya per valorar què funciona i què no” i que, pròximament, “començarem amb el porta a porta”.