El Ple d'abril presenta la memòria del Síndic de Greuges i tira endavant el Pla de Lectura Municipal i l'aprovació inicial d'un nou reglament per a les instal·lacions esportives
També es van presentar cinc mocions, quatre d'elles van prosperar (la denúncia de l'actual servei de Rodalies, la instal·lació de nous bancs, el reconeixement de Sant Miquel dels Sants i la presentació a la convocatòria de reserva pública de solars), mentre que una va ser desestimada (activar un procés participatiu en la redacció del Pla especial del Puig dels Jueus).
El Síndic de Greuges de Vic va atendre 93 casos durant el 2024
El Síndic de Greuges de Vic, Joan Sala, va presentar al Ple la memòria de l’any 2024, que es tracta de la setena edició. El síndic va voler-ne destacar el títol d’enguany, “Aprenent de les queixes”, i va explicar-lo tot dient que “és important que la persona que atén les queixes ho faci amb mentalitat oberta [...], ja que les coses es poden veure de moltes maneres i des de moltes perspectives”. Va destacar també la “bona disposició de les persones que representen l’ajuntament” per poder “millorar temes molt importants”.
Pel que fa a les dades generals, durant el 2024 es van atendre 93 casos, 81 dels quals són queixes i els altres 12, assessoraments. Quant a les queixes, la majoria d’elles van ser admeses (70), mentre que 11 no van ser admeses. De les queixes admeses, més de la meitat van ser acceptades per l’ajuntament (38), 20 van ser no acceptades, 11 van ser derivades, i 1 va ser d’ofici. El Síndic també va agrupar les queixes per temàtiques, i el resultat va ser que les àrees de Convivència i Seguretat recollien la majoria de les sol·licituds (19), juntament amb Economia i Serveis (17), Mobilitat (12), Benestar i Família (11) i Padró i Habitatge (11). Altres temàtiques a les quals pertanyen les queixes més recurrents són Urbanisme (9), Cultura i Esport (9), Comerç i Mercats (5), Educació i Escoles (3) i Sanitat i Recursos Humans (3).
Durant les intervencions dels grups municipals, tots ells van coincidir a agrair la tasca del Síndic i posar el focus en aquells aspectes que cal millorar des de l’administració. Per part d’ERC Vic, Maria Balasch va donar-li les “gràcies per la feina que fas i per la teva veu” i va el va animar “a seguir picant pedra”. Pel que fa a la CUP Vic, Susana Vives va destacar els casos d’empadronaments tot fent referència que “es dificulta a les persones fer el primer pas per tenir un lloc on viure” i també va agrair la feina del Síndic: “gràcies a la teva feina, dedicació, voluntat i esperit de liderar es poden solucionar els casos”.
Per part del PSC Vic, Josep Pou va qualificar-lo com “l’altaveu directe cap a l’administració”; pel que fa a SOMI, Josep Anglada va referir-se a la tasca del Síndic com a “impecable” i va assegurar que “els vigatans estem molt orgullosos del servei que fas per a la ciutat”. En el torn de VECP, Arnau Martí va posar en valor el Síndic pel seu “paper de mediador i interlocutor” i per la seva capacitat per “atendre les persones de manera individual, des de la proximitat i l’empatia”. Martí també es va referir als casos de responsabilitat patrimonial tot demanant que “hem de respondre amb totes les garanties de forma justa”.
Xavier Farrés, d’Ara Vic, va qualificar el rol del Síndic com un “instrument per aprendre i reconduir les inquietuds de la gent, perquè realment parlen des de les seves experiències i això ens han d’esperonar a millorar”. Finalment, Albert Castells, alcalde de Vic, va retirar els agraïments i va remarcar “la preocupació pel que fa a les reclamacions patrimonials i les barreres arquitectòniques”, tot incidint en el fet que la població més afectada és “la gent gran, i ens trobem que cada vegada la població és més envellida” i, per tant, “com a govern estem compromesos a revertir la situació”.
S’aprova el Pla de Lectura Municipal per als propers quatre anys (2025-2028)
La regidora de Cultura i Llengua, Bet Piella, va explicar el context d’elaboració del Pla de Lectura Municipal, que va començar l’abril del 2024, i que es va treballar conjuntament amb el sector cultural, l’àmbit lector i també a través de sessions amb la ciutadania. Piella va explicar que l’objectiu d’aquest Pla no només és fomentar la lectura, sinó “sobretot el gust per a la lectura”, i va qualificar-lo com un document “ambiciós i flexible”.
El Pla recull diverses accions per als pròxims quatre anys, del 2025 al 2028, amb quatre línies principals: promoure la lectura i el coneixement, promoure la inclusió i la cohesió social, impulsar el benestar personal a través de la creativitat, i fer que la biblioteca sigui un espai de diàleg i de debat, més enllà de la seva activitat habitual. A més, es tracta d’un document que es focalitza sobretot en infants i joves i que té el català com a principal llengua d’ús. El document va ser aprovat per unanimitat i fa que Vic es converteixi en el primer municipi de la demarcació de Barcelona que compta amb aquest full de ruta.
L’espai entre els carrers Sagrada Família i Puigmal s’anomenarà “Passatge de la Sagrada Família”
La regidora de Via pública, Elisabet Franquesa, va explicar que la comissió de nomenclatura va proposar batejar l’espai que hi ha entre els carrers Sagrada Família i Puigmal, al costat del parc del Doctor Jordi Sala i Soler, com a Passatge de la Sagrada Família, en tant que l’espai compleix “característiques de passatge i està connectat directament amb el carrer de la Sagrada Família”. Tots els grups van votar-hi a favor.
Es modifica la quota dels casals i tallers d’estiu durant per als dies festius de Sant Joan
També es va aprovar per unanimitat modificar una quota de l’ordenança general de preus públics dels casals d’estiu i tallers d’estiu 2025. La regidora Núria Homs va proposar un ajustament de la quota durant la setmana de Sant Joan, al juny, per tal d’adequar-la als tres dies que s’impartiran aquests tallers.
Es tiren endavant els comptes anuals de l’any 2024 d’ImpulsVic
La regidora d’Habitatge, Núria Homs va explicar que la societat mercantil ImpulsVic, que compta amb capital íntegrament municipal i que té competències en habitatge i sòl, cada any fa una auditoria de manera voluntària: “no estem obligats a fer-la, però creiem que ens dona molt valor afegit”, va assegurar la regidora Homs. També va destacar que s’ha conclòs l’any “amb saldo positiu i una bona gestió feta per aquesta empresa pública”.
Els comptes van ser aprovats per unanimitat. Des d’ERC Vic, Victòria Terricabras va posar en valor “la feina que es fa des d’ImpulsVic” i va aprofitar “per instar de nou a facilitar i donar més recursos a aquesta empresa pública per poder gestionar les polítiques d’habitatge”, ja que “un dels principals reptes socials és proporcionar accés a un habitatge digne”. Per part del PSC Vic, Josep Pou va agrair igualment la feina feta i va afegir que “hem d’intentar entre tots dotar de més habitatges, recursos i recorregut per poder lluitar per la problemàtica de l’habitatge”.
L’Ajuntament de Vic aconsegueix una subvenció per implementar la segona fase de la recollida de residus
La regidora de Medi Ambient, Ester Coma, va exposar al plenari la proposta d’addenda del conveni de recollida de residus, és a dir, la documentació afegida en aquest conveni i que fa referència a una subvenció sol·licitada per part de l’Ajuntament de Vic, amb el suport del Consell Comarcal d’Osona, per tal d’implementar la fase dos del servei. Aquesta subvenció va ser concedida per un import de 48.000 euros i ha permès que en el servei del porta a porta “no hàgim hagut de carregar l’import als veïns” de Sant Llàtzer i Quatre Estacions i de Sentfores-la Guixa. La regidora Coma va afegir que “aprofito per dir que portem molta bona base d’aprenentatge de reciclatge per part de la ciutadania, ja que durant el darrer any hem arribat a un 34 % de recollida selectiva, una millora significativa” i va afegir que “encara queden deures per fer perquè hi ha gent que no hi participa”.
Aquest punt va ser aprovat amb els vots favorables de Junts Vic, Ara Vic, PSC Vic, CUP Vic, SOM Vic, i els vots contraris d’ERC Vic i VECP. El regidor d’ERC Vic, Albert Palou, va avisar que “no entenem gaire com s’ha anat prenent algunes decisions respecte el model de recollida de residus que ja s’havia aprovat en el passat mandat”; l’alcalde de Vic va respondre que es comprometia a trobar-se amb el grup municipal properament. Finalment, el regidor Josep Anglada, de SOMI Vic, va voler fer saber que “no tothom està a favor del sistema de recollida porta a porta, per molt que celebrem que el govern rectifiqués i no apliqués aquest sistema a tota la ciutat.”
Creacció s’encarregarà de dinamitzar l’espai de coworking de Les Adoberies
En un altre dels punts de l’ordre del dia, la regidora Bet Piella va anunciar la proposta d’encomanar la gestió de la dinamització dels espais de coworking de Les Adoberies a l’agència Creacció per un import de 65.000 euros. La regidora de Cultura va explicar que “amb la rehabilitació de Les Adoberies ens vam comprometre a tenir un viver de projectes amb modalitat de treball compartit”, i va referir-se a la bona experiència d’aquesta modalitat de coworking a altres edificis municipals, com l’edifici El Sucre o la Casa de la Convalescència, i que ja gestiona Creacció. Piella va concretar que l’espai de coworking de Les Adoberies es distribueix en dues plantes i està dedicat a diverses disciplines del disseny, que s’agrupen en tres perfils: projectes emergents (un perfil juvenil), perfils professionals, i perfils sèniors.
La proposta, que va tirar endavant amb els vots favorables de Junts Vic, Ara Vic i SOMI Vic, farà que Creacció s’ocupi de captar nous professionals i projectes per a aquest espai, que ofereixi suport i assessorament tècnic i que vetlli per promoure el disseny a la ciutat de Vic i a la comarca d’Osona per tal que “tothom qui ho desitgi pugui desenvolupar-hi el seu projecte de vida”, en paraules de Piella.
ERC Vic, PSC Vic i VECP van abstenir-s’hi. Albert Palou, d’ERC Vic, va indicar que el seu grup “tenia alguns dubtes” pel que fa a la gestió. Per part del PSC Vic, Débora Villena va exigir “més rigor i transparència dels recursos públics”, mentre que des de VECP, Arnau Martí va assenyalar que “hi ha desajustos pel que fa a les encomandes de gestió [...] i això posa de manifest que jurídicament hem de fer algunes millores pel que fa a la gestió d’aquest tipus de polítiques en matèria de promoció econòmica”.
Finalment, hi va haver un vot contrari per part de la CUP Vic. Susanna Vives va defensar que “un espai tan emblemàtic es mereix molt que un coworking” i va afegir que “esperem que en un futur es tingui en compte el pla d’usos Salvem Les Adoberies i esperem que tingui un retorn social i ciutadà”.
Es dona llum verda a la contractació d’un nou servei de neteja viària i s’aprova una instal·lació fotovoltaica a la nau de Can Codina
Amb els vots favorables de Junts Vic, Ara Vic i PSC Vic, les abstencions d’ERC Vic i VECP, i el vot contrari de la CUP Vic, va tirar endavant l’expedient de contractació del servei de neteja viària per tal que es pugui iniciar la seva contractació. La regidora de Manteniment i Serveis, Ester Coma, va anunciar que “esperem que a la tardor ja puguem tenir el servei que la ciutat es mereix” i va fer referència al creixement de la ciutat i les conseqüències que se’n deriven, ja que “tenim un servei infradimensionat” i “esperem que, amb el nou contracte i una campanya intensa de civisme que farem, tinguem una ciutat més neta”.
Per part d’ERC Vic, Albert Palou va recordar la discrepància del seu grup polític pel que fa al plantejament del model de gestió de neteja. Des de la CUP Vic, Quim Soler va mostrar el seu desacord “en el model de gestió indirecta” d’aquest servei.
També es va aprovar per unanimitat el projecte executiu que permetrà dur a terme una instal·lació fotovoltaica a la nau de Can Codina. La regidora de Medi Ambient, Ester Coma, va explicar que es vol refer la teulada de Can Codina per tal de poder-hi fer posteriorment aquesta instal·lació de 100 kW (quilowatt) per autoconsum. Coma va afegir que “amb aquest desplegament, aconseguirem 1 MW (megawatt) d’energia per a tota la ciutat a meitat del 2027, cosa que ens permetrà descarbonitzar i estalviar energia i diners en edificis municipals”.
Es renova el conveni de col·laboració que promou el lloguer assequible d’habitatges entre l’Ajuntament de Vic i l’Agència Catalana de l’Habitatge
La regidora d’Habitatge, Núria Homs, va exposar el funcionament d’aquest conveni, aprovat per unanimitat i que tindrà continuïtat fins al 2027. El programa té per objectiu incrementar el parc d’habitatge de lloguer assequible a Vic: “s’adreça a propietaris que estiguin disposats a llogar el seu habitatge per sota del preu del mercat, però obtenint unes garanties, assessorament i bonificacions on tothom hi guanya, tant el propietari que té el seu habitatge llogat, com la persona que el lloga, ja que podrà accedir-hi amb un preu més assequible”, en paraules d’Homs. La regidora d’Habitatge va explicar que actualment la ciutat de Vic compta amb 350 pisos dins aquesta modalitat, i va agrair “la confiança que ens fan els propietaris”.
S’aprova inicialment el reglament d’ús de les instal·lacions esportives municipals de Vic
El regidor d’Activitat Física i Esports, Eduard Comerma, va proposar l’aprovació inicial del nou reglament d’ús de les instal·lacions esportives municipals de Vic, un document que “ha estat treballat des de fa un any amb la Taula d’Activitat Física i Esport de Vic i compartit amb entitats esportives per tal de recollir totes les instal·lacions i reglaments específics per a cada instal·lació”, segons Comerma. El document es va aprovar amb els vots favorables de Junts Vic, Ara Vic, PSC Vic, SOMI Vic i VECP, i les abstencions d’ERC Vic i la CUP Vic. Aquests dos últims grups van justificar la seva abstenció, respectivament, per “debatre el document internament i mirar si es pot millorar o modificar”, en paraules de Terricabras, i per “veure si podem presentar-hi alguna al·legació pel fet que és una aprovació inicial”, segons Vives.
El plenari denuncia la situació actual del servei de Rodalies a Catalunya i reclama el traspàs real
El grup de Junts Vic va presentar una moció que exposava les dades i incidències del servei de Rodalies. El regidor de Mobilitat, Guillem Membrives, va titllar l’experiència de viatjar amb tren com un “patiment continu, sostingut i imprevisible que diàriament afecta milers de catalans. El regidor de Mobilitat va mencionar que durant els nou primers mesos de 2024, a Catalunya hi va haver més de 8.500 afectacions, 31 cada dia, i que “les deficiències a la xarxa són les responsables directes del 51% de les incidències ferroviàries i motiven el 61 % dels retards”. Aquesta problemàtica s’engloba, segons Membrives, a “l'infrafinançament per part de l'Estat espanyol a la xarxa de Rodalies [...] onze anys després del Pla de Rodalies de Catalunya (2008-2015) només s’ha executat el 14 % de la inversió”.
Les intervencions dels diferents grups polítics van anar en la mateixa línia. Des de l'equip de Govern, la regidora d'Ara Vic, Elisenda Carrera, va qualificar el servei "d'inacceptable i insuficient", i en la mateixa línia van comentar-ho el regidor de la CUP Vic, Quim Soler, i la regidora de SOMI, Marta Riera. Per part d'ERC Vic i el PSC, Maria Balasch va "donar les gràcies per reclamar les competències cap a Catalunya, i Josep Pou, ho va catalogar de "bon acord". Per part de Vic En Comú Podem, Arnau Martí, va reclamar que el "traspàs sigui amb garanties".
Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat i recull els següents acords: denunciar la situació del servei de Rodalies a Catalunya i l’infrafinançament i la desinversió crònica dels últims vint anys (1); exigir al Govern de l’Estat que compleixi amb el deute que té amb Catalunya en matèria d’infraestructures, que ara mateix se situa al voltant dels 50.000 milions d’euros (2); i exigir el traspàs real de Rodalies i Regionals per part de l’estat espanyol per tal que siguin gestionats per la Generalitat de Catalunya (3).
Es desestima activar un procés participatiu per a la redacció del Pla especial urbanístic del Puig dels Jueus
Els grups d’ERC Vic, CUP Vic, PSC Vic i VECP van presentar una moció per iniciar un procés de participació en la redacció del Pla especial urbanístic del Puig dels Jueus. La moció no va prosperar, amb els vots contraris de Junts Vic, Ara Vic i SOMI Vic, i els vots favorables d’ERC Vic, CUP Vic, PSC Vic i VECP.
En paraules del regidor socialista Josep Pou, que va exposar la moció, aquesta “és sorgida de la ciutadania i des de diferents associacions”. Pou va explicar que es demana “simplement un procés de participació [...], una cosa exigible, sana i recomanable”. A la moció es destaca aquest emplaçament com “un espai de gran valor ambiental i estratègic dins el teixit urbà de Vic” i que i el seu futur s’ha de definir “mitjançant el Pla Especial Urbanístic del Puig dels Jueus (PEU 01), una figura de planejament derivada del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vic, aprovat el 2019”.
En la ronda de respostes, els grups de Junts, Ara Vic i SOMI van expressar la voluntat de "respectar la natura i disposar d'espais verds", i la regidora de Medi Ambient, Ester Coma, va comentar "que es preservarà, es mantindrà i millorar". Per part d'ERC Vic va intervenir Albert Palou, que va comentar "la necessitat del Puig dels Jueus com a espai ambiental", i en la mateixa línia, Arnau Martí de VECP va expressar que "la gent de Vic s'estima molt el Puig dels Jueus". Carla Dinarès, regidora de la CUP, va "demanar fer un procés participatiu".
La moció explica que aquest plantejament “obria la porta a un debat sobre la necessitat real d’un nou vial per a la mobilitat en vehicle privat motoritzat i establia el principi de valorar alternatives”. La moció demanava acordar “un procés participatiu simultani a la redacció del Pla Especial Urbanístic del Puig dels Jueus per acompanyar la presa de decisions prèvia a la seva aprovació (1) i incloure en el procés participatiu una valoració d’alternatives per millorar l’accés als equipaments de l’àmbit del Puig dels Jueus, que permeti valorar la conveniència o la no conveniència d'un possible nou vial (2)”.
Prospera una moció que demana instal·lar més bancs a Vic
Des d’ERC Vic, Maria Balasch va defensar una moció que sol·licitava aprovar per Ple la instal·lació de més bancs a la ciutat amb l’objectiu d’afavorir “una ciutat més amable i accessible”, en referència a la necessitat que Vic tingui “disponibilitat de llocs gratuïts per seure, com ara bancs, especialment en espais públics com carrers, places i parcs”. Segons la regidora d’ERC Vic, els bancs “afavoreixen el descans i la mobilitat de persones grans, els desplaçaments a peu, redueixen l’estrès físic i milloren la salut mental”. Altres avantatges que Balasch va destacar són que els bancs permeten “fer una pausa, gaudir del paisatge i ser un espai de trobada entre veïns, espais per la conversa i espais per compartir”.
En el torn de respostes, tots els partits van anar en la mateixa direcció. Des del grup cupaire, Carla Dinarès va comentar "que la moció està bé. És una demanda que hem fet en altres ocasions". Per part dels socialistes, Débora Villena va comentar "la necessitat de tenir més bancs per tenir cura de la gent", Marta Riera de SOMI, va afegir que era una "millora per la ciutat i els ciutadans" i Arnau Martí de VECP recalcava "la importància de pensar en les persones". Per part de l'equip de govern, Xevi Farrés, d'Ara Vic, va comentar que "serveix per moltes persones", i la regidora d'Urbanisme, Ester Coma, va agrair "anar alineats en aquest punt".
La moció va ser aprovada per unanimitat i inclou els següents acords: realitzar un estudi per identificar els punts de la ciutat amb major necessitat d’espais per seure, prioritzant zones com la plaça Major, la plaça de la Catedral, el Temple Romà, parcs, places i zones pròximes a serveis públics (1); implementar un pla de millora progressiva per a la instal·lació de nous bancs en aquestes zones, garantint que siguin accessibles, còmodes i integrats amb el paisatge urbà (2); incloure la reinstal·lació dels bancs al Temple Romà i la col·locació de bancs a la plaça Major i la plaça de la Catedral (3); fomentar la participació ciutadana en el procés de planificació (4); i revisar periòdicament la quantitat i distribució de bancs per adaptar-se a les necessitats canviants de la població (5).
S’aprova reconèixer la figura de Miquel Argemí, Sant Miquel dels Sants, amb motiu dels 400 anys de la seva mort
Des de SOMI Vic, Josep Anglada va exposar una moció amb l’objectiu de commemorar la figura de Sant Miquel dels Sants, patró de la ciutat de Vic, que enguany compleix 400 anys de la seva mort. Els acords principals de la moció són: fer una trobada amb totes les persones que porten el nom del patró Miquel o Miquel durant la Festa Major de Vic (1); buscar un emplaçament a la ciutat per poder explicar la vida de Sant Miquel (2); promoure creacions artístiques a les escoles entorn de la figura de Sant Miquel dels Sants per incentivar-ne el coneixement (3); entre altres.
En el torn de respostes, només hi van participar els partits que hi van votar a favor. En el cas de Junts, va ser la regidora de Cultura Bet Piella, qui va comentar "la importància de rememorar la vida i la història del patró de la nostra ciutat", i en la mateixa línia es va expressar la regidora d'Ara Vic, Elisenda Carrera, "en una moció que permet pensar amb la cultura i la tradició a Vic".
La moció va ser aprovada amb els vots favorables de Junts Vic, Ara Vic i SOMI Vic, l’abstenció d’ERC Vic, i els vots contraris de la CUP Vic, PSC Vic i VECP.
S’insta al consistori a presentar-se a la convocatòria de reserva pública de solars per a habitatge assequible
Des del grup de VECP, Arnau Martí va justificar aquesta moció en tant que “l’accés a un habitatge digne i assequible és un dels principals reptes socials de la ciutat de Vic” i que actualment el Pla territorial sectorial d’habitatge estableix “nous estàndards de reserva de sòl per a habitatge de protecció pública en municipis amb demanda residencial forta i acreditada, com és el cas de Vic”. En aquest context, el Govern de la Generalitat ha aprovat la primera convocatòria de reserva pública de solars per incrementar l’oferta d’aquest model d’habitatge. El regidor assegura que “l’Ajuntament de Vic disposa de diversos sòls municipals que podrien ser presentats en aquesta convocatòria, tal com recull el Pla Local d’Habitatge de Vic”, per la qual cosa va proposar una sèrie d’acords que van ser aprovats amb els vots favorables de Junts Vic, Ara Vic, ERC Vic, CUP Vic, PSC Vic i VECP, i l’abstenció de SOMI Vic.
ERC, Terricabras, és un dels reptes socials més importants per defensar els drets dels ciutadans de Vic. És un dret constitucional. És una bona oportunitat per complir aquest dret.
SOLER, totes les mesures no seran suficients. Les propostes d'aquesta moció són factibles.
VILLENA, habitatge ha de ser un eix central. Un model de ciutat inclusiva. No podem permetre que la gent jove marxi de Vic per viure dignament.
ANGLADA, és una moció que ja s'està treballant des d'aquest ajuntament.
CARRERA, és una bona moció per un problema que és crític a tot el país.
Els acords principals de la moció són: instar el govern municipal a presentar-se a la convocatòria de reserva pública de solars impulsada per la Generalitat de Catalunya (1); prioritzar la mobilització de sòls dotacionals i residencials inclosos en el Pla Local d’Habitatge de Vic, per destinar-los a habitatge assequible en règim de lloguer o dret de superfície (2); explorar les diferents modalitats de la convocatòria per garantir que els projectes resultants responguin a les necessitats d’habitatge de la ciutat (3), entre altres.