El Ple de desembre acorda atorgar la medalla d’or al doctor Bayés i reclama més caixers automàtics i la reobertura del consultori de Sentfores-La Guixa
També s'aproven modificacions del servei de recollida de residus, el Pla estratègic de la música de Vic o les bonificacions de l'ICIO per diferents obres i reformes a equipaments de la ciutat
S’atorgarà la medalla d’or de la ciutat de Vic al doctor Bayés
El Ple de desembre va tirar endavant la proposta per atorgar la medalla d’or de la ciutat de Vic al doctor vigatà Antoni Bayés de Luna. La regidora de Cultura, Bet Piella, va presentar al plenari els motius pels quals es vol efectuar aquest reconeixement: “El seu currículum és excepcional i es tracta d’una figura internacional [...] que ha projectat la nostra ciutat a diversos països del món”. Piella va fer referència a la trajectòria professional de Bayés com a “cardiòleg, acadèmic i investigador”, i va ressaltar els seus assoliments en el món acadèmic i de la recerca científica, ja que “és doctor honoris causa” per la Universitat de Lisboa i “ha rebut homenatge i honors per part de diverses universitats”, destacant un dels seus principals èxits, el síndrome de Bayés”. La regidora de Cultura va subratllar especialment “l’activitat per recuperar els estudis universitaris a la ciutat i, concretament, els estudis d’infermeria” o el seu rol “en la creació de la Facultat de Medicina UVic-UCC. Piella va destacar “el seu paper en la defensa de la llengua catalana”.
Piella va explicar que la proposta compta amb el suport de més de trenta institucions i més de cinc-centes signatures individuals provinents de la ciutat vigatana i també de la comarca d’Osona. La proposta es va aprovar amb els vots favorables de Junts Vic, Ara Vic, ERC Vic, PSC Vic, SOMI i VECP. La CUP Vic va votar-hi en contra.
Maria Balasch, per part d’ERC Vic, va destacar que el doctor Bayés prové “d’una nissaga de cardiòlegs que ens han portat per tot el món i han exercit aquí, a la ciutat” i “estem encantats que se li pugui fer aquest homenatge”. Per part de la CUP Vic, Susanna Vives va explicar que “des de la base de militància feminista, el nostre criteri és revertir la situació perquè la prevalença és de noms masculins” i va assegurar que “no desmereixen la feina del doctor Bayés, però segur que trobaríem dones”. Pel que fa al PSC Vic, Débora Villena va assegurar que es tracta “d’honorar un ciutadà que ha contribuït al progrés mèdic i al benestar de la ciutat de Vic” i va afegir que “no només és un acte de justícia, sinó també de valors com el compromís i el respecte”. Pel que fa a SOMI, Josep Anglada també va destacar la projecció internacional de Bayés: “és un personatge que, en més d’una ocasió, ha actuat com a ambaixador de la ciutat i com a representant en el món de la tecnologia”. Arnau Martí, per part de VECP, va considerar que “és una petició raonable i que compta amb suport majoritari”. Des d’Ara Vic, Xavier Farrés va destacar-ne “l’impressionant currículum” del doctor i va considerar el gest d’atorgar-li la medalla d’or com “una mostra d’estima de la ciutat”.
Es modifica el servei de recollida selectiva de residus
Es va presentar la modificació de la delegació de competències per la recollida selectiva de residus de la fase 3 i la fase 4 a la ciutat de Vic. La regidora de Medi ambient, Ester Coma, va explicar que això suposa una modificació del servei “perquè no fem porta a porta al barri de plaça Osona, i incorporem el de la Serra-de-senferm”. Coma va afegir que “proposem un model de contenidors tancats a la fase 4, que permetrà controlar els usuaris i tenir així el control de la taxa de generació”, en relació amb la normativa europea, tot i que va afegir que “estem a l’expectativa d’una nova normativa que pot canviar el paradigma del món dels residus, i que proposa incloure màquines de recollida d’envasos a tots els supermercats de cara al 2026”. La regidora va mostrar-se ferma “amb la nostra voluntat clara de complir amb l’objectiu de reciclatge a la ciutat.” La proposta va tirar endavant amb els vots a favor de Junts Vic, Ara Vic, PSC Vic i SOMI.
Els vots en contra van ser per part d’ERC Vic, CUP Vic i VECP. Albert Palou, des d’ERC Vic, va mostrar la seva preocupació “perquè aquest sistema de recollida de residus no garanteixi un model més just basat en el principi que, qui contamina més, paga més”. Quim Soler, de la CUP Vic, va considerar que “veiem moltes ombres i poques llums en aquest sistema”, ja que “no té sentit tenir tancats els contenidors si la brossa es pot tirar cada dia”. Per part de VECP, Arnau Martí va defensar que “el futur serà un sistema de porta a porta a causa de l’augment del cost del tractament [...] i Vic haurà de canviar el model de manera radical” i va afegir que “necessitem fer passos radicals per poder reduir aquests residus”.
Josep Pou, de PSC Vic, va defensar que el model de porta a porta “en determinats punts de la ciutat ens satisfà perquè genera menys deixalles i permet la recollida selectiva, generant viabilitat per a la ciutadania i una viabilitat econòmica”. Pel que fa a SOMI, Josep Anglada va recordar que “el febrer d’aquest 2024, el govern es va desdir de fer el porta a porta a tota la ciutat de Vic, i nosaltres vam celebrar-ho perquè no era lògic aplicar-lo a la plaça d’Osona [...] i s’implanta la fase 3 exclusivament a la Serra-de-senferm”.
Finalment, la regidora Ester Coma, va argumentar que “hem de canviar les decisions perquè el nou context és diferent i la situació econòmica ha canviat molt [...] el model de porta a porta havia de generar uns ingressos que actualment han caigut” i va afegir que “la decisió que hem pres és de ser valents”.
Vic compta amb un Pla estratègic per a la música
La regidora de Cultura, Bet Piella, va explicar el context del Pla estratègic de la música de Vic, en tant que “la ciutat de Vic va proposar fer un pla estratègic, i ens hi vam acollir a través d’un recurs de la Diputació de Barcelona”. Inicialment, es va fer una diagnosi per tenir “el mapa cultural de la ciutat de Vic”, en paraules de Piella, que va afegir que “hi ha moltes fortaleses i debilitats, ja que estem en un context diferent i multicultural”. Aquest pla també conté una part de propostes que cal implementar al llarg d’aquests anys, com per exemple un manual de bones pràctiques pel que fa a la contractació. L’aprovació d’aquest pla va tirar endavant amb els vots favorables de tots els grups municipals, a excepció de la CUP Vic, que van fer-se enrere pel fet que el pla es va presentar públicament abans de portar-lo a aprovació del Ple, tot i que “ens sembla un bon pla estratègic”, en paraules de Susanna Vives.
La regidora de SOMI, Marta Riera, va mostrar-se satisfeta per la presentació d’aquest pla i va afegir que “confiem que aconsegueixi fer créixer la cultura musical de Vic, tant en l’àmbit de comarca, com de país”. Arnau Martí, de VECP, va considerar que “és un bon punt de partida i pioner des d’un punt de vista territorial”, tot afegint que “hem de posar més èmfasi a garantir l’accés democràtic i universal a la música perquè ajuda a fomentar la cohesió social”.
Tira endavant un conveni entre l’Ajuntament de Vic i el de Santa Eugènia de Verga per construir un pas inundable sobre el riu Gurri
La regidora d’Urbanisme, Ester Coma, va explicar que aquesta proposta ha comptat amb “moltes reunions amb l’empresa Le Porc Gourmet, l’Ajuntament de Santa Eugènia i el sindicat dels treballadors”. Coma va concretar que l’empresa aportarà 50.000 euros al finançament de la construcció, mentre que els ajuntaments de Vic i Santa Eugènia de Berga es repartiran la despesa restant. La regidora d’Urbanisme va detallar que el pressupost de la construcció és de 216.000 euros i que la licitació del projecte s’engegarà l’any que ve, tot afegint que “la construcció permetrà que, quan hi hagi fortes pluges, la possibilitat d’inundació passi molt menys sovint”.
Arnau Martí, de VECP, va intervenir per posar sobre la taula les condicions de mobilitat dels treballadors, “aquells que no tenen cotxe particular i que han de fer aquest camí sense prou condicions de seguretat”, tot apel·lant a l’empresa “a assumir la seva responsabilitat d’aquest desplaçament perquè la gent pugui anar a treballar en condicions dignes”.
Altres temes
Es va aprovar definitivament la desafectació d’un tram del bé de domini públic del camí del Mercè amb els vots a favor de Junts Vic, Ara Vic i SOMI, els vots en contra de PSC Vic i VECP, i l’abstenció de la CUP Vic i ERC Vic. La regidora de Manteniment i serveis, Ester Coma, va explicar que amb aquesta desafectació es proposa “un nou recorregut del camí perquè no passi davant de la casa en qüestió i suposi un benefici pels ciutadans de la ciutat”.
ERC Vic, en paraules de Victòria Terricabras, va defensar l’abstenció del seu partit en considerar que la desafectació respon “a un interès particular d’un veí o veïna, un interès particular, i hauria de respondre a un interès general”. Des de la CUP Vic, Quim Soler va explicar que el seu grup havia presentat al·legacions: “Hem aconseguit que es presenti l’anella verda i que hi hagi continuïtat amb aquesta”. Pel que fa als vots contraris, Josep Pou del PSC Vic va considerar que “uns quants veïns no ens poden demanar a partir de demà que canviem el sentit del carrer [...], estem obrint la porta que qualsevol veí estigui legitimitat per poder fer aquesta sol·licitud”.
La regidora de govern, Ester Coma, va respondre que “estem fent el mateix procés amb sol·licituds d’aquesta mena perquè es tracta de camins rurals que passen davant de finques i, el dia d’avui, els usos intensos provoquen molèsties” i va afegir que “en la mesura que podem i que ens és possible, intentem escoltar i procurar pel ciutadà”. L’alcalde Albert Castells va afegir que “aquest procediment de desplaçar uns metres més enllà la circulació ja es va iniciar fa uns anys, ja que respon a una realitat absolutament normal en el país”.
Un altre dels punts que es va aprovar al Ple de desembre, són les diferents bonificacions de l’ICIO, l’impost de construccions, instal·lacions i obres, per les obres d’una clínica maxiofacial a l’Hospital de Santa Creu, per les obres de reurbanització de la zona del carrer Sant Segimon, per les obres de reforma de l’àrea de salut mental de l’Hospital universitari de Vic, per la reforma de la cantina de l’IES Vic, per les obres d’accessibilitat a l’ l’ICIO a, per les obres de reformar d’un local de la nau de l’associació Tapís i per les obres de reforma de la coberta i la teulada de la Catedral de Vic.
La regidora d’Economia, Núria Homs, va concretar que la bonificació és del 95 % i està relacionada amb qüestions d’especial interès, com per exemple “atendre els mateixos infants i joves de totes condicions i classes socials i bonificar aquests centres educatius, que fan una tasca enorme”. En el cas de la bonificació d’obres en equipaments sanitaris, Homs va puntualitzar que “estaria bé que la conselleria de Salut i l’Ajuntament de Vic poguessin establir un conveni bilateral, però, mentre això no sigui així, considerem que cal fer aquesta bonificació”. La regidora d’Economia va afegir que la bonificació a l’associació Tapís respon a “la feina enorme que fa amb el jovent per la inclusió social i laboral”, i que les millores a la coberta de la Catedral tenen a veure amb la preservació del patrimoni de la ciutat.
El Ple de desembre també va tirar endavant el Pla de verificació d’activitats comunicades de Vic, un document que defineix els objectius i prioritats de les inspeccions que es fan a la ciutat i els criteris que s’apliquen. El pla, que va ser presentar per la regidora de Comerç i d’Estratègia econòmica i desenvolupament territorial, Bet Piella, va concretar que aquest pla “tindrà una durada de sis anys, i cada any s’haurà d’aprovar un programa de verificacions en aquell any concret”. La proposta va tirar endavant amb els vots favorables de Junts Vic, Ara Vic, ERC Vic, PSC Vic, SOMI, VECP i el vot contrari de la CUP Vic.
ERC Vic reclama un model just de finançament local
ERC Vic va presentar una moció per l’assoliment d’un nou model just de finançament local perquè “de la mateixa manera que Catalunya necessita un nou finançament singular i just que acabi amb el dèficit fiscal, els municipis també necessiten un nou finançament i poder disposar de més recursos per ser administracions funcionals i útils”, en paraules de Maria Balasch, que va assegurar que “s’impossibilita gestionar amb eficiència els recursos disponibles”. La proposta es va aprovar amb els vots favorables de Junts Vic, ERC Vic i VECP; el vot contrari d’Ara Vic; i les abstencions per part de PSC Vic, CUP Vic i SOMI.
Concretament, en el contingut d’aquesta moció, els principals acords que es demanen són: (1) instar al Govern de la Generalitat a treballar conjuntament amb les entitats municipalistes una proposta de bases del nou finançament local, de municipis i consells comarcals; (2) instar el Parlament que d’acord amb les entitats municipalistes treballi en una nova llei de Governs locals i de finances locals de Catalunya; (3) instar el govern de la Generalitat que aprovi abans de finalitzar aquest mes de gener la convocatòria del PUOSC, Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya 2025-2028; (4) a completar el pagament del Fons de Cooperació local a tots els municipis; (5) a aprovar un calendari de pagament del deute de la Generalitat amb les administracions locals de Catalunya; entre altres.
Per part de la CUP Vic, Quim Soler va confessar que “no veiem massa clar perquè ens presenteu això en aquest Ple”; mentre que Josep Pou, del PSC Vic, va dir que “hi ha punts que no ens convencen, d’altres que ens agraden [...], però que cal debatre’ls amb negociacions”. Josep Anglada, de SOMI, va assegurar que “tots els regidors estaríem d’acord en el redactat perquè tots volem més recursos pel nostre municipi, però hem de fer la crítica corresponent”, que va concretar en el fet que “molts dels que estan aquí presents, han tigut l’oportunitat de governar el país” i que aquesta proposta de model “no té en compte el poder adquisitiu de diversos territoris a l’hora de calcular-ne les necessitats i transferències de l’estat”.
Pel que fa als arguments favorables, Arnau Martí, de VECP, va assegurar que “les necessitats del món local són moltes, i amb molts pocs recursos” i que, des del grup municipal, “celebrem que intentin tenir els millors pressupostos de l’estat i la Generalitat possibles perquè els ajuntaments puguin fer front als serveis bàsics”. Per part de Junts Vic, Núria Homs va qüestionar la moció en el sentit que “voldríem que les mocions s’aterressin a Vic i tenint en compte la realitat de la nostra ciutat” i va puntualitzar que els acords que es presentaven “insten a la Generalitat, no a l’Ajuntament de Vic; nosaltres des del primer dia ens preocupem pel finançament municipal”. Homs va concloure que “volem més finançament per poder gestionar els nostres recursos”.
Es desestima la proposta d’impulsar un servei funerari públic a Vic
ERC Vic va presentar al Ple una moció per impulsar la prestació de serveis funeraris públics a Vic, en tant que actualment aquests serveis s’estan prestant a través d’una empresa privada, “amb uns preus força desorbitats”, en paraules de Victoria Terricabras. La regidora d’ERC Vic va considerar que “pot ser un luxe la contractació d’aquest servei”, ja que “actualment la franja de preus oscil·la entre els 4.500 i els 5.000 euros”. Terricabras va explicar que ‘l’objectiu de la proposta és “regular els drets de les persones i garantir el dret a la igualtat” i va posar exemple d’altres formes jurídiques, com les cooperatives funeràries o les mancomunitats, “on el preu mig és de 2.000 a 2.500 euros”. La proposta va comptar amb els vots a favor d’ERC Vic, CUP Vic, PSC Vic i VECP, però no va tirar endavant amb els vots contraris de Junts Vic i Ara Vic, i l’abstenció per part de SOMI.
Pel que fa als arguments favorables, Susanna Vives, de la CUP Vic, va assegurar que “haguéssim demanat directament una funerària pública, tal com teníem al nostre programa”, mentre que Débora Villena, del PSC Vic, va valorar “positivament la proposta de fer un estudi funerari” i va afegir que “cal entendre les famílies en els seus moments més sensibles”. Arnau Martí, de VECP, va donar suport a la proposta d’ERC Vic tot assegurant que “aquests serveis són excessivament cars per a moltes famílies, i no parlo de famílies amb vulnerabilitat extrema” i va concloure que “és un tema important on hi ha moltes entitats implicades”.
Des de SOMI, Marta Riera, va considerar que “crear serveis municipals té un cost, i aquest servei incrementaria el cost [...]; no és un tema urgent”. Quant als arguments desfavorables, Elisenda Carrera, d’Ara Vic, va defensar que “el fet que siguin empreses públiques que prestin aquest servei, on hi ha lliure competència, no garantir l’abaratiment del cost ni un millor servei”. Des de Junts Vic, Núria Homs va dir que “estem contents de la gestió de l’actual servei” i va afegir que “no estem disparats pel que fa als preus”. Homs també va considerar que “falten dotze anys perquè acabi la concessió i considerem que ara no és el moment de fer l’estudi [...], però ens comprometem a parlar-ne”.
La CUP Vic defensa la reobertura del consultori mèdic de Sentfores-La Guixa
La CUP Vic va presentar una moció per tal de proposar la reobertura del consultori esmentat, que va deixar de prestar servei al març de 2020 arran de l’inici de la pandèmia de COVID-19, “però que malgrat haver acabat la pandèmia, segueix tancat a dia d’avui”, en paraules de Carla Dinarès. La regidora va explicar que hi ha més de 200 firmes del veïnat de La Guixa i la memòria del Síndic de Greuges Municipal que fan aquesta petició. A més, Dinarès va remetre’s a la resposta de la Consellera de Salut, Olga Pané, que, en una pregunta parlamentària, va explicar que no es preveia aquesta reobertura argumentant que “els 3,5 quilòmetres que separen la Guixa del CAP Remei no justifiquen la continuïtat del consultori i esmenta que es disposa de transport públic per accedir-hi”.
Des de la CUP Vic, defensen que “l’atenció primària hauria de tenir la proximitat i l’accessibilitat com aspectes a prioritzar” i, en conseqüència, el contingut de la moció demana (1) instar al Govern de la Generalitat de Catalunya a la reobertura del consultori de Sentfores-La Guixa i (2) treballar conjuntament amb el CatSalut per tal que l’espai on el consultori donava servei compleixi els requisits adequats. La moció es va aprovar amb els vots favorables d’ERC Vic, CUP Vic, Ara Vic, SOMI i VECP; mentre que Junts Vic i PSC Vic van abstenir-se.
Alguns dels arguments favorables són que “l’atenció primària ha de ser propera als barris [...] i estem per millorar els serveis, les prestacions i les necessitats que tinguin els veïns de Sentfores”, en paraules d’Arnau Martí, de VECP. Des d’Ara Vic, Xavier Farrés, va explicar que la tendència “són les polítiques de recentralització, un argument per anar tancant dispensaris mèdics als municipis petits, cosa que no comparteixo” i va defensar “disposar d’unes mínimes hores de servei”. Des de Junts Vic, que va abstenir-se, Anna Alemany va considerar que “hem de ser realistes perquè s’ha de centralitzar els serveis en centres més ben dotats” i va afegir que “la sanitat catalana té un infrafinançament crònic i necessitaríem un sistema de finançament just”.
S’aprova una moció del PSC Vic que reclama disposar de més caixers automàtics a la ciutat
Josep Pou, del PSC Vic, va presentar les dades relatives al nombre d’oficines bancàries a la ciutat de Vic: amb data de 30 de juny de 2024, la ciutat disposava de 14 oficines, mentre que a 30 de juny de 2019, n’hi havia 26; i a 30 de juny de 2025, 35. En paraules de Pou, “això suposa que el nombre total d’oficines ha disminuït un 60 % en els últims nou anys” i que “no totes les actuals oficines disposen de caixers automàtics, i també és un fet que la seva distribució és desigual, trobant-se majoritàriament concentrats al centre de la ciutat”. Per aquest motiu, el regidor del PSC Vic considera que “molta gent es queda fora, apartada”, fet que va qualificar com a ”exclusió financera perquè són persones que no coneixen o accedeixen a les aplicacions mòbils, però sobretot per una qüestió d’edat i de mobilitat”.
En aquest sentit, la moció expressa la preocupació pel risc d’exclusió financera i reclama que es faci un estudi en un termini màxim de quatre mesos de l’actual situació a la ciutat, determinant quins barris i zones de la ciutat pateixen més aquesta manca de serveis i estudiar la possibilitat de facilitar o incentivar la instal·lació de caixers automàtics en façanes o en locals comercials de tercers, així com la viabilitat jurídica de cedir espais en instal·lacions de titularitat municipal per instal·lar caixers automàtics. La proposta va tirar endavant amb els vots a favor del PSC Vic ERC Vic, SOMI i VECP; els vots en contra de la CUP Vic i Ara Vic; i l’abstenció de Junts Vic.
Des d’ERC Vic, Albert Palou va qualificar la moció "interessant i útil” perquè “busca garantir l'accessibilitat financera a col·lectius vulnerables i evitar desplaçaments llargs per accedir a caixers”, mentre que des de la CUP Vic, Quim Soler va defensar la banca pública per forçar els bancs a posar caixers on es necessiten”. Quant a SOMI, Josep Anglada va demanar “ampliar la xarxa de caixers, especialment per ajudar les persones grans”, ja que “la manca de cobertura és una qüestió essencial en garantir l'accés als serveis bancaris”.
Des de VECP, Arnau Martí va recordar que “es va aprovar una moratòria per evitar l'excessiva instal·lació de caixers” i va admetre que ara “hi ha un dèficit financer”, preguntant-se si “els ciutadans han de cobrir els dèficits del sector privat”. Per part d’Ara Vic, Elisenda Carrera va defensar que “Vic no està en exclusió financera generalitzada, ja que aquest problema afecta més els pobles i micropobles”, mentre que des de Junts Vic, Núria Homs va remarcar “la necessitat d'un servei de qualitat i accessible per a tots, sobretot per a les persones grans” i va subratllar que “els bancs tenen prou recursos per fer ells l’estudi” i, per tant, “votem a favor de la moció si l’estudi el fan ells”. Finalment, Homs va afegir que “hi ha compromisos per part dels bancs per cedir espais en instal·lacions municipals i locals buits privats per posar-hi caixers”.
SOMI tira endavant una moció de reconeixement a favor de Sert pel seu 150è aniversari
Josep Anglada, de SOMI, va defensar al Ple una moció que demana que l’Ajuntament de Vic s’adhereixi i doni suport als actes que se celebraran a la ciutat de Vic “a favor de Josep Maria Sert amb motiu del seu 150è aniversari”. Anglada va exposar la biografia del muralista i va citar diferents quadres de Sert que es troben arreu de la ciutat, com l’Ajuntament, El Sucre, el Centre Cívic Joan Triadú, entre altres. Va considerar que “si ens fixem en la feina feta per a d’altres ciutats i pobles ens n’adonarem que fou un muralista internacionalment conegut a la seva època, la primera meitat del segle XX. La moció va prosperar amb els vots a favor de Junts Vic, Ara Vic, PSC Vic i SOMI; mentre que ERC Vic i VECP van abstenir-se i la CUP Vic va votar-hi en contra.
Susanna Vives, de la CUP Vic, va considerar que “no calia aquesta moció perquè és obvi que aquest ajuntament s’adhereix als reconeixements que es facin” i també que considerar que “Sert va ser un feixista tal com ho demostra la seva adhesió al manifest franquista” i altres acusacions que “entre el 1944 i 1945 deien que passava informació als nazis”. Arnau Martí, de VECP, també va qüestionar la moció pel fet que “ja hi ha la intenció de fer un any Sert” i va explicar que “no soc partidari de barrejar obra i artista, ja que Sert era d’aquesta ciutat i aquesta ciutat té molta obra de Sert”. Finalment, Anna Alemany de Junts Vic va posar en valor “la seva obra, no la ideologia, perquè és un valor principal del patrimoni de la nostra ciutat” i va assegurar que “continuarem treballant pel reconeixement de Sert; seria un gran error obviar que la nostra ciutat estarà sempre més vinculada a aquest pintor”.