El Ple de març debat el model de gestió de residus i anuncia una nova passera al riu Gurri
El Ple va estar protagonitzat per un extens debat sobre el sistema de residus a Vic, un anunci que el govern municipal va fer públic a finals de febrer.
El govern municipal va respondre a una extensa bateria de preguntes per part de l'oposició sobre el nou model de residus proposat per l'equip de govern, que combina el sistema porta a porta amb el de contenidors intel·ligents. Concretament, tal com va explicar la regidora de Medi Ambient, Ester Coma, el porta a porta s'implementarà al llarg d'aquest any a La Guixa, els barris de Sant Llàtzer, les Quatre Estacions, la Serra de Sanferm i la plaça d'Osona. A la resta de ciutat, es plantejarà el model de contenidors que s'obren mitjançant una targeta intel·ligent i unipersonal.
En primer lloc, l'alcalde Albert Castells va defensar que "aquesta proposta, que combina el porta a porta amb els contenidors intel·ligents, s'ha fet després de vuit mesos de treball intern". En aquesta línia, la regidora de Medi Ambient va matisar que "d’aquesta manera, n’hem concretat el model”. Coma va recordar que el percentatge de recollida de residus a Vic és del 60, "per sobre de la mitjana de Catalunya, que és d'un 47 %. En aquest sentit, va explicar que estem a punt d'arribar a allò que se'ns demana a Europa, per la qual cosa volem també destinar els nostres esforços en altres projectes que igualment impacten de manera significativa a la nostra ciutat".
Diversos grups de l'oposició van demanar que el govern aclarís quin seria aquest nou model. Carla Dinarès, de la CUP Vic, va assegurar que "l'ajuntament porta més de deu anys amb aquest projecte i ens trobem amb uns arguments que no són vàlids per a nosaltres". Arnau Martí, de Vic En Comú Podem, va posar en dubte la decisió: "Tenen clar que no volen fer el porta a porta a tota la ciutat, però no tenen clar quin model volen fer". Josep Anglada, de SOMI, va centrar l'atenció en el fet que a la plaça Osona es faria el porta a porta i en altres barris, no: "Sembla que als veïns de la plaça se'ls considera vigatans de segona".
La regidora de Medi Ambient va explicar que la implantació d’aquest sistema inclou quatre fases segons estableix el contracte de recollida de residus. Aquest contracte està acordat entre l'Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d'Osona, d'on precisament Coma n’és consellera comarcal. En paraules d'Ester Coma, el canvi de model implica "petites modificacions per a la fase 2 i 3", i en el contracte "es deixa oberta la concreció del servei i, per tant, el cost del servei a la fase 4, que ara mateix estem pendents d'una resposta per part del Consell Comarcal".
Pel que fa al PSC Vic, Josep Pou va mostrar-se a favor del nou model: "Donem la benvinguda a aquest canvi”, però va voler saber les conseqüències que tindrà quant a contractació i també econòmic. La regidora Ester Coma va respondre que “s’està treballant en la modificació del contracte amb els serveis jurídics de l'Ajuntament i els serveis de contractació del Consell Comarcal”.
Des d'ERC, Victòria Terricabras, va apel·lar a la falta d'un espai de debat polític entre partits: "La nostra queixa és per què no s'ha creat un espai o comissió per decidir tot això; la queixa no està en el fons, sinó en les formes". Arnau Martí, de Vic En Comú Podem, en la mateixa línia va assegurar que el govern "hauria de funcionar amb uns altres paràmetres diferents que quan tenien majoria absoluta".
L'alcalde Albert Castells va fer saber el seu "doble sentiment" en rebre les crítiques: "De tranquil·litat perquè sé que als portaveus els he posat sobre la taula el debat del model de residus, i de preocupació perquè si hem ofert diàleg, com és que els grups del consistori no us en sentiu partícips". L'alcalde va recordar que el mateix contracte "porta implícit que es necessita un acord de govern per tirar-ho endavant" i que, per tant, "es portarà a votació quin és el millor model per a la nostra ciutat; avui tot just comença el debat".
Es construirà una nova passera al riu Gurri
En matèria d'urbanisme, la regidora Ester Coma va presentar el projecte executiu per construir una passera sobre el riu Gurri. En paraules de la regidora de Junts per Vic, es tracta d'una solució que "permetrà el pas de l'aigua en cas de tempestes i aiguats perquè el pont que tenim actualment impedeix la circulació de l'aigua". Amb la nova proposta, es construirà un pas elevat de formigó de tretze metres de llargada i cinc d'ample i permetrà que l'aigua podria circuli millor gràcies a deixar una part de dalt del pont lliure.
La regidora d'Urbanisme va remarcar que és un treball coordinat amb l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga, ja que aquest pas afecta també el veïnat d'aquesta població i, molt especialment, els treballadors del polígon d'aquesta zona. Aquesta proposta va ser aprovada per unanimitat.
El consistori aposta per un abordatge integral de les violències masclistes
Es va aprovar per unanimitat el protocol per a l'abordatge integral de les violències masclistes de l'Ajuntament de Vic, el qual estableix les pautes d'actuació per a institucions i agents socials en casos de dones, adolescents i infants que estan en situació de violència. La regidora d'Igualtat, Anna Alemany, va explicar que es tracta d'un "document viu que s'ha adaptat a la comissió i als canvis que puguin anar apareixent" i va destacar que l'abordatge de les violències masclistes ha de ser "integral i que impliqui un treball en xarxa".
Els grups de l'oposició van votar-hi favorablement i, en el cas de PSC Vic, Josep Pou va remarcar que "tots els partits democràtics hem de lluitar-hi" i va demanar que fos un document "on s'incloguin totes les veus del consistori".
S’ajorna l'aprovació del pla de protecció civil
Un altre dels punts que l'equip de govern va portar al Ple va ser l'actualització del DUPROCIM, el pla de protecció civil municipal, tot i que es va retirar de l'ordre del dia per petició dels grups de l'oposició en considerar que contenia algunes mancances pel que fa al contingut.
Aquest document determina la planificació de la protecció civil en l'àmbit del municipi i ha d'incloure tots els riscos que l'afectin. La regidora de la CUP Vic, Carla Dinarès, va suggerir que aquest pla es podia presentar més endavant per tal d'incorporar "protocols actius amb qualitat de l'aire" i que s'aprofités per actualitzar "elements vulnerables de la ciutat o el protocol en casos d'onades de calor o inundacions". La resta de grups polítics es van sumar a la petició de la CUP Vic i el govern municipal va assumir el compromís d’esmenar alguns aspectes per portar-lo a aprovació més endavant.
Altres qüestions
En el marc de Benestar i Família, es va comptar amb els vots favorables per prorrogar el conveni entre l'Ajuntament de Vic i la Generalitat de Catalunya del servei del Centre de Dia per a la gent gran de Vic. Aquesta pròrroga permet continuar mantenint el conveni, com a mínim, un any més, fins al 2025. Això permet que el govern català doni suport en el finançament d’una part de les places d'aquest centre.
Pel que fa a les novetats de l’àrea d’Habitatge, es va tirar endavant la cessió de quatre habitatges gestionats per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC) a l'Ajuntament de Vic per tal de destinar-los a programes socials. En un altre punt de l'ordre del dia, es va aprovar per unanimitat un conveni de col·laboració amb l'AHC per fomentar la conservació, manteniment i rehabilitació dels edificis perquè, tal com va argumentar la regidora Núria Homs, "ens preocupa l'estat dels edificis de la nostra ciutat i volem destinar-hi més recursos tècnics".