El Ple de setembre aprova la bonificació de tarifes per al CEM Patí Vic, tira endavant un nou reglament per als equipaments culturals i porta a debat un total de sis mocions

Ple de setembre de 2024.
Ple de setembre de 2024

S’aprova una modificació de crèdit del pressupost de l’ajuntament

Es va aprovar una modificació de crèdit del pressupost municipal de l’ajuntament que consisteix en redistribuir les partides disponibles en aplicacions pressupostàries internes. El punt va tirar endavant amb els vots favorables de Junts per Vic, Ara Vic i SOMI; els vots contraris d’ERC Vic, CUP Vic i VECP; i una abstenció del PSC Vic.

La regidora d’Hisenda, Núria Homs, va explicar que es tracta “d’ajustar partides” i que aquestes modificacions responen a “despeses no efectuades que ara es reverteixen a altres projectes”. Va destacar, per exemple, l’estalvi energètic pel que fa als equipaments municipals, gràcies a la reducció del consum de llum i la inversió en energia renovable en aquests equipaments.

La redistribució pressupostària beneficia un ampli ventall d’àrees, i s’obté així més partida per a millores a instal·lacions esportives de la ciutat, a programes d’educació ambiental, a pressupostos participatius, a activitats de l’àrea de Benestar i família, al Sistema d’Assistència Domiciliària, entre altres.

ERC Vic va mostrar el seu vot contrari perquè, en paraules de la regidora Maria Balasch, considera que “les modificacions es basen en un pressupost que és polític”. En la mateixa línia, el regidor de la CUP Vic, Quim Soler, va assegurar que no votaven a favor perquè “és el mateix pressupost que ja s’havia aprovat”, moment en què el grup municipal va votar en contra. L’altre vot contrari, per part de VECP, va ser argumentat pel regidor Arnau Martí tot dient que “des que es va aprovar el pressupost, no hem pogut participar en res”.

El PSC Vic es va abstenir perquè “se’ns demana el vot a favor després de tenir informació pocs dies abans [...] i nosaltres tenim idees de com es podrien fer servir aquests diners”, segons Josep Pou. Va afegir que “trobem a faltar pro activitat de govern enfront altres grups”.

Finalment, per part del grup SOMI, Josep Anglada va argumentar el seu vot a favor perquè “estem aquí per ajudar a tirar la ciutat endavant; [...] l’equip de govern té dret a canviar les partides que cregui convenient”.

 

Els equipaments culturals municipals disposen d’un nou reglament d’ús

Es tracta de l’aprovació definitiva del Reglament d’ús dels equipaments culturals gestionats per l’Ajuntament, que es va aprovar de manera inicial el passat mes de maig de 2024 durant el Ple municipal. Tots els grups municipals van votar-hi a favor.

La regidora va contextualitzar el motiu d’aquest nou reglament, ja que l’actual és de 2018 i calia actualitzar-lo tenint en compte els nous equipaments culturals de la ciutat, com ara la Biblioteca Pilarin Bayés, i que cada equipament tingués unes instruccions específiques.

La regidora Bet Piella va explicar que es van incorporar les observacions que la CUP Vic va fer durant el període d’exposició pública. Una d’aquestes incorporacions és “permetre l’entrada dels vehicles als espais en cas que no hi hagi aparcament a fora”, així com “la possibilitat d’entrar beguda i menjar en alguns espais”.

Per part de la CUP Vic, Carla Dinarès va fer saber el seu suport i “prioritat a les entitats municipals”, mentre que per part de SOMI Vic, Marta Riera va celebrar l’aprovació perquè “eren necessàries aquestes normatives i instruccions [...] i celebrem que s’hagi posat ordre a uns espais molt concorreguts”.

 

Tira endavant el projecte que ha de permetre adequar un nou espai de lleure de gossos

El Ple va aprovar, de manera inicial, el projecte executiu per a l’adequació de l’espai de lleure dels gossos situat entre el carrer Miquel Llor i el carrer de la Laura. L’aprovació va comptar amb els vots favorables de Junts per Vic, Ara Vic, PSC Vic i SOMI; i les abstencions d’ERC Vic, CUP Vic i VECP.

En paraules de la regidora d’Urbanisme, Ester Coma, es tracta d’un espai de 2.900 m2 situat al parc Occitània i que “acull gossos grans i més petits”. Compta també amb un reixat al voltant “per evitar que els gossos s’escapin i també mobiliari urbà per fer aquest espai més agradable per a tothom”. Aquest barri no disposava d’espai per a gossos, i la regidora Coma va explicar que “fa molt temps que ho treballem” perquè “els veïns feia temps que ho volien”, per la qual cosa va agrair la seva col·laboració “aportant informació per tirar endavant aquest projecte”.

ERC Vic va abstenir-se pel de voler “acabar de veure les al·legacions que es faran [...] i valorar el projecte per saber si respon a les diferents sensibilitats”, en paraules d’Albert Palou. Per part de la CUP Vic, Quim Soler va defensar l’abstenció del seu grup: “nosaltres ens esperem [...] perquè no està clar què cal fer”.

PSC Vic va votar a favor de la proposta perquè “és moment d’iniciar el projecte, sense perjudici a les al·legacions, que s’hauran de valorar per enriquir aquest projecte”, segons el regidor Pou. Per part de SOMI, Josep Anglada va votar-hi a favor tot puntualitzant la complexitat del projecte: “no deixa de ser un tema amb el qual cal anar amb molt de compte perquè hi ha persones que hi estan a favor i d’altres, en contra”.

Finalment, per part del grup de VECP, Arnau Martí va defensar la seva abstenció perquè “tenim alguns dubtes sobre la ubicació, l’espai i la proximitat amb el veïnat; [...] volem veure quina és la reacció i veure la proposta que fa el barri, si se la fa seva”.

 

Llum verda a l’enderroc d’edificis per permetre una millor connexió urbanística

Es van aprovar, de manera inicial, dos projectes d’enderroc d’edificis: un al futur carrer Joan Pau II i l’altre, al passatge dels Adulers. La regidora d’Urbanisme, Ester Coma, va explicar que l’enderroc al carrer Joan Pau II permetrà “obrir nous vials, que han de connectar noves zones de la ciutat [...], com el carrer Sant Pere amb el Parc Balmes, i permetrà la connexió amb la Biblioteca Pilarin Bayés i, alhora, amb el barri”. Pel que fa al passatge dels Adulers, l’enderroc permetrà “connectar L’Atlàntida amb aquest passatge [...] i donar més vida a aquestes zones”.

 

Els grups municipals defensen una moció de suport a la Declaració de Prada, que reclama mesures i accions efectives per revertir la situació de la llengua catalana

Junts per Vic va presentar una moció de suport a la Declaració de Prada, un document que es va signar el passat mes d’agost a Prada de Conflent, en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, i que posa de relleu “la necessitat urgent de prendre mesures efectives per revertir la tendència regressiva en l’ús del català”, proposant mesures com la defensa dels drets lingüístics, la promoció del català en l’àmbit educatiu, la protecció del català en l’àmbit digital i la coordinació d’accions entres les diferents institucions i territoris dels Països Catalans. La moció va ser aprovada per unanimitat.

La regidora de Cultura i llengua, va demanar als grups que se sumessin a aquest suport tot adquirint diferents compromisos: manifestar el recolzament a accions com parlar en català amb tothom, ser agents actius en la creació i transmissió de consciència lingüística, etc; instar al Govern de la Generalitat a aplicar les mesures d’aquesta declaració; continuar promovent l’ús del català en tots els àmbits d’actuació a través de la regidoria de Llengua, entre altres.

Per part d’ERC Vic, la regidora Victòria Terricabras va fer saber el vot favorable del grup perquè “aquest tipus de mocions té com a prioritat la defensa de la llengua [...] i reivindiquem el compromís del nostre grup amb entitats que defensen la llengua catalana i a través de les arces veïnals”. En el mateix sentit, per part de la CUP Vic, Quim Soler va assegurar que “subscrivim totes les propostes de la moció i creiem que s’ha d’exigir a totes les instàncies a garantir dret a parlar en català i en polítiques efectives.

Josep Pou, com a representants del PSC Vic, va matisar que “esperem que s’aprofiti aquesta nova finestra d’oportunitats [en relació amb el nou govern de la Generalitat de Catalunya] i que no servei per fer crítica d’un o altre partit [...], ja que tothom ha d’assumir la seva part de responsabilitat”. Per part de SOMI, Marta Riera va senyalar que “hi ha molt a fer; [...] perquè per a nosaltres és molt dolorós veure com les seves polítiques han portat la llengua catalana a la UCI”. Arnau Martí, de VECP, va afegir que “tenim la sensació que el que hem de fer és buscar que la llengua sumi, incorporar més persones a la llengua [...] i pensem que hauria de ser un element d’unió per part de molts partits polítics”.

 

La convivència entre la bicicleta, els patinets i els vianants es debat a partir d’una proposta de moció de la CUP Vic

La CUP Vic va presentar una moció per a la incorporació de l’assetjament a persones usuàries de la bicicleta i vehicles de mobilitat personal en la propera ordenança de mobilitat i seguretat viària, i va proposar també l’elaboració d’un protocol de prevenció, actuació i resolució d’aquestes situacions. La moció no va prosperar amb els vots contraris de Junts per Vic, Ara Vic, SOMI, mentre que ERC Vic, CUP Vic, PSC Vic i VECP van votar-hi a favor.

Carla Dinarès va argumentar que la presentació d’aquesta moció respon a la “defensa i consigna per tenir mesures que vagin cap a una mobilitat sostenible i, d’altra banda, donar cobertura real a les casuístiques tenim avui en dia”.

El grup ERC Vic va votar-hi a favor perquè “són situacions que passen a la nostra ciutat i no es pot assetjar un cert tipus de persones a l’espai públic”, segons Palou. El partit SOMI va defensar una abstenció perquè “no creiem que els vehicles de motor assetgin als usuaris de patinets” i va demanar que, en tot cas, es fes un “protocol per a la prevenció de situacions d’assetjament que pateixen els vianants per part d’usuaris de patinets [...] i posar multes severes a qui incompleixi aquest reglament”.

Arnau Martí, de VECP, va defensar la moció presentada per la CUP Vic dient que “no acabem d’entendre quin és el problema perquè no s’aprovi aquest protocol d’assetjament [...], hem d’intentar buscar un mínim espai de consens”. Ara Vic, per part del regidor Xavier Farrés, va argumentar el seu vot contrari a la moció perquè “estem preocupats pel continuat trànsit de patinets i bicicletes, i no veiem que hi hagi conflicte a la inversa”.

Finalment, en la intervenció de Junts per Vic, la regidora de Convivència i seguretat, Bet Franquesa, va defensar el vot en contra perquè “en les dues ordenances existents, ja estan descrits els comportaments humans que hauríem de tenir tots a la via pública, i especialment s’hi especifica el bon civisme i com hem d’actuar les persones envers qualsevol col·lectiu” afegint que “si les coses es fan bé, la via pública es pot compartir”.

 

La situació de les dones afganeses

Per part del PSC Vic, Josep Pou va exposar la necessitat de rebutjar i condemnar “la situació de les dones i les nenes a l’Afganistan” que estan patint des del 2021 amb l’arribada al poder dels talibans a aquest país. El regidor va contextualitzar que “el país ha entrat en una constant i impune espiral de violència amb una retallada flagrant dels drets humans i les llibertats, especialment cap a les persones més vulnerables incloent les nenes i les dones, a qui no només les condemna sinó que a més posa en greu risc la seva vida i integritat física”.

Aquesta moció reclamava donar suport a les accions que treballin per evitar la vulneració dels drets d’aquestes dones, així com la tasca duta a terme pel Govern d’Espanya i pel Govern de la Generalitat de Catalunya. La moció es va aprovar amb els vots a favor de Junts per Vic, ERC Vic, CUP Vic, PSC Vic, VECP i les abstencions d’Ara Vic i SOMI.

 

El PSC Vic demana el suport i reconeixement al cos de Mossos d’Esquadra

El PSC Vic va presentar una moció amb l’objectiu de mostrar el reconeixement al cos de Mossos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya, on es demanava també “declarar la lleialtat als seus membres, rebutjar i condemnar tot intent d’ús personalista, partidista o electoralista del Cos”, així com “aquelles actituds, comportaments, actes i declaracions que tenen com a finalitat desprestigiar-lo”. Una altra de les peticions incloses era “fer extensiu aquest reconeixement i tots els acords a la Guàrdia Urbana de Vic, com a cos policial municipal que vetlla igualment pels drets, llibertats, benestar i seguretat dels ciutadans i ciutadanes de Vic, sota el mateix principi de lleialtat institucional i a la legalitat”. La moció no va prosperar i va comptar amb els vots favorables d’ERC Vic, PSC Vic i VECP; els vots contraris de Junts per Vic i CUP Vic; i les abstencions de SOMI i Ara Vic.

El regidor socialista Josep Pou va defensar la moció tot explicant el context que l’acompanyava, fent referència als esdeveniments que van succeir durant el Ple d’investidura de Salvador Illa  el passat dia 8 d’agost, “on hem pogut comprovar com sobre el Cos dels Mossos d’Esquadra han plogut crítiques i desqualificacions, dirigides tant a persones concretes com al propi Cos”. Pou assegura que “les crítiques, opinions i afirmacions” que es van fer “qüestionaven la deslleialtat dels Mossos, i la policia no és ni patriòtica, ni política”. Va afegir que “aquest rebombori s’ha volgut aprofitar amb finalitats purament partidistes per desprestigiar a un partit o l'altre per treure’n rèdit polític i mediàtic”.

Els vots contraris van argumentar que “es va equiparar a Puigdemont [en referència a Carles Puigdemont, 130è President de la Generalitat de Catalunya] a un terrorista, i això diu molt d’aquest cos que vostès [en referència al PSC Vic] volen defensar”, en paraules de Quim Soler de la CUP Vic. Per part de Junts per Vic, Anna Alemany va considerar que “és una moció tramposa” perquè “el PSC agafa els Mossos com un escut per tapar el seu veritable objectiu, caçar Puigdemont” i això es tradueix en “polititzar la policia”. La regidora també va qualificar la moció de “covarda” perquè “evita el debat que tothom està esperant: la persecució judicial contra Puigdemont”. A més, va assenyalar “a qui va donar les directrius d’aquesta operació, no l’operatiu policial”.

Per part de SOMI, Josep Anglada va considerar que “és una moció partidista, una moció de partit per benefici del senyor Illa” i que el “Cos està per sobre de qualsevol malentès possible”.

 

Prospera la proposta de SOMI per eliminar la cita prèvia

SOMI va portar al Ple una moció per eliminar la cita prèvia per a la presentació d’instàncies genèriques a l’Ajuntament de Vic amb l’objectiu “que s’alleugereixi la burocràcia de l’administració”, en paraules del regidor Josep Anglada, perquè assegura que “els ciutadans es queixen que, pel simple fet de presentar una instància a l’ajuntament, o anar a buscar una notificació, han de demanar cita prèvia”. La moció va tirar endavant amb els vots a favor de Junts per Vic, Ara Vic i SOMI; l’abstenció d’ERC Vic i PSC Vic; i els vots en contra de la CUP Vic i VECP.

Per part del grup del PSC Vic, la regidora Débora Villena va argumentar que “cal abordar aquest tema amb un major aprofundiment”, però “no volem posar pals a les rodes”, explicant així la seva abstenció. Villena va explicar que consideren que “ara funciona bé en molts casos i, pel bon funcionament de l’OAC, la cita prèvia evita col·lapses”.

Des d’Ara Vic, la regidora Elisenda Carrera va mostrar-se favorable a la proposta perquè “facilita l’accés als ciutadans, redueix la burocràcia i permet que la ciutadania actuï de manera més ràpida davant de qualsevol necessitat immediata o urgent”. Per part de Junts per Vic, la regidora Anna Alemany va fer saber el vot favorable del seu grup amb el compromís d’estudiar la proposta. Alemany va defensar que les oficines que tenen cita prèvia “poden tenir una millor planificació dels recursos humans i faciliten la digitalització i modernització dels serveis municipals”. Va afegir que la cita prèvia “permet treballar amb més qualitat i evitar cues innecessàries”.

 

Es debat una moció sobre la regulació dels lloguers de temporada i d’habitacions

El grup VECP va presentar una moció per regular els lloguers de temporada i el lloguer d'habitacions on es demanava “instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a adoptar mesures urgents per regular els lloguers de temporada i el lloguer d'habitacions, [...] i a donar suport a la Proposició de Llei relativa a la regulació dels contractes de lloguer d’habitatge per temporada i lloguer d’habitacions per modificar la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU)”. Aquest document també incloïa la petició que es fes “la monitorització i el seguiment de l'evolució dels preus de lloguer d’habitacions a la ciutat”. La moció no va prosperar, i va comptar amb els vots favorables d’ERC Vic, CUP Vic, PSC Vic i VECP i els vots contraris de Junts per Vic, Ara Vic i SOMI.

El regidor Arnau Martí de VECP va argumentar la proposta explicant que “aquesta ciutat té una àmplia oferta d’habitatges temporals per població estudiantil” i “és una de les ciutats catalanes considerada àrea tensa pel que fa a l’habitatge”. Martí va dir que “això ha fet augmentar els lloguers d’habitacions a preus molt elevats i afecta directament al preu de lloguers de la ciutat” i va demanar “fixar topalls i donar eines al municipi”.

Per part d’ERC Vic, Maria Balasch va argumentar el vot favorable del seu grup perquè “aquest tipus de lloguer incrementa el lloguer de la ciutat”. Per part de la CUP Vic, Carla Dinarès va explicar que “el 50 % dels habitatges són d’obra nova i estan fora de la regulació de lloguer” i va qualificar el lloguer de temporada com “un mecanisme per burlar la llei”. Va proposar una esmena per “no deslligar el lloguer d’habitacions amb els de temporada, perquè és un problema de la mateixa casuística”.

Des del grup SOMI, el regidor Josep Anglada va considerar que “aquestes mocions són un brindis al sol” i va afegir que “a Catalunya falten molts habitatges, sempre ens fiquem amb la propietat privada”. Per part d’Ara Vic, Elisenda Carrera, va assegurar que només “coincidim en un punt” de la moció, “en el decret de tanteig i de retracte perquè són uns mecanismes legals que ofereixen protecció en la copra d’immobles”. Va defensar que el que calia era “fomentar l’habitatge a la ciutat de Vic a través d’incentius i ajudes”.

El grup de Junts per Vic va votar en contra de la proposta perquè “aquesta regulació no la podem fer des de l’ajuntament, no tenim les competències”, en paraules de la regidora Núria Homs. Va defensar que “tot el que podem fer des de l’ajuntament per a la millora de l’habitatge, ho fem”, assegurant que Vic “compta amb una de les borses de lloguer més assequible a Catalunya”. La regidora va explicar les línies de treball de l’equip de govern en polítiques d’habitatge, destacant “la gestió directa del parc d’habitatge protegit, el control del registre de sol·licituds per accedir a habitatge, una nova unitat d’habitatge per fer aflorar l’habitatge buit i que identifica pràctiques fraudulentes”, entre altres. En paraules d’Homs, “ens hem posat les piles i anem amb la directa”.

Altres temes

En el torn de precs i preguntes, ERC Vic va preguntar sobre els episodis de pudor de clavegueram en alguns trams del passeig de la Generalitat. La regidora de Serveis i Manteniment, Ester Coma, va explicar que aquestes olors van començar a principis d’estiu al barri de Santa Anna “i ens han fet anar de corcoll fins que no hem trobat quin era l’origen: es tractava d’un carro de compra que havia bloquejat el pas de l’aigua, i aquest provocava que sobreeixís”. La regidora va recalcar la repercussió que poden tenir els actes incívics, afectant a tot un barri i veïnat.

Per part del PSC Vic, van demanar quina era la valoració de l’equip de Govern sobre les dades de criminalitat publicades pel Ministeri de l’Interior del primer semestre del 2024. La regidora de Seguretat i convivència, Bet Franquesa, va incidir en el fet que el delicte més freqüent a la ciutat són els furts, i que estan associats al factor de la multireincidència. També va explicar que “existeix un perfil de persones que fan furts que tenen addiccions”.

Una de les preguntes del grup SOMI va ser saber si els treballadors del servei de neteja viària municipal, Vialnet, estaven satisfets amb la signatura del conveni sobre l’estructura de costos i la nova forma de gestió. La regidora de Serveis i Manteniment, Ester Coma, a aprofitar per donar les gràcies a tot l’equip que ha treballat perquè fos possible i va agrair “als treballadors el seu compromís des del primer moment” i va afegir que “amb ells seguirem reunint-nos per treballar amb el nou conveni, no només havent formalitzat ara l’acord”.

Per part de VECP, Arnau Martí va preguntar en quina situació està la renovació del conveni dels taxis a Vic i també va demanar pel preu elevat de les tarifes. El regidor de Mobilitat, Guillem Membrives, va puntualitzar que els taxistes tenen diferents maneres d’establir els preus: “a Vic fan una baixada de bandera, més cara que altres llocs, però que només aplica a partir d’1.2 quilòmetres”. Va explicar que “això converteix Vic en una tarifa plana, és a dir, a Vic la tarifa no puja fins que no has superat aquests 1.2 quilòmetres”.