El ple dona suport unànime al jutjat penal de Vic

El ple fa un minut de silenci, sol·licitat per Capgirem Vic, pel treballador municipal Ramon Ferrer Ripoll que va morir la setmana passada

Minut de silenci per Ramon Ferrer Ripoll.
Minut de silenci per Ramon Ferrer Ripoll

Abans de començar el segon ple d’aquesta legislatura la regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va demanar fer un minut de silenci pel treballador municipal Ramon Ferrer Ripoll,  que va morir la setmana passada, i que segons Blázquez era un lluitador incansable i que feia que “no abaixéssim la guàrdia”.

 
El ple també va aprovar per unanimitat els 19 de març, dia de Sant Josep, i l’1 de juny, Segona Pasqua, com a dies festius locals per l’any 2020.
 
La bonificació del 95% de la taxa per serveis urbanístics i l’impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) per la construcció d’una tanca metàl·lica a la Ronda Francesc Camprodon pel Consorci Hospitalari es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups a excepció de Capgirem Vic que hi va votar en contra. El portaveu del grup, Joan Coma, va exposar que tot i tractar-se d’una institució pública propietat de CatSalut, s’hi exerceix la medicina privada i se suposa que tenen els recursos suficients per pagar la quantitat que se li bonifica. En aquest sentit, Coma va avançar que estan treballant per presentar una proposta per revisar exempcions com aquestes.
 
En aquest sentit, Joan Coma va explicar que s’abstindrien en la votació per bonificar el 95% de la taxa per serveis urbanístics i l’ICIO per la construcció d’uns nous espais a una nau existent. El portaveu de Capgirem Vic va matisar que un cop es comptés amb la mesura que equipari les bonificacions s’hi votaria a favor, tot i reconèixer la bona tasca que es fa des de l’OAR Vic.
 
Ahir també es va declarar desert per manca de licitadors el procediment d’alienació mitjançant la subhasta pública de diverses parcel·les patrimonials al Polígon Industrial El Bruguer (parcel·la 75 de 2.000,05 m2 amb un valor de 585.467,98 euros, parcel·la 64 de 2.297,45 m2 amb un valor de 813.755,12 euros, i la parcel·la 77 de 4.679,56 m2 amb un valor d’1.659.496.73 euros).
 
Carme Tena, dels Partit dels Socialistes de Catalunya, va manifestar que són partidaris de la propietat i treure’n rendiment i per això, va sol·licitar que els ingressos obtinguts anessin directament al patrimoni municipal del sòl i que es destinin a polítiques d’habitatge públiques i a lloguer.
 
Anna Erra, alcaldessa de Vic, va exposar que la voluntat era invertir en habitatge i en els projectes vinculats amb el nou POUM i el punt es va aprovar per unanimitat.
 
Sara Blázquez, de Capgirem Vic, va mostrar-se a favor d’avançar cap a la sobirania tecnològica i per això es va aprovar amb tots els vots a favor, a excepció de Capgirem que van votar-hi en contra, l’adhesió al conveni i posteriors addendes pel Desenvolupament de Xarxes de Telecomunicacions a Catalunya entre el Consorci Localret i Telefónica. Blázquez va recordar que hi ha moltes entitats del territori com Guifinet, que treballen en d’altres direccions i fomentant els principis d’igualtat.
 
El mateix ple també va aprovar la incorporació de Berta Vaqué com a assessora del Gabinet d’Alcaldia. La incorporació d’aquest càrrec eventual es va aprovar amb l’abstenció d’ERC, en què la portaveu Maria Balasch va argumentar que tot i no posar en dubte la vàlua professional no s’està d’acord amb el sou dels càrrecs eventuals; i els vots en contra de Capgirem Vic, en què la regidora Carla Dinarès va mostrar “discrepància absoluta” amb la proposta perquè no s’està d’acord amb els càrrecs a dit ja que és “una borsa de treball partidista interna i opaca”.
 
L’alcaldessa Anna Erra va exposar que es considera que el sou és just, més quan es demana que s’estigui a disposició de la ciutat tots els dies de l’any i les 24 hores del dia, i relatant que no es podria cobrar menys que a l’Ajuntament de Taradell, on havia treballat la persona en qüestió, entenent que la responsabilitat és major en una capital com Vic i amb molts més habitants.
 
 

Nomenament de representants corporatius

Durant la sessió plenària es van nomenar els diversos regidors i regidors com a representants de la corporació. Així, Josep Arimany és el representant de l’Ajuntament al Patronat de la Fundació de l’Hospital de la Santa Creu, Titi Roca representarà al consistori al Consell Esportiu d’Osona, Albert Castells a l’empresa Depuradores d’Osona, Núria Vergés i Susagna Roura seran les representants al Consorci per la Normalització Lingüística.
 
Per altra banda, el consell rector de l’Organisme de Fires i Mercats (OFIM) estarà format pel president Titi Roca, la vicepresidenta Bet Piella, Susagna Roura i Albert Castells com a membres proposats per l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i Josep-Ramon Soldevila, Sandra Quílez, Sara Blázquez i Carme Tena, com a representats dels diversos grups polítics municipals. En aquest mateix consell també hi seran Montserrat Braut, Toni Deseuras, Roger Noguer, Josep Puigdollers, Núria Macià i Guillem Membrives com a representants provinents de diferents sectors socioeconòmics relacionats amb activitats i objecte de l’OFIM.
 
Suport unànime al jutjat penal de Vic
 

Tots els grups polítics van aprovar unànimement ahir el suport per al jutjat penal de la ciutat. Viqui Terricabras, regidor d’ERC, va exposar la primera moció del mandat d’aquest grup polític per defensar la demarcació penal de Vic. “Si no es fa res el proper 30 de setembre els judicis penals ja no tindran lloc a Vic si no a Manresa”, va recordar Terricabras. Per això va recordar que la ciutat té la seva pròpia demarcació penal i que el volum d’assumptes procedents dels jutjats de Vic que s’eleven als jutjat penals de Manresa jusitifiquen l’establiment d’un jutjat penal a la capital d’Osona.

La regidora d’ERC va recordar que s’havia aprovat la creació del jutjat de primera instància i instrucció 6, i suposarà un augmenti del volum d’assumptes que es derivaran als jutjats penals de Manresa; un fet que lluny d’acostar la justícia la farà més distant. D’aquí la necessitat que el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vic habilitin de forma immediata un espai per implementar el jutjat penal i el de primera instància número 6, i que mentre no s’assoleixi s’eviti la suspensió dels desplaçaments dels tres jutjats penals de Manresa.
 
Per això, Viqui Terricabras va sol·licitar l’habilitació, mitjançant modificació de crèdit, de la quantitat necessària per adequar d’urgència el jutjat o un altre local idoni i, en cas que no sigui possible, s’acordi el compromís d’habilitar una partida pels jutjats en els propers pressupostos municipals. A més, també es va sol·licitar crear una comissió de seguiment amb representants de tots els grups polítics municipals, els Mossos d’Esquadra de Vic i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Vic.
 
Per la seva banda, Pere Freixa, de Capgirem Vic, va postular-se a favor de la demanda ja que es requereix una actuació urgent per assolir la millora.
 
La portaveu del PSC, Carme Tena, va recalcar el greu perjudici que suposa per la ciutadania de Vic i d’Osona haver-se de desplaçar als jutjats de Manresa.
 
Susagna Roura, regidora de Cultura, Turisme i Habitatge, va mostrar-se a favor de la moció matisant que l’Ajuntament ja hi està treballant i per això es va cedir un espai al Departament de Justícia a canvi que es fes càrrec del cost de les obres pel nou jutjat penal. Roura va afegir que s’està pendent d’una resolució perquè l’acord està impugnat després que les actuacions no s’hagin portat a terme i les obres realitzades al carrer Doctor Junyent no siguin òptimes. Susagna Roura va proposar que en la moció s’havia de deixar recollit que la competència no és de l’Ajuntament.
 
 
Rebuig als serveis 100% públics
 

Carla Dinarès va ser la regidora de Capgirem Vic que es va ocupar de defensar la primera moció del grup d’aquest mandat. Dinarès va ubicar la moció de suport en defensa dels serveis 100% públics després de la submissió de les institucions públiques als objectius d’estabilitat de deute, dèficit i despesa que han facilitat i potenciat múltiples processos privatitzadors.

“La privatització dels serveis públics ha afectat seriosament la qualitat de serveis tan essencials com la sanitat, l’educació o l’atenció social”, va exposar Dinarès. “Aquests serveis són els que han patit amb més virulència les retallades”, va afegir.
 
La Llei Aragonès, segons Capgirem Vic, no només permetrà que es consolidin les privatitzacions ja existents sinó que a més ens permetrà de noves. Per tot això es va sol·licitar que s’instés al Parlament a impulsar una iniciativa que blindi la titularitat, gestió i provisió de tots els serveis necessaris pel desenvolupament d’una vida digna i al compromís per a elaborar un pla d’internalització progressiva de béns i serveis.
 
Josep Lluís Garcia, regidor d’ERC, va manifestar que no els agrada la privatització dels serveis públics. En aquest sentit, va recordar la defensa de la gestió municipalitzada de l’Atlàntida o el posicionament en contra del conveni amb Vialnet. Tot i així, des d’ERC no es vol que es demonitzi la iniciativa privada ni que se’ls demonitzi quan s’aposta per la gestió pública.
 
Garcia va recordar que per ser justos, “la Llei Aragonès hauria de ser la Llei Romeva”, ja que va ser aturada pel 155. Una llei que no obre les portes a privatitzacions de serveis públics, sinó que permet fiscalitzar la gestió i la qualitat dels serveis amb més control. “La Llei Aragonès busca premiar la qualitat i no el preu baix que ofereixen grans empreses”, va afegir Josep Lluís Garcia.
 
Carme Tena, del PSC, va afirmar que la municipalització dels serveis s’ha d’estudiar en cada cas, tot i mostrar-se a favor de la protecció de les persones i els col·lectius més vulnerables.
 
La regidora de Benestar i Família, Núria Homs, va afegir que la Llei Aragonès vol fer costat i protegir les entitats del tercer sector, moltes de les quals gestionen serveis de titularitat pública, com poden ser la FADO gestionant el Servei d’Atenció Domiciliària o el Centre de Dia; o la Fundació Projecte i Vida que gestiona l’Alberg d’Urgència Social. Homs es va mostrar molt satisfeta amb la gestió que en fan.
 
Núria Homs va afirmar que els costava d’entendre que es portés al Ple un debat que està viu al Parlament que és qui té la competència per fer-ho. “Estem a favor dels serveis públics de qualitat i de facilitar a entitats socials del tercer sector que tinguin l’opció de fer-ho amb coresponsabilitat entre sector públic i privat per entomar els reptes socials”, va reblar.  
 
Dinarès va acabar el debat de la moció dient que s’està fent un marc per externalitzar, “no es pot maquillar la cessió de serveis públics a través de posar clàusules socials”, va concloure.

Ple municipal de juliol

 
 
 
MOCIONS
 

a/ Moció presentada per ERC Vic per la demarcació penal de Vic. La moció s’aprova unànimement.

 

b/ Moció presentada per Capgirem Vic en defensa dels serveis 100% públics. La moció es rebutja amb els vots en contra de JuntsXCat i ERC, l’abstenció de PSC i els vots a favor de Capgirem Vic.