El Ple Municipal acorda adherir-se a la formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local contra la llei RSAL
Vic, s’adhereix contrari a la reforma de la Llei orgànica 2/10 de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs
La sessió ordinària del Ple Municipal, que va tenir lloc ahir dilluns dia 3 de març, a les 18h de la tarda, comptava amb 17 punts a tractar i 4 mocions.
El primer punt de l’ordre del dia tractava de donar compte al Ple de la resolució de l’alcaldia sobre l’ocupació de la Sala de Plens. L’alcalde va argumentar que les mesures de limitar l’aforament és degut a un informe de l’enginyer municipal i, simplement són a favor de la seguretat dels assistents i dels ciutadans. Per altra banda, va afegir i destacar la transparència dels plens municipals ja que es retransmet des de fa temps a través d’un mitjà local. En va descartar també cap modificació ja que cal conservar la sala per la importància arquitectònica i històrica que té i, “és el simbolisme d’una ciutat moderna amb tradició”.
En segon lloc, per petició del Grup Municipal de PxC, designar un nou vocal de la junta de l’IME , s’acorda la regidora Marta Riera com a nova vocal.
El tercer punt de l’ordre del dia va ser l’aprovació del conveni amb el Consell Comarcal d’Osona per a l’encomana de gestió dels serveis d’ajuda a domicili, aprovant-se amb l’abstenció dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.
En quart lloc es va tractar la ubicació del nou equipament cultural amb servei de Biblioteca, aprovant-se per unanimitat.
Tot seguit va tenir lloc el cinquè punt de l’ordre del dia sobre la creació del fitxer de dades de caràcter personal Centre d’Arts Visuals; i el sisè punt a tractar va ser la modificació del fitxer de dades de caràcter personal de les Escoles Bressol. Aprovant-se els dos punts amb l’abstenció dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso per manca d’informació.
A continuació l’aprovació sobre modificació de les ordenances fiscals del 2014, amb les abstencions dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso, per falta d’informació detallada.
El vuitè punt de l’ordre del dia sobre la bonificació de la llicència d’obres i l’import de construccions al Consorci Hospitalari de Vic per les obres de reforma de les esquerdes de l’edifici, va quedar aprovat per unanimitat.
Seguint el novè punt sobre la bonificació de la llicència d’obres i l’import de construccions a l’Hospital de la Santa Creu per les obres de reforma d’un sector de l’Hospital per fer-hi les oficines de l’agència de salut. L’alcalde va remarcar que es tracta d’unes obres que ha de realitzar l’Hospital de la Santa Creu i, es va aprovar aquesta bonificació en la llicència d’obres amb el vot en contra de la CUP i l’abstenció dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.
En desè punt, el regidor Toni Serrat va explicar la proposta d’aprovació inicial del projecte d’implantació del servei de recollida de residus porta a porta i, aclarint que aquest punt és un pas més del llarg procés d’implementament. El projecte, segons Serrat, preveu dues zones diferenciades amb 3 dies a la setmana de recollida orgànica a cada zona; en cada zona també hi haurà 3 dies sense recollida. Queda aprovada la implantació del porta a porta amb els vots a favor de l’equip de govern, SI, ICV, PSC i CUP; en contra, els regidors Josep Anglada i Marta Riera; i abstenció dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.
El punt número onze sobre l’aprovació de la modificació de les bases de subvencions individualitzades a la ciutadania, el regidor Toni Serrat explica que la proposta preveu diverses bonificacions que es van acordar amb el PSC. Queda aprovada la modificació de les bases de subvencions individualitzades a la ciutadania amb les abstencions dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.
A continuació es va tractar l’aprovació inicial del projecte de millora del clavegueram de la conca nord-est de Vic.; essent aprovada amb l’abstenció dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.
L’aprovació inicial del projecte de modificació de la vorera del carrer Arquebisbe Alemany davant del núm. 30, va ser el tretzè punt de l’ordre del dia; quedant aprovada amb les abstencions de la CUP i dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.
Seguidament va parlar-se sobre l’aprovació inicial del projecte de modificació de la vorera i calçada al costat nord del carrer de Francesc Pla el Vigatà, aprovant-se amb l’abstenció dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.
El punt quinze de l’ordre del dia va debatre l’aprovació inicial del projecte de millora de les aules i despatxos de les plantes 1A, 2A i 3A de la Farinera. L’alcalde va manifestar davant les preguntes dels diferents grups municipal, de que es tracta d’una reforma necessària per corregir uns errors de disseny que es centra en temes de climatització. Aquests canvis faran que l’edifici sigui més útil i s’obriran serveis als matins per a la gent gran i altres col·lectius. Va quedar aprovat el projecte de millora de les aules de la Farinera amb els vots favorables de l’equip de govern, ICV, PSC, el regidor Josep Anglada i la regidora Marta Riera; i, les abstencions de SI i, dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso; vot en contra de la CUP.
El penúltim punt de l’ordre del dia sobre la formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local contra la llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’administració local. La regidora Anna Erra va explicar que la Llei RSAL limita les competències dels ajuntaments i que cal portar-la al Tribunal Constitucional. Es va aprovar el recolzament en contra la citada Llei amb les abstencions dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.
L’últim punt a tractar, aprovat per unanimitat, va ser donar suport a la candidatura per a la declaració de Patrimoni Mundial de la UNESCO de la portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll.
Acabant els punts de l’ordre del dia es va donar lloc a les mocions presentades; en primer lloc a la moció presentada per la CUP i ICV de rebuig a l’augment desorbitat de les tarifes del transport públic. Els punts de la moció demanaven la congelació de les tarifes de transport a les de l’any 2013. També van argumentar un model de tarifació més flexible que permeti primer la periodicitat de l’ús del transport públic. Va quedar aprovada la moció amb el rebuig de l’augment de les tarifes de transport públic, amb els vots a favor de la CUP, ICV, SI, PSC, ERC i els regidors Josep Anglada i Marta Rovira; abstenció de CIU.
La segona moció va ser presentada pel PSC, CUP, ERC i ICV contra la reforma de la llei orgànica 2/10 de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs. Els grups que van proposar la moció van argumentar que la reforma de la Llei és una regressió pels drets de les dones. La moció va quedar aprovada amb les vots a favor de SI, ICV, PSC, CUP, ERC i CIU; les abstencions dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso; vots en contra dels regidors Josep Anglada i Marta Riera.
La tercera moció presentada per SI i la cinquena moció i última presentada per PXC demanaven canviar la ubicació del Mercat dels Sentits (aquesta última no dictaminada). SI, va argumentar el malestar dels veïns ocasionat pel mercat dels diumenges al remei, motiu suficient com per canviar-lo d’ubicació. El regidor Josep Anglada, també es va manifestar en la mateixa línia. La regidora Anna Erra va explicar que s’està treballant en un procés participatiu amb l’Associació de Veïns del Remei on en resultaran 3 propostes consensuades. Atenent a les explicacions de la regidora Erra es va considerar retirar la moció presentada per SI i PxC.
Finalitzades les mocions es va passar al torn de precs i preguntes. Es va aixecar la sessió a les 22 h, després de gairebé quatre hores de ple municipal.