El POUM de Vic consultable des d’aquest dimecres

La ciutadania podrà conèixer com dibuixa aquest Pla la ciutat del futur a través d’una exposició al vestíbul de casa Masferrer, quatre sessions informatives i l’atenció personalitzada mitjançant cita prèvia

Fabiana Palmero i l’equip redactor del POUM a l’exposició de Casa Masferrer.
Fabiana Palmero i l’equip redactor del POUM a l’exposició de Casa Masferrer

Des d’aquest dimecres, 24 de gener, tota la ciutadania pot consultar com dibuixa el nou POUM de Vic la ciutat d’aquí a 15 anys. Amb la presentació de l’exposició pública al vestíbul de la casa Masferrer, que arriba després de l’aprovació inicial del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) en el darrer ple municipal, “tothom podrà conèixer de primera mà com dibuixa el nou POUM el Vic del futur després que la informació només estigués disponible per als càrrecs electes i el personal tècnic que ha treballat en la redacció d’aquest pla”, apunta la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero. Un POUM que recull totes les aportacions dels grups polítics que han participat en el procés de redacció i en què s’ha donat audiència a la ciutadania a través del programa de participació ciutadana per recollir propostes i punts de vista.

 

En aquest sentit, i a partir de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), es podran presentar al·legacions que es recolliran i es treballaran per poder aprovar definitivament el pla que aposta per una ciutat compacta amb diferents pols de centralitat, una edificació controlada que aprofita el teixit existent i potencia les zones verdes i que distribueix equitativament tant l’habitatge social com el lliure per tota la ciutat. “En aquest pla hem inclòs totes les aportacions de tots els grups. Tinc l’esperança que d’aquí a l’aprovació provisional del POUM hi hagi una reflexió més profunda i que el sentit del vot en ple municipal sigui únicament pel POUM, posant per davant de tot la ciutat”, ha conclòs Palmero.

 

Per la seva banda, el coordinador del POUM, Pere Solà, ha posat en relleu que el document, que marca les línies estratègiques de desenvolupament del territori i de la ciutat en els propers anys, pivota al voltant de diversos conceptes: la compacitat, l’edificació controlada que aprofiti el teixit existent, posar en valor els espais verds i la distribució equitativa dels habitatges socials per tota la ciutat, entre altres. A més, es reforça el paper connector del riu Mèder a través de l’emplaçament d’equipaments i espais lliures al llarg del seu recorregut.

 

El coordinador del POUM ha qualificat el debat referent al via del Puig dels Jueus i El Graell com a “sobrer”. Així, Solà ha detallat que el vial s’ha projectat a fi de complir diversos objectius: permetre l’accés al parc del Puig dels Jueus, “amb un petit carrer repartit entre espai per a la circulació de vehicles i espai per anar a peu i amb bicicleta”, a cavall del qual s’ubicarà “un aparcament paisatgístic, que farà que els visitants que venen a Vic puguin deixar-hi el cotxe i accedir a la ciutat a peu” i “millorar l’accés i donar resposta a les necessitats de dos equipaments clau de la ciutat, com són l’Hospital Universitari i el Seminari nou”. A més, també servirà per “descongestionar de trànsit de la ciutat, com passa a hores punta a la cruïlla del carrer Manlleu amb la Ronda Camprodon”. Pere Solà creu que “no s’ha acabat d’entendre la intenció del vial· i per això hi ha hagut discussió en el si del ple municipal i a les xarxes. És per aquest motiu que s’ha previst el desenvolupament d’un pla especial pel vial del Puig que aporti una versió més detallada i que serveixi per resoldre els dubtes de la resta de grups municipals”.

 

En el cas del Graell, Solà ha recordat que “els plans del Graell i de la Bòbila es van començar a urbanitzar fa dotze anys, quan la visió urbanística d’aleshores era unir els teixits urbans de La Guixa i de Vic. Les obres es van haver de paralitzar per la trobada d’unes restes arqueològiques, i més tard aquests terrenys van passar a formar part d’una Àrea Residencial Estratègica (ARE)”. En l’actualitat, es considera que les previsions de creixement no s’ajusten a la visió d’aquell moment, i, per això, “el nou Pla proposa desclassificar els terrenys de La Bòbila perquè tornin a ser sòl no urbanitzable, i en el cas del Graell aprofitar el que es pugui, disminuint el volum d’habitatges a fer-hi, prevalent l’espai públic per davant del privat, la recuperació de l’arqueologia i les restes històriques enfront de la nova construcció, recuperant les masies existents i fent un gran parc que separi els habitatges de la carretera”.

 

Solà ha explicat també que “no es pot dilapidar la inversió feta per la Generalitat en aquest espai. És un sòl ja transformat i tirar enrere tindria un cost elevadíssim. La solució realista és procurar que part d’aquest territori pugui estar al servei de la ciutadania de forma immediata, mitjançant unes mesures provisionals. Per exemple, ja hi ha prevista l’adequació d’un camí entre La Guixa i Vic per a bicicletes i vianants que passarà a prop del Graell”.

 
 

Coneix com es dibuixa el Vic del futur

 

L’exposició del POUM es pot visitar a la casa Masferrer (plaça D. Miquel de Clariana, 5) de dilluns a divendres de 9 del matí a 3 de la tarda i els dilluns, de 4 a 7 de la tarda, i s’ha programat una visita guiada per l’exposició el dilluns 26 de febrer a les 6 de la tarda.   

 

A més, durant la primera quinzena de febrer, la regidora Fabiana Palmero i l’equip redactor informaran a la ciutadania de les característiques del nou planejament en 4 sessions informatives que tindran lloc en diversos punts de la ciutat. Així, es podrà detallar més el nou POUM al veïnat de cada zona. A Can Pau Raba es concretarà sobre els barris de Caputxins, Sant Llàtzer i Quatre Estacions; a l’Espai ETC, els barris de la Calla, Horta Vermella, Santa Anna, l’Estadi, el Remei, Serra-de-senferm i d’Osona; al Centre Cívic la Guixa, La Guixa i entorn rural; i a l’Auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre, els barris del Nord, del carrer Sant Pere, del Sucre i Centre Històric.

 
  • Dimarts 6 de febrer, a dos quarts de 8 del vespre, al Centre Cívic de Can Pau Raba.
  • Dijous 8 de febrer, a dos quarts de 8 del vespre, a l’Espai ETC.
  • Dilluns 12 de febrer, a dos quarts de 8 del vespre, al Centre Cívic de La Guixa.
  • Dimecres 14 de febrer, a dos quarts de 8 del vespre, a l’Auditori Marià Vila d’Abadal.
 
 

Atenció personalitzada

 

L’atenció personalitzada a les persones interessades a fer consultes o rebre informació detallada del POUM es farà a l’Àrea d’Urbanisme amb cita prèvia, en l’horari següent:

 
  • Dilluns, de 9 a 11 del matí, i de 4 a 6 de la tarda
  • Dimarts, d’11 del matí a 2 del migdia
  • Dijous, d’11 del matí a 2 del migdia
 

Es pot sol·licitar la cita prèvia al telèfon 93 886 21 00, o bé a l’adreça electrònica poum@vic.cat.

 

Podeu consultar els objectius del POUM Vic 2018-2030 en aquest enllaç.