Josep Burgaya, Josep M. Vila d’Abadal i Francesc Torralba

El pregó de Francesc Torralba inicia el Mercat del Ram 2011

El conegut filòsof i teòleg va parlar de la riquesa de les ciutats i va posar l’accent en ‘els valors’ i en la ‘tradició cívica’ de les diferents cultures

‘És un molt bon Mercat del Ram que se celebra en temps de crisi’, va començar afirmant Josep Burgaya, president d’ImpeVic en la seva intervenció d’ahir al vespre a l’acte que dóna el tret de sortida al Mercat del Ram: el pregó. Enguany el pregoner va ser el filòsof, Francesc Torralba, qui va parlar de valors i de ‘la riquesa intangible de les ciutats’.

 

Burgaya va fer un petit balanç del Mercat del Ram al final d’aquesta legislatura destacant ‘la remuntada que s’ha donat a la presència agrícola i ramadera’ que ‘és el nostre passat, el nostre present i el nostre futur’. El Mercat del Ram és una oportunitat ‘per reivindicar aquest sectors d’activitat i contribuir a obrir alguna perspectiva’. Com a novetats d’enguany, va posar els exemples ‘d’una important presència gastronòmica a la zona de El Sucre’ i també ‘la rellevància que pren la part eqüestre’ que potser requerirà en un futur ‘una fira individualitzada’.

 

Francesc Torralba (Barcelona, 1967) és filòsof i teòleg i autor de més de 50 llibres de filosofia de temes molts diversos. És professor de la Universitat Ramon Llull i director de la càtedra Ethos d’Ètica Aplicada. Torralba va parlar de la riquesa intangible de les ciutats ‘les virtuts i els valors que qualitativament fan millors unes ciutats que unes altres’. Torralba va desgranar les cinc formes de riquesa que hi ha, al seu entendre, i que són la ‘riquesa natural’, la de les espècies, de la diversitat de l’entorn natural i que depèn dels ciutadans ‘la seva conservació, fer-la créixer o deixar-la perdre’. En segon lloc, hi trobem la ‘riquesa històrica’ o sigui ‘allò que ens han llegat els que ens han precedit com la literatura, l’art, el dret o el patrimoni’. Segons el filòsof, ‘Vic té un immens patrimoni històric que li dóna identitat’. En tercer lloc, va parlar del ‘riquesa de les institucions’ ja siguin educatives, socials, polítiques i que promouen ‘l’educació en el respecte’. Cada vegada ‘hi ha més subjectes ainstitucionals que són aliens al compromís amb les institucions’, va matisar Torralba.

Va parlar, tot seguit, de la ‘riquesa de les infraestructures’ dels ponts, carreteres i altres construccions que ens ‘faciliten la vida als ciutadans’. I finalment va mencionar ‘la riquesa intangible’ o sigui ‘el capital espiritual, els valors que faciliten la cohesió’. El filòsof va dir que ‘els valors no són tangibles però es troben a faltar quan manquen’ i que les societats moltes vegades es plantegen ‘com fer tornar uns valors que s’han perdut’. ‘Els valors es manifesten en l’estil de vida’ i va dir que caracteritza a les diferents cultures ‘uns valors a defensar i a transmetre’ el que és coneix com ‘tradició cívica’. ‘Els valors són l’ànima d’un poble’, va afirmar i va citar alguns dels valors del poble de Catalunya com són ‘el diàleg, el seny, la continuïtat, la mesura o la ironia’.

 

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va tancar l’acte del pregó del Mercat del Ram fent una reflexió sobre les paraules de Torralba, aplicades a la ciutat de Vic. ‘Vic és una gran ciutat’ amb un ‘gran paisatge natural conduït per l’home que hem posat en valor amb el POUM’, va matisar, ‘amb una història profunda amb molt bones arrels, amb unes institucions potents i un clar potencial de futur com és la Universitat de Vic i altres que són herència del nostre passat com el Bisbat’ i amb un gran capital ‘intangible’ que es manifesta en uns valors molt remarcats com ‘l’hospitalitat que facilita que hi hagi convivència’.

 

L’alcalde també es va referir a ‘l’estil de la ciutat de Vic’ que es manifesta en el ‘vigatanisme’.