El president Artur Mas inaugura la nova Àrea d’Oncologia del CHV i l’Hospital Universitari de Vic

El president també ha concedit oficialment el rang d’Hospital Universitari al Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i a la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, d’acord amb la resolució de la Generalitat que dóna vida al projecte conjunt impulsat amb la Universitat de Vic - UCC.

 Ahir dilluns 21dejuliol, el president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar la nova Àrea d’Oncologia de l’Hospital Universitari de Vic, que s’ha construït al centre gràcies a la macro campanya de recollida de fons impulsada per Osona Contra el Càncer, alhora que ha concedit oficialment el rang d’Hospital Universitari al Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i a la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic (FHSC), en conveni amb la Universitat de Vic– Universitat Central de Catalunya.

En l’acte també van participar el conseller de Salut, Boi Ruiz, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal; el president del CHV, Jaume Portús; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; la presidenta d’Osona Contra el Càncer, Montserrat Freixer, i el representant de l’Ajuntament de Vic i del Patronat de la Fundació Universitària Balmes, Josep Arimany; acompanyats per una àmplia delegació de representants del Govern i de les institucions del territori com el director del CatSalut, el sotsdirector general d’Universitats, el delegat del Govern a la Catalunya Central, el president del Consell Comarcal, el gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, els directors generals del CHV i la FHSC i representants de la UVic-UCC. Per part de l’Ajuntament de Vic, també es va comptar amb la presencia d’Anna Erra, primera tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Comerç i Turisme,  Xevi Farrés, regidor de Benestar i Família, entre d’altres regidors .

 

La nova Àrea d’Oncologia, un projecte que ha mobilitzat a tota una comarca

La nova Àrea d'Oncologia que es va inaugurar ahir dilluns 21de juliol  a l’Hospital Universitari de Vic integra tota l'atenció ambulatòria que poden necessitar els pacients amb càncer, a més d'ampliar la capacitat del centre per atendre aquestes patologies i millorar i facilitar l’assistència, gràcies a les seves avançades instal·lacions i a uns espais que han estat especialment dissenyats per ser més amigables i confortables.

Les noves instal·lacions ocupen l’ala est de la planta baixa de l’Hospital (prop de 400 m2) i integren les Consultes Externes, l'Hospital de dia oncològic i la Sala de tractaments, però també altres recursos com la psicooncòloga, la genetista o les consultes d'atenció pal·liativa, d'ostomies i de la farmacèutica que dóna suport al tractament oncològic. A més, s'ha previst un espai perquè els voluntaris de l’associació Osona Contra el Càncer hi facin activitats de divulgació i de suport per als malalts.

Les obres de l'Àrea d'Oncologia es van iniciar al gener del 2014 i han suposat una inversión de 777.000 euros, que ha estat finançada en gran part gràcies a la campanya solidària que ha impulsat Osona Contra el Càncer al llarg del darrer any. Una campanya en la que s'hi ha bolcat la població, les institucions i les entitats d'Osona i també de la resta de la província, i que s'ha convertit en una de les majors iniciatives de recollida de fons que s'han dut a terme mai en l'àmbit assistencial a Catalunya.

 

1.100 nous pacients cada any

La nova Àrea d’Oncologia també permetrà ampliar la capacitat de l’Hospital per atendre aquestes patologies, que cada vegada afecten a un nombre més elevat de persones. Està previst que s'hi atenguin cada any al voltant de 1.100 primeres visites (nous pacients) i que es programin vora 4.000 sessions de quimioteràpia i 500 sessions d'hospital de dia, amb una mitjana entre 150 i 200 pacients en curs de tractament cada mes.

 

Instal·lacions de referència

L’Hospital Universitari de Vic ha liderat moltes de les innovacions a nivell assistencial que després s’han convertit en model per a la resta de centres catalans, molt especialment en

l’àmbit de l’atenció als pacients amb càncer. Va ser el primer hospital d’àmbit comarcal en crear una Unitat d’Oncologia, i el primer en disposar d’alguns dels aparells més moderns per a la detecció i tractament del càncer. Amb la posada en marxa de la nova Àrea d’Oncologia, el  Consorci Hospitalari de Vic dóna un nou pas endavant per situar-se com un referent a nivell de  Catalunya en atenció a pacients oncològics, i per acostar la millor assistència sanitària als ciutadans d’Osona i del seu entorn proper.

 

Els hospitals d’Osona es converteixen en universitaris

El Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic (FHSC) ja són, oficialment, hospitals universitaris. La resolució aprovada pel Departament d’Economia i  Coneixement, i que avui ha presentat públicament el president de la Generalitat, declara que ambdues entitats “compleixen els requisits per adquirir lacondició d’hospital universitari, mitjançant la subscripció d’un conveni amb la Universitatde Vic - Universitat Central de Catalunya”.

 

Major integració

El conveni entre les tres entitats permet la utilització conjunta de les estructures dels centres hospitalaris i de la universitat per a la docència, la recerca, la transferència de coneixement i la innovació. El proper pas, ja sota el paraigües oficial d’Hospital Universitari, serà la constitució de la Unitat Docent integrada per les tres entitats. El seu objectiu principal será potenciar la integració entre la docència i recerca i l’assistència sanitàries, afavorint perfils professionals que combinin els vessants acadèmic i assistencial.

La resolució també acredita que tots els dispositius assistencials del CHV (Hospital General de Vic, Clínica de Vic, Osona Salut Mental, Hospital Sant Jaume de Manlleu i Residència Aura) i de la FHSC (Hospital de la Santa Creu de Vic i El Nadal) reuneixen els requisits per impartir docència en els graus de Ciències de la Salut de la UVic-UCC: Infermeria, Psicologia, Treball social, Fisioteràpia, Teràpia ocupacional i Nutrició humana i dietètica.

Durant el curs 2013-2014, un total de 27 professionals del CHV i de la FHSC han impartit classes a la UVic-UCC, 6 estan dirigint tesis doctorals a la seva Escola de Doctorat i uns altres 11 hi estan realitzant la seva tesi, i diferents professionals estan vinculats a les càtedres de salut de la Universitat. En paral·lel, els centres del CHV i de la FHSC han acollit 178 alumnes universitaris en pràctiques.

 

Hospital Universitari de Vic

La resolució de la Generalitat també preveu afegir l’adjectiu “universitari” a la denominació de les entitats. La primera mostra visible d’aquesta nova condició ha estat el canvi de nom de l’Hospital General de Vic, que en endavant es converteix en l’Hospital Universitari de Vic, com a buc insígnia d’aquest projecte. Un canvi de nom que s’ha estrenat avui a la façana de l’hospital amb motiu de la inauguració a càrrec del president de la Generalitat.

 

Dos anys de treball

El camí fins a esdevenir hospitals universitaris es va iniciar el 26 de març del 2012, amb l’acord del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) per iniciar els tràmits per sol·licitar aquest reconeixement. L’1 de juliol del 2013, el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic i la FUB van formalitzar el conveni per a la creació de l’Hospital Universitari, que finalment va obtenir la ratificació per part de laGeneralitat de Catalunya el passat mes de maig del 2014.