El President Puigdemont inaugura la nova seu d’Osonament de la ciutat de Vic
Anna Erra: “L’equipament és un referent pel que fa a concepte arquitectònic però sobretot per l’activitat que s’hi fa en el seu interior”
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha inaugurat aquesta tarda a Vic la nova seu d’Osonament, l’antiga Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, que integra els serveis comunitaris de salut mental i addiccions de la comarca i la branca de Logopèdia.
Després de descobrir la placa inaugural i fer un recorregut per les noves instal·lacions, on les autoritats han conegut de primera mà les experiències d’algunes persones ateses i dels professionals de l’entitat, han tingut lloc els parlaments a càrrec de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; el president d’Osonament, Joan Roca; el diputat delegat de la Diputació de Barcelona, Josep Salom, i del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont.
A l’acte també hi han assistit els consellers de Salut, Antoni Comín, i de Justícia, Carles Mundó; la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, així com la gerent d’Osonament, Mercè Generó.
El president Puigdemont ha afirmat que “és un projecte i un edifici que es nota que s’ha fet amb amor cap a les persones que s’hi atenen” I ha afegit que “avui pugem un graó important en la definició de societat que necessitem. Volem un país construït amb projectes com amb el que avui estem inaugurant”.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, s’ha mostrat satisfeta que l’Ajuntament hagi donat els terrenys per destinar-hi un equipament que “permet dignificar i donar visibilitat a una problemàtica que existeix i a la que s’hi ha de destinar recursos”. També ha volgut destacar la recuperació de l’escultura de Josep Ricart, “Presons imaginàries”, instal·lada a l’entrada de l’edifici, perquè a Osonament molta gent que se sent atrapada pot viure amb llibertat gràcies a l’equip de professionals que hi treballa.
El diputat Josep Salom, que ha parlat en representació de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha destacat que l’ens va creure des del primer moment en aquest projecte i ha afirmat que “tal com ha dit una de les persones ateses que hem pogut conèixer avui, els edificis són importants, però sobretot les persones que hi conviuen”.
En el seu torn, el president d’Osonament, Joan Roca, ha explicat que gràcies el nou equipament “consolidem el model d’atenció integral comunitària”. Això significa que “atenem sota un mateix sostre tant les addiccions com la salut mental i ho fem des de tres àmbits -social, sanitari i laboral- seguint el Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorns mentals i addiccions de la Generalitat de Catalunya”. A més, per la ubicació estratègica del nou equipament, “potenciem el contínuum assistencial amb l’atenció sanitària a la salut mental realitzada al Consorci Hospitalari de Vic”.
Roca també ha agraït a l’Ajuntament de Vic la donació dels terrenys on s’ha construit l’edifici i també ha tingut agraïments pels departaments de la Generalitat que financen l’activitat assistencial, per la Diputació de Barcelona, que ha col·laborat econòmicament en l’edifici, pels ajuntaments i el Consell Comarcal d’Osona i per les empreses i persones a títol individual que també col·laboren amb el projecte.
Segons Roca, “Osonament és una aposta clau per a la salut mental i la inclusió social de les persones amb malaltia mental”. Finalment, ha agraït la tasca dels professionals i de la gerent del centre, Mercè Generó, ja que “són el motor i el cor de l’entitat”.
Característiques del nou equipament
El nou equipament ha representat una inversió de 2,5 milions d’euros i s’ubica en uns terrenys de 2.239,7 m2 al carrer Josep Maria Selva, número 2, de Vic. És un edifici aïllat, de planta baixa, amb una petita planta semisoterrani i planta primera, que integra criteris de sostenibilitat que li permeten assolir un Nivell d’eficiència energètica A.
S’ha prioritzat que fos un edifici sostenible i respectuós amb el medi ambient i amb les persones. Per exemple, s’ha fet un mínim moviment de terres per adaptar l’edifici a la topografia existent. Així mateix, s’ha repetit el mateix mòdul estructural per permetre l’estandardització del procés constructiu.
Tant la volumetria com els materials de tancament, també responen a criteris d’eficiència energètica, amb una doble coberta lleugera en volta i ventilada, una porxada a la galeria sud per aprofitar l’efecte hivernacle, llums leds i recollida d’aigua de pluja. A més, s’ha tingut en compte que fos un edifici accessible i que respectés la igualtat de gènere en la senyalització.
En la senyalística de l’edifici hi han participat les persones usuàries del centre. L’edifici és obert al conjunt de la ciutadania. Les entitats que ho demanin poden utilitzar la sala polivalent i els veïns també poden accedir al Bioart Cafè.
Osonament és una entitat sense ànim de lucre creada l’any 1978 com a Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona per millorar la qualitat de vida de les persones amb trastorns de la comunicació i de l’aprenentatge, trastorns mentals i addiccions. El patronat de l’entitat està presidit pel president del Consell Comarcal d’Osona i en formen part els ajuntaments de Vic, Torelló, Manlleu i Osona; representants dels professionals, i de l’Associació Sant Tomàs i de Càritas Diocesana.
L’entitat gestiona el servei de logopèdia i psicologia i una xarxa de recursos integrats de salut mental i addiccions que cobreixen les necessitats de rehabilitació, habitatge, treball i oci de persones amb problemes de salut mental i addiccions.
L’any 2015, Osonament va atendre 584 persones a l’àrea de salut mental i adddiccions i 617 a l’àrea de Logopèdia. La plantilla està formada per 82 professionals, 54 dels quals treballen al nou edifici i, la resta, a la Llar Residència de Manlleu i a l’àrea de fusteria del Centre especial de Treball Areté, a Tona.