El primer pla estratègic de Turisme de Vic potenciarà el turisme cultural i de qualitat

El Ple ha aprovat per unanimitat un document que ha de servir per continuar reimpulsant la ciutat i expansionar el turisme sostenible cap als diversos barris de Vic i la comarca d’Osona

Ple telemàtic de Vic d’ahir .
Ple telemàtic de Vic d’ahir

 

Vic aprova per unanimitat el primer pla estratègic de turisme de la ciutat que ha de seguir reimpulsant Vic com a ciutat viva i activa que és. En el ple telemàtic que va tenir lloc ahir, la regidora de Cultura i Turisme, Susagna Roura, va exposar que el pla permetrà projectar Vic a nivell turístic amb una planificació estratègica per “posicionar Vic cap al turisme cultural i de qualitat”.

 

El primer la estratègic de turisme de Vic és fruit de la participació de diferents agents turístics del sector privat i del públic, i dibuixa una estratègia precisa i acotada a la ciutat amb aliances a la comarca i al país, d’acord amb la situació actual de pandèmia i pensant en la postpandèmia i posa en valor que la capital d’Osona és una de les ciutats amb caràcter del país, tal com considera l’Agència Catalana de Turisme.

 

El primer gran pla estratègic de la ciutat en l’àmbit de turisme marca diverses actuacions a curt, mitjà i llarg termini fins a l’any 2025 per “fer una aposta innovadora”.

 

En aquest sentit, Roura va detallar la voluntat que Vic serveixi de punt per expansionar els visitants del centre històric cap a l’exterior, promocionant els diferents equipaments culturals i patrimonials, els diversos barris i la comarca. “Vic no és una ciutat turística però té interès turístic i treballem per fer-la referent amb un turisme cívic i sostenible gestionant el turisme a través de l’art i la cultura i fugint del turisme de masses”. Així, es vol reforçar la hospitalitat de la ciutadania i la responsabilitat de les persones que visiten la ciutat perquè “el turisme ha de poder conèixer la ciutat convivint amb els vigatans i vigatanes amb proporció i qualitat”.

 

Des d’ERC, el regidor Roger Mas, va destacar la importància que Vic tingui el primer pla turístic que posi de relleu el patrimoni de la ciutat i la cultura fent èmfasi en què “Vic no és una ciutat homogènia i el document que s’aprova presenta un tipus de vigatà o vigatana i no s’hi reflecteix las diversitat”. “Cada cop hi ha més segregació i desigualtat i cal treball per fer honors als eslògans de la ciutat”, va afegir.

 

En aquesta línia es va aprovar, també per unanimitat, un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Vic i de Rupit i Pruit pel qual s’estableixin les bases de col·laboració per a la promoció turística d’ambdós municipis, que permetrà promocionar Vic i Osona com a espai turístic, intercanviant informació i potenciant-ne les visites.

 

Des de CapiremVic, el regidor Roger Cumeras va remarcar que tot i ser una bona eina s’hi troba a faltar la promoció de la mobilitat sostenible al a comarca. “Només hi ha un bus que connecti Rupit i Pruit i Vic entre setmana, i els caps de setmana i festius n’hi ha dos”, va concloure.

 

 

28 metres quadrats de zona verda i 2 arbres per habitant

 

El ple va aprovar, amb l’única abstenció de Capgirem Vic, l'aprovació inicial del Pla Director del Verd Urbà de la ciutat que aprofundeix en el coneixement dels espais verds i naturals de Vic que té per objectiu protegir-los i millorar-los.

 

Tal com va explicar Albert Castells, regidor de Manteniment, Serveis i Medi Ambient, el pla ha permès documentar i conèixer que la ciutat té 22.000 arbres, en quin estat estan, tant funcionalment com sanitàriament, "i sabem que tenim 28 metres quadrats de zona verda per habitants, i dos habitants per arbre plantat".

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va remarcar la feina feta per part dels tècnics, però ha assegurat que els metres quadrats de zones verdes per habitant no són homogènies a tota la ciutat i que "s'han de fer esforços per incrementar les zones verdes i la plantació d'arbrat en el radi més baix". En aquesta línia va afegir, "aquest pla hauria d'incloure totes les zones verdes com el Puig dels Jueus o l'Anella Verda".

 

Castells va recordar que com indica el Pla treballa el verd urbà i no el rural. A més, va remarcar els passos que s'estan fent, també en aquest àmbit, cap a una ciutat saludable i descatar que Vic fa anys que treballa amb tècniques equilibrades en el control de plagues sense consumir químics, i aposta per tècniques netes que contribueixen en la millora de la salut de la ciutat i de la seva ciutadania".

 

 

Més polítiques d’habitatge

 

EL Ple va aprovar per unanimitat la pròrroga del conveni entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Vic per la cessió de la gestió de l'ús de 4 habitatges de titularitat pública per destinar-los a emergència social.

 

La regidora d'Habitatge, Susagna Roura, va explicar que aquests pisos s'utilitzen des de l’àrea de Benestar i Famíla per “poder atendre urgències socials i poder disposar de pisos per a persones en situació de risc".

 

Carla Dinarès, de CapgiremVic, va celebrar les iniciatives per fa subratllar que  s'ha de fer un pas més per "fer polítiques d'habitatge municipalistes i col·lectives perquè només suposen un 1% dels pressupostos municipals".

 

En la mateixa línia la regidora del PSC, Carme Tena, va remarcar la bona iniciativa, però va retreure l'escassa política d'habitatge que es fa des del consistori.

 

També per unanimitat es van aprovar les modificacions del conveni de col·laboració entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Vic, relatiu al programa de mediació pels lloguers socials d'habitatges. "Aquest servei ens permet captar pisos buits i fomentar els habitatges socials gràcies a la mediació entre llogaters i propietaris, amb el seguiment mensuals de pagament i la gestió de conflictes", va destacar Susagna Roura.

 

Per la seva banda, Carme Tena, va reiterar l'escassa política d'habitatge i de pisos destinats a lloguer assequible o d'emergència social i Carla Dinarès va afirmar que “es va en primera quan s’hauria d’anar en cinquena”.

 

La regidora d’Habitatge va concloure amb un agraïment per la feina  feta des del consistori amb programes per fomentar l'aportació d'habitatge desocupat per lloguer assequible, i estem treballant per adquirir pisos municipals destinats a polítiques socials. “Gràcies als ajuts de l’Ajuntament de Vic per reformar pisos buits amb l’objectiu de fer-los habitables i destinar-los a lloguer assequible es compta amb 21 pisos més a la borsa de lloguer assequible”, va anunciar Roura.

 

 

Reconeixement dels drets de les persones trans*

 

La moció conjunta dels grups d’ERC I JXCAT a favor del reconeixement dels drets de les persones trans i en suport d'una llei transestata va prosperar amb l’única abstenció del PSC.

 

La regidora d’ERC, Viqui Terricabras, va defensar que el fet de ser una persona trans* comporta un patiment extern de violència estructural i discriminacions quotidianes que afecten tots els àmbits de la seva vida i impedeixen el seu lliure desenvolupament. “Malgrat els canvis que ha viscut la societat, encara es tracta a les persones trans* com si tinguessin un problema de salut”, va culminar Terricabras.

 

Núria Vergés, regidora d’Igualtat, va defensar que cada persona pot sentir-se com vulgui i identificar-se amb el gènere amb què més còmode se senti “sent el que un mateix és”. “El canvi legal de gènere que realment s’és no ha de suposar sotmetre a un tractament hormonal o avaluació psiquiàtrica”, va sentenciar.

 

Tanmateix, la regidora va voler destacar la tasca feta diàriament des de l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere per promoure la igualtat i atenent a persones que pateixen discriminació o estan en procés de transició.

 

Des de CapgiremVic, Susanna Vives, va remarcar que tot i que el seu vot era a favor, temien que acabés ser una moció simbòlica més i que quedés oblidada al calaix perquè “és des dels carrers on es fan els canvis”.

 

Per la seva banda, Carme Tena (PSC) va assegurar que la seva abstenció es devia al fet que això no era més que un esborrany que no faria avançar en la igualtat.

 

Més espais per la ciutadania

 

El ple aprova per unanimitat l’expedient de contractació de la concessió del servei de dinamització cultural i la gestió del bar de la caseta de fusta ubicada al Terrat d’en Cols. “Aquest és el darrer pas per guanyar un espai més a la ciutat per a les persones. “Estem molt satisfets de passar d’una benzinera a un espai d’interacció ciutadana”, va explicar la regidora d’Urbanisme Fabiana Palmero.

 

La regidora Carla Dinarès ( Capgirem Vic) va remarcar la satisfacció que per fi arribi el moment després d’una administració lenta. “Quan es fan les coses bé anem a una i de la mà, és el punt més social que ha fet mai l’Ajuntament”, va afegir.

 

També per unanimitat del ple es va aprovar l’adhesió del consistori al pacte Nacional per la Mobilitat Segura i sostenible, que té per objectiu aconseguir zero morts a la carretera l’any 2030, i assolir la reducció del 50% de les emissions l’any 2050.

 

La regidora de Mobilitat, Fabiana Palmero, va explicar la relació entre el pacte i les actuacions que s’estan duent a terme al consistori assegurant que “El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que s’està promovent des de l’Ajuntament prioritza els vianants, transforma els carrers per guanyar espai per les persones, potenciar la mobilitat sostenible i posa el vianant al centre”.

 

En aquest sentit, Viqui Terricabras (ERC) va mostrar el seu suport a l’adhesió però va remarcar “que s’ha de notar en les polítiques locals que realment hi ha intenció d’aconseguir una mobilitat sostenible”.

 

En la mateixa línia, Roger Cumeras (CapgiremVic), va manifestar la preocupació per part de la formació a l’hora d’assolir els objectius marcats pel pacte, “tenim autobusos desgastats i en mal estat, tenim una xarxa pedalable insegura i una manca d’aparcament segurs per les bicicletes”.

 

Finalment, Palmero va afegir que els eixos estratègics que desenvolupen les polítiques de mobilitat de la ciutat tenen un únic objectiu: “Una ciutat sostenible i segura on les persones puguin viure amb millor qualitat de vida”, va resumir.

 

 

Foment de la reutilització dels residus per part d’entitats socials

 

Durant la sessió també es va aprovar amb els vots en contra d’ERC i Capgirem Vic l’actualització en termes i conceptes de l’ordenança de bon govern, civisme i convivència ciutadana.

 

El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, va explicar la necessitat de l’actualització del document fruit del diàleg i el treballa amb les entitats socials i l’Agència de Residus per poder fomentar la reutilització de residus que fins ara no contemplava l’ordenança i que “és necessària per a poder atendre les necessitats de les entitats”.

 

Viqui Terricabras (ERC) va destacar que no veien clara la mesura perquè les entitats ja tenen convenis amb les deixalleries i que les “modificacions que preveuen sancions per endur-se coses dels contenidors castiga la pobresa”.

 

Carla Dinarès (CapgiremVic) coincidia amb ERC afegint que “multar la gent que busca aliments o objectes és criminalitzar la pobresa. És classista, zero empàtic i molt greu sobretot en una ciutat a la mesura humana”.

 

Albert Castells es va mostrar sorprès davant la negativa dels partits al·legant que el document s’aprovava després de converses i treball amb les entitats socials i els convidava a veure la problemàtica d’incivisme que no té res a veure amb el que s’insinuava de la pobresa.

 

De fet, Carme Tena (PSC) es va alinear opinant que l’article no diu implícitament el que ERC i Capgirem expressaven.

 

 

Més punts aprovats al ple

 

Entre d’altres temes, el ple també va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic la cessió de dos vehicles recol·lectors de càrrega lateral i un vehicle satèl·lit de càrrega lateral, propietat de l'Ajuntament a l’empresa VialnetVic, mentre duri el servei, així com la inscripció definitiva de l’empresa en els serveis ampliats de la ciutat.  Pere Freixa (CapgiremVic) va explicar que el seu vot en contra no es devia a una qüestió tècnica sinó d’actuació, “creiem en una gestió 100% en mans de l’Ajuntament i pública”.

 

També va avançar per unanimitat la pròrroga del conveni de col·laboració interadministratiu entre el Departament de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vic per a la prestació del servei de centre de dia  per a gent gran depenent. “Aquesta pròrroga permetrà oferir un millor servei i adaptar-se a la necessitats actuals de la societat”, va explicar la regidora de Benestar, Núria Homs.

 

El ple va aprovar per unanimitat cedir les funcions de l’Oficina d’Informació al Consumidor al consell comarcal d’Osona. Vic no disposa d’un servei propi d’atenció al consumidor i el Consell Comarcal d’Osona compta amb personal tècnic amb coneixements per realitzar la tasca d’atenció ciutadana i gestió de conflictes i demandes dels consumidors.

 

Amb els vots en contra de CapgiremVic es va aprovar l'encàrrec de gestió per tasques de promoció econòmica, emprenedoria i incubació d'empreses a Creacció. Pere Freixa, de Capgirem Vic, va al·legar que no defensen el model de gestió externa.

 

Es va aprovar, amb l’abstenció de CapgiremVic, el Pla Municipal d’Inspecció tècnica, que pretén establir els criteris, objectius i línies d’actuació de l’any en curs de les funcions d’inspecció urbanística. La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar que “moltes obres es fan sense llicència i passen per alt la legalitat. Volem actuar i aquest pla d’inspecció i acció ens permetrà per inspeccions i regularitzar la situació urbanística”.

 

El ple va aprovar amb l’abstenció d’ERC i el PSC i els vots en contra de Capgirem Vic l’ampliació de les funcions de la Fundació Educació i Art (FEDUART), amb gestió de les Escoles Bressol municipals, Espai Familiar, Escola de Dibuix, Centre d’Arts Visuals de Vic i Casals d’estiu municipals durant l’exercici de l’any 2021.

 

Roger Mas (ERC) va justificar l’abstenció assegurant que tot i la bona feina que es fa des de la fundació no és el model que defensen. En la mateixa es va pronunciar Pere Freixa (Capgirem Vic) que va explicar que les funcions de la fundació es podrien gestionar de manera directa amb un major control de les tasques, de fiscalització i de control dels llocs de treball.

 

Tant ERC, Capgirem Vic com PSC van ressaltar que no era necessari obrir una nova plaça de Directiu Adjunt tenint en compte el moment econòmic que viu Feduart.

 

Amb l’abstenció de Capgirem Vic es va aprovar la  transmissió de les explotacions dels quioscos instal·lats a la plaça de la Divina Pastora i a la rambla del passeig per una durada de 15 anys. En la mateixa línia, el ple va aprovar amb 4 abstencions de CapgiremVic, el nomenament dels membres de la mesa de contractació dels serveis integrals de gestió IT i comunicacions.

 

El ple va aprovar amb els vots en contra de CapgiremVic i el PSC, l’expedient d’alineació, mitjançant subhasta pública, de les parcel·les 64 i 77 del polígon industrial "El Bruguer". Pere Freixa (CapgiremVic) va justificar el vot en contra al·legant que “s’ha rebaixat el preu de les parcel·les per tercera vegada perdent recursos públics”. 

 

Carme Tena (PSC) es va pronunciar en la mateix línia dient que no s’està d’acord en vendre patrimoni rebaixant-ne el preu.

 

El ple va aprovar desestimar el recurs interposat contra l'acord del ple d'aprovació de l'expedient d'alienació de la parcel·la sobrera situada als carrers Cantonigròs i l'Esquirol de Vic amb les abstencions d’ERC i PSC i els vots en contra de Capgirem Vic. 

 

Pere Freixa, de Capgirem Vic, va explicar que el seu vot en contra és degut al fet que es perd un espai pel veïnat que fins ara feia la funció de carrer, i que s’ha canviat la categoria de la parcel·la per interès polític en el moment en què un veí havia mostrat el seu interès.

 

Maria Balasch (ERC) va explicar que havien canviat el seu vot a l’últim moment perquè des del govern no s’havia explicat detalladament el punt durant el ple.

 

En aquest sentit l’alcaldessa, Anna Erra, va manifesta que li havia sabut greu el comentari perquè és un tema que s’havia debatut i treballat en les comissions informatives que són el lloc de treball, debat i d’intercanvi.

 

 

El síndic presenta la memòria de l’any 2020

 

El Síndic de Greuges municipal, Joan Sala, va presentar durant el ple la memòria de les actuacions de l’any 2020. Durant l’any, que el síndic va poder actuar durant 8 mesos a causa de la pandèmia, es van atendre 101 queixes, de les quals, 78 han estat resoltes, 10 derivades i 13 segueixen pendents, com es pot consultar en aquest document. “En cadascuna d’aquestes actuacions no pretenc que se’m doni la raó, sinó que l’administració entengui que darrere hi ha una persona afectada que busca una solució al seu malestar”, va explicar Sala.

 

La regidoria amb més assumptes ha estat Urbanisme i Mobilitat, que n’ha rebut un total de 35, i la segueix Convivència i Seguretat amb 33. “S’haurien de tenir més en compte els petits detalls, i potenciar el factor humà en el tracte cap als ciutadans”, va remarcar el síndic.

 

Joan Sala va posar en valor la figura del mediador per resoldre les queixes i convidar a la reflexió com a forma sana de relacionar-se entre la ciutadania i l’administració.

 

La regidora d’ERC, Maria Balasch, va felicitar el síndic per la tasca realitzada i va remarcar que tot i haver estat un any difícil sempre s’ha de fer la feina ben feta. Balasch es va sumar a la petició de la figura de mediador com una eina a disposició de la ciutadania per estar a prop de l’Ajuntament, “la mediació no ha de fer por”.

 

Per la seva banda, el regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras va lloar que la memòria denota transparència i va ressaltar la necessitat d’una figura com la del Síndic per deixar de banda les pressions polítiques i centrar-se en els ciutadans. Afegia que, “en temes d’habitatge, padró o mobilitat és necessari una figura com aquesta mentre l’Ajuntament segueixi posant pals a les rodes i no vulgui avançar”.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va recordar com d’estrany va ser l’any 2020 i les greus conseqüències que ha propiciat a la ciutadania, “entenem la tasca complicada entre l’administració i la ciutadania, sobretot en un moment de crisis com aquest”.

 

Anna Erra, alcaldessa de Vic, va agrair la tasca del síndic, i va remarcar la seva figura com una “eina de proximitat entre la ciutadania i l’administració en aquelles situacions de complexitat tècnica”. “Estem contents de la figura del síndic perquè ens ajuda en els casos que no han sigut satisfactori i millora la relació entre l’administració i la població”. Erra va subratllar que l’any passat es van tramitat 114.000 sol·licituds de la ciutadania i és bo que només 101 s’hagin hagut d’atendre per part del Síndic de Greuges municipal.