Intervenció de l’Ajuntament de Vic

El programa de codesenvolupament de Vic reconegut al Fòrum Europeu de Colònia

La ciutat de Vic ha estat convidada en aquesta trobada d’abast europeu com a exemple de bones pràctiques en matèria de codesenvolupament

L’Ajuntament de Vic va participar a final de novembre al European Workshop and Network Meeting, Migration & Development at the Local Level, conjuntament amb l’associació Engagement Global, a la ciutat alemanya de Colònia, on es van poder intercanviar experiències de codesenvolupament entre ciutats europees, en què Vic va destacar com un exemple de bones pràctiques a seguir.

 

Aquesta trobada europea té com objectiu intercanviar experiències i conèixer diferents situacions i actuacions relacionades amb les immigracions i el desenvolupament a nivell local. També posa de manifest les diferents polítiques migratòries que s’adopten a les diverses ciutats participants i, per tant, és un bon espai per reflexionar i aprendre sobre estratègies i actuacions en aquest àmbit.

 

La tercera edició del European Workshop and Network Meeting, Migration & Development at the Local Level ha comptat amb la participació de diferents països com Àustria, Bèlgica, Eslovènia, França, Irlanda, Itàlia o Lituània, a part de Alemanya com a país organitzador.

 

El codesenvolupament a Vic

 

Des del 2009 l’Ajuntament de Vic treballa en el codesenvolupament, un concepte que presenta les persones migrants com a agents actius del desenvolupament social i econòmic en el seu país d’origen ja que els fa partícips dels projectes que s’hi realitzen. Aquest és un procés que té uns beneficis dobles ja que per una banda fomenta el desenvolupament als països d’origen de la diàspora, i a la vegada enforteix  la cohesió social i la participació d’aquestes persones a la societat d’acollida. 

 

El programa de codesenvolupament va iniciar-se amb la comunitat senegalesa i des d’aleshores s’han portat a terme diferents accions de cooperació i sensibilització a la ciutat, entre d’altres el documental sobre la immigració clandestina “Somnis Trencats”, realitzat el 2012. És en el marc d’aquest programa que fins el dia d’avui s’estan realitzant diferents projectes de cooperació internacional a Senegal.