Ofrena institucional per part de l’Ajuntament de Vic

El record pels presos i exiliats polítics catalans marca la Diada Nacional de Catalunya a Vic

• Gairebé 40 entitats, institucions i partits polítics van participar a l’ofrena floral a Bac de Roda. La jornada va finalitzar amb una conferència sobre feminisme català i Maria Aurèlia Capmany, a càrrec de la doctora en Traducció i Interpretació i professora de la UVic-UCC, Pilar Godayol

Un any més, el dia 10 de setembre van celebrar-se els actes commemoratius de la Diada a Vic. Uns actes en què van prendre protagonisme els presos i exiliats polítics catalans que van estar representats per l’Associació Catalana pels Drets Civils, una entitat creada pels familiars dels presos i exiliats catalans, i en què els pares de la vigatana Marta Rovira, exiliada a Suïssa,van acompanyar l’Ajuntament de Vic.

 

Per primer cop es van realitzar dues ofrenes florals. La primera d’elles, exclusivament de roses grogues, es va realitzar a l’escultura commemorativa de Bac de Roda, situada a la Rambla del Carme, i que l’any passat va ser inaugurada pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, actualment empresonat.

 

A continuació va tenir lloc la tradicional ofrena floral a la placa commemorativa de Francesc Macià ‘Bac de Roda’, que va comptar amb gairebé una quarantena d’entitats, institucions i partits polítics i que es va cloure amb el ball de l’àliga, els pilars dels sagals, l’interpetació d’Els Segadors i clams per la llibertat.

 

Tot seguit, la Sala de la Columna va acollir la conferència ‘El feminisme català i Maria Aurèlia Capmany’, a càrrec de la doctora en Traducció i Interpretació i professora de la UVic-UCC, Pilar Godayol.

 

Godayol va repassar la biografia de l’escriptora i dramaturga, referent imprescindible del moviment feminista català de la segona meitat del segle XX, quan es compleixen 100 anys del seu naixement. La doctora va subratllar també “la vessant de compromís amb el país, les llibertats i la igualtat de la dona” i va posar en relleu la seva tasca com a activista a favor d’aquests ideals.

 

Finalment, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va tancar l’acte afirmant que “continuarem forts demanant la llibertat del nostre poble i també per la democràcia”, i va convidar el públic a assistir a la manifestació de l’endemà “per demostrar a Europa i al món que persistim i ens mantenim ferms”. Erra va cloure la seva intervenció amb una cita de Pompeu Fabra, en el 150è aniversari del seu naixement: “Només tindrem allò que ens nosaltres ens sapiguem guanyar”.