El sector del boví de llet, protagonista del primer dia de Congrés Eurovacum

L’ Assemblea General de la FEFRIC dóna el tret de sortida a la 6a edició del Congrés Eurovacum

Foto de grup dels guardonats a la 6a edició dels Premis Vaca d’Or..
Foto de grup dels guardonats a la 6a edició dels Premis Vaca d’Or.

La 6a edició del Congrés Eurovacum va iniciar ahir dimecres, 15 de juny a les 10.30h del matí, amb l’Assemblea General de la Federació d’Associacions de Frisó català (FEFRIC). Durant l’Assemblea es va llegir i aprovar l’acta de l’Assemblea anterior així com la Memòria i l’Anàlisi Econòmic del 2010.

A les 15.00h va tenir lloc l’acte d’inauguració del Congrés que va comptar amb la presència de la regidora de l’Ajuntament de Vic, Anna Erra, el cap de Servei de Produccions Ramaderes del DAAM, Eduard Torres, el director general adjunt d’Unnim, Dídac Herrero, i el president del Consell de la Delegació a Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Pujadas.

 

Durant la seva intervenció, Eduard Torres va explicar que “la crisi que estem patint no només afecta a la producció sinó també al consum” i que cal afrontar la situació “accentuant la capacitat de reacció i superació”. Torres va acabar afirmant que “si els catalans de pedres en fem pans, també haurem de fer llet i carn”.

 

Per la seva banda, Dídac Herrero va destacar la implicació d’Unnim al Congrés Eurovacum mitjançant el Servei Agrari que ofereix l’entitat i va assegurar que “nosaltres sempre estem al costat del sector per donar-li suport en moments difícils com aquest”. El director general adjunt d’Unnim també va afegir que “seguirem treballant amb voluntat de servei a les persones i prioritzant la proximitat al territori”.

 

Després va ser el torn de Josep Pujadas qui va parlar de l’actual situació en què es troba el sector del que va destacar que “està acostumat a patir”. Pujadas va afirmar que per sortir de la crisi cal “apostar per la modernitat, la qualitat i la unió del sector”.

 

Finalment va parlar Anna Erra qui va remarcat la importància del sector agroramader per Vic i la comarca d’Osona. Erra va explicat que cal prioritzar el mercat local i ha conclòs l’acte encoratjant als assistents a continuar treballant “per un futur millor”.

 

Posteriorment a la inauguració, es va celebrar l’acte de lliurament dels VI Premis Vaca d’Or que va comptar amb la presència del president de la FEFRIC, Agustí Prat, el vicepresident de la FEFRIC, Josep Rebés, el cap de servei de Produccions Ramaderes del DAAM, Eduard Torres, el director general de Gepork, Josep Puigdollers i la regidora de l’Ajuntament de Vic, Anna Erra.

 


Els Premis Vaca d’Or van ser un reconeixement a les explotacions millor situades en les classificacions de Control Lleter i de Millora Genètica que premien a les 5 primeres explotacions, segons l’índex de Producció elaborat per la FEFRIC, a les 5 primeres explotacions, segons l’Índex Genètic ICO elaborat per la Confederación Nacional de Frisona Española (CONAFE), i a les 5 millors explotacions segons els caràcters morfològics bàsics. En l’edició d’enguany, el guanyador en la categoria de Genètica va ser Ramaderia Can Thos, S.L. Pel que fa a la categoria de Producció, el guanyador va ser El Pinos Nou i finalment, en la categoria de Morfologia, el guanyador va ser Mas La Roca.

 

Tot seguit es va portar a terme la primera ponència de la jornada titulada “Situació futura del mercat de la llet, a nivell europeu, tenint en compte un escenari sense quotes lleteres” a càrrec del Director d’Aprovisionaments Agropecuaris de Grupo Leche Pascual, Joaquín Andrés Lorenzo. Lorenzo va parlar de l’evolució de la producció lletera als països emergents i va analitzar el flux de comerç mundial de productors làctics així com també dels països d’importació de la Unió Europea.

 

A continuació, el veterinari Marc Piera va presentar la seva ponència “Reflexions en base econòmica davant un escenari mundial canviant” i va parlat sobre la realitat econòmica i el complex context econòmic en què es troba el sector en un moment de crisi global i Henrique Prado va posar el punt final a la primera jornada del Congrés Eurovacum amb la conferència “Ensitjats: aportació de nutrients i no focus de problemes”.

 

Avui dijous, 16 de juny a les 10.30 h es remprèn l’activitat del Congrés amb una jornada dedicada al boví de carn. El Congrés Eurovacum està organitzat per l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) de l’Ajuntament de Vic, Unnim, el Departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya i la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona.