El so de les campanes de Vic es declararà Bé Cultural d’Interès Local
El ple va començar amb un minut de silenci en memòria de Marc Lloret, exdirector del Mercat de Música Viva de Vic, i un reconeixement a la feina feta per la secretària de l’Ajuntament de Vic, Pilar Lobera, que es jubila aquest mes
El ple municipal del mes de febrer va començar amb dos moments emotius: un minut de silenci en memòria del músic i gestor cultural Marc Lloret, que fou director del Mercat de Música Viva de Vic durant 14 anys i que va morir el passat diumenge 2 de febrer, i un reconeixement públic a la feina de Pilar Lobera, secretària de l’Ajuntament de Vic, que es jubila aquest mes.
La regidora de Cultura, Bet Piella, va voler recordar la figura de Lloret lloant-ne la seva professionalitat i saber fer, descrivint-lo com a excepcional com a persona i artista. Va voler també agrair-li la feina feta per haver ajudat a créixer el MMVV fins a convertir-lo en un esdeveniment referent mundial.
L'alcalde de Vic, Albert Castells, va expressar el seu agraïment a la secretària de l'Ajuntament, Pilar Lobera, per la seva dedicació professional al consistori, on ha presenciat més de 170 plens en diferents etapes des de 1989. A més, li va desitjar molta sort en aquesta nova etapa de jubilació. La resta de grups polítics es van sumar al reconeixement, destacant el seu rigor, compromís i qualitat humana, sempre disposada a ajudar.
Toc d’atenció a les auditories
Durant el torn de donar compte, que habitualment no compta amb intervencions dels grups municipals, es va trencar la rutina quan els grups de la CUP Vic, PSC Vic i VECP van sol·licitar el torn de paraula per expressar la seva preocupació pels resultats de les auditories a les societats Impulsvic, Creacció, Vialnet i Feduart. Concretament, van destacar incidències relacionades amb increments salarials superiors a l’IPC, mancances en transparència, contractació pública, seguiment pressupostari i selecció de personal, així com diferències en els saldos de Seguretat Social. L'alcalde de Vic, Albert Castells, va assumir la responsabilitat de corregir aquestes mancances de cara a futures auditories i va expressar la seva preocupació per l'excés de burocràcia administrativa, que sovint dificulta la gestió quotidiana.
El so de les campanes de Vic serà declarat Bé Cultural d’Interès Local
El primer dictamen portat al ple, i l'únic punt de l'ordre del dia que es va aprovar per unanimitat, va ser l'inici de l'expedient per declarar el so de les campanes de Vic com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), una competència exclusiva del ple.
Tal com va explicar la regidora de Cultura, Bet Piella, aquesta proposta va arribar al ple arran d'una sol·licitud del col·lectiu de Campaners de Vic, i va ser ben acollida, tenint en compte la importància de preservar aquest element distintiu del patrimoni de la ciutat. Les regidores Maria Balasch (ERC Vic), Débora Villena (PSC Vic) i Marta Riera (SOMI) van celebrar aquesta proposta, destacant la rellevància de protegir aquest patrimoni immaterial que forma part de la personalitat de Vic, i també van agrair la tasca realitzada pel col·lectiu dels Campaners, que va ser present a la sessió.
S’aprova l’ordenança d’administració digital i transparència
Durant el ple es va debatre l'aprovació inicial de l'Ordenança d'Administració Digital i Transparència, un pas fonamental dins del procés de transformació digital que l'Ajuntament de Vic va iniciar fa uns anys. El regidor de Noves Tecnologies, Administració Digital i Smart City, Guillem Membrives, va defensar la proposta, destacant la importància de regular el pas del document a la dada, i subratllant que el focus havia de ser les persones abans que les eines tecnològiques. Aquest replantejament de la transformació digital busca millorar la gestió municipal, la qualitat dels serveis i complir amb les normatives relacionades amb l'administració electrònica i la transparència.
La regidora de la CUP Vic, Sus Vives, va anunciar l’abstenció del seu grup per tal d’obrir la porta a possibles al·legacions en una fase posterior, mentre que el regidor del PSC Vic, Josep Pou, també es va abstenir per la mateixa raó. Josep Anglada, regidor de SOMI, va expressar el seu suport a la proposta, agraint la clara explicació donada pel regidor. El regidor de VECP, Arnau Martí, va mostrar una postura similar, destacant la importància d'abordar la bretxa digital que afecta les persones grans i aquelles amb menys recursos, així com la necessitat de millorar l'accés a la informació pública i la participació ciutadana. Finalment, el regidor de Noves Tecnologies, Administració Digital i Smart City, Guillem Membrives, va respondre agraint les aportacions realitzades.
La iniciativa va tirar endavant amb el suport de l’equip de govern, d'ERC Vic i SOMI, mentre que el PSC Vic, la CUP Vic i VECP es van abstenir, a l'espera d'estudiar possibles al·legacions en una fase més avançada.
Es renova l’encomana de promoció econòmica de Vic a Creacció
El ple va aprovar, amb el suport de tots els grups municipals a excepció de la CUP Vic, que hi va votar en contra, l'encàrrec de gestió de les tasques de promoció econòmica, emprenedoria i incubació d'empreses per a l'any 2025 a Creacció.
La regidora de Promoció Econòmica i presidenta de l’ens, Bet Piella, va defensar la proposta destacant els bons resultats obtinguts en la tasca de promoció econòmica, amb una taxa de supervivència dels emprenedors que acudeixen als serveis tècnics de Creacció del 63%, un 5% superior a la mitjana de la província. També va subratllar la realització de projectes d’àmbit comarcal com l'Oficina R3 i va destacar que el 29% del pressupost de Creacció prové de l'aportació de l'Ajuntament de Vic, amb una quantitat propera als 1,3 milions d'euros. Piella va insistir que aquesta fórmula és la més efectiva i eficient per continuar amb la tasca de promoció econòmica. El regidor de la CUP Vic, Quim Soler, va anunciar el vot en contra del seu grup, argumentant les mancances en la gestió detectades en les auditories realitzades, tot i reconèixer que troben interessants algunes de les iniciatives que lideren des de l’agència. D'altra banda, el regidor de VECP, Arnau Martí, va mostrar el suport del seu grup a la proposta, tot i que va suggerir que, després de 10 anys de consolidació, caldria millorar l'eina jurídica i establir un contracte programa a més llarg termini per dotar de més estabilitat al projecte.
Es recupera la Taula del Tercer Sector
En el torn de les mocions, el grup municipal d’ERC Vic va portar a debat la recuperació de la Taula del Tercer Sector, una iniciativa que va funcionar durant l’alcaldia de Josep M. Vila d’Abadal, i que segons Maria Balasch, la seva portaveu, és una reivindicació de les entitats de la ciutat.
Balasch va exposar que aquest tema és un tema recurrent en les comissions i va recordar que en el passat la Taula va permetre crear sinergies entre les entitats i les administracions, beneficiant directament la ciutadania vulnerable. Va destacar la importància de recuperar-la en el context actual, marcat per la crisi econòmica i social postpandèmia, i va defensar que una governança inclusiva i transparent és essencial per afrontar les necessitats emergents. Va afegir que la col·laboració entre agents socials i administracions pot aportar solucions més eficients, i va subratllar que la Taula respon a una necessitat urgent de millorar la qualitat de vida dels ciutadans.
En el debat, la regidora de la CUP Vic, representada per Sus Vives, va expressar el seu suport a la moció, proposant una esmena per incloure "entitats i col·lectius" al punt 4. El PSC Vic, a través de la regidora Débora Villena, també va manifestar-hi el seu suport, destacant que la Taula complementaria les polítiques públiques. La regidora de SOMI, Marta Riera, va indicar que, tot i veure positiu el projecte, l’anterior Taula no va aconseguir els objectius esperats i que la tasca queda ja coberta per altres iniciatives de l’Ajuntament, per la qual cosa el seu grup es va abstenir. El regidor de VECP, Arnau Martí, va defensar la necessitat de recuperar aquests espais de col·laboració. Xevi Farrés, regidor d'Ara Vic, va expressar el seu suport a la iniciativa, tot destacant la riquesa del teixit associatiu amb què compta la ciutat.
Finalment, la regidora de Benestar i Família, Núria Homs, va expressar que, tot i estar d'acord amb l'objectiu de la moció, el govern ja està col·laborant activament amb les entitats de la ciutat en altres espais, com les taules temàtiques de salut comunitària, salut mental o habitatge. Va apuntar que la creació de noves taules podria suposar una càrrega tècnica extra. A més, va recordar que el govern ja té representació als patronats de moltes entitats i va anunciar, en conseqüència, que el seu grup s'abstindria en la votació.
En el torn de rèplica, Maria Balasch va acceptar l’esmena introduïda per la CUP Vic i va agrair els vots a favor. Va destacar que, en les converses amb les entitats, tothom reconeix els beneficis d’aquesta iniciativa. També va agrair a Ara Vic desmarcar-se de la postura de l’equip de govern per creure en la proposta, recordant que ell mateix va viure de prop la seva implementació. Balasch va remarcar que, tot i existir convenis nominatius i aportacions econòmiques, com va detallar Homs en la seva intervenció, aquests no substitueixen el treball comunitari real. Va insistir en la queixa recurrent sobre la falta d’interacció dels representants polítics amb els patronats.
Per la seva banda, l’alcalde de Vic, Albert Castells, va intervenir per reafirmar el seu compromís amb les entitats de la ciutat. Va explicar que intenta estar present en tots els espais, i va afirmar que li agradaria saber quina entitat se sent desatesa. Va garantir que, per la seva pròpia agenda, visita tots els espais possibles i va convidar qualsevol entitat que es senti ignorada a comunicar-ho directament. Va expressar que li sap greu que es faci aquest tipus de reclamació, assegurant que sempre ha estat disponible per a les entitats. La moció es va aprovar amb el suport de tots els grups excepte Junts per Vic i SOMI, que s’hi van abstenir.
La regulació dels vehicles de mobilitat personal, a debat
La moció presentada pel grup municipal SOMI proposava regular l'article 4 de l'Ordenança de Mobilitat, que afecta l'ús de bicicletes, patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal. Josep Anglada, regidor de SOMI, va defensar la necessitat d'adaptar l'ordenança per millorar la seguretat i l'ordenació de l'espai públic, tot garantint els drets dels usuaris. Va deixar clar que no estan en contra de cap tipus de mitjà de transport, però que tots han de circular per on els pertoca.
Josep Pou, del PSC Vic, va mostrar-se d'acord amb el fons, però va criticar la tramitació de la moció per no haver-se presentat a la junta de portaveus prèvia, i va anunciar que el seu grup no participaria de la votació per haver incomplert els procediments. Elisenda Carrera, d'Ara Vic, va subratllar la necessitat d’una regulació clara per evitar conflictes entre diferents modes de transport i va advocar per una educació intensiva sobre l'ús dels patinets.
Guillem Membrives, regidor de Mobilitat, va reconèixer que el tema dels patinets és una preocupació que afecta molta gent. Va destacar que Vic va ser pionera amb l'ordenança de mobilitat del 2015 i que, des de llavors, s'han implementat controls i sancions. Va defensar la seva postura, argumentant que tot el que proposa la moció ja està recollit a l’ordenança existent, i va proposar fer una sessió temàtica amb tots els grups municipals per explicar millor l’ordenança i reforçar la comunicació de la normativa vigent.
Carla Dinarès, regidora de la CUP Vic, va criticar la moció, argumentant que la modificació de l'article 4 de l’ordenança no aportava solucions concretes. Va recordar que fa temps que el seu grup demana actualitzar aquesta mateixa ordenança i va destacar que el setembre la CUP Vic va presentar una moció per combatre els assetjaments als usuaris de bicicleta i vehicles de mobilitat personal, però que es va desestimar, i va defensar que aquella proposta sobre el tema era molt més completa.
L’alcalde Albert Castells va defensar la legitimitat de la moció i la gestió de l'equip de govern, rebutjant les acusacions de manca de diàleg i explicant que va considerar pertinent introduir la moció a l’ordre del dia.
La moció es va aprovar amb els vots favorables de l'equip de govern i SOMI, l’abstenció d'ERC Vic, PSC Vic i VECP, i el vot en contra de la CUP Vic.
El ple debat sobre la reducció de la jornada laboral
La moció presentada pel grup municipal VECP per instar l'aprovació de la reducció de la jornada laboral va ser defensada per Arnau Martí, regidor de VECP, com una mesura per afavorir la majoria de treballadors i millorar la conciliació laboral. Va destacar la importància de millorar les condicions laborals i assolir un consens social per garantir l'èxit de la mesura durant aquesta legislatura.
Victòria Terricabras, d'ERC Vic, va expressar el suport del seu grup a la moció, tot i reconèixer que no tenen competència en la matèria, i va subratllar els beneficis d’obtenir suports de cara a la tramitació parlamentària. Quim Soler, de la CUP Vic, va afegir que la societat ha canviat i que es podria anar més enllà de la proposta.
Débora Villena, del PSC Vic, va mostrar-se d'acord amb la moció, però va recordar que el govern espanyol ja treballava en aquest tema. Va subratllar la importància de mantenir la productivitat i els salaris, tot proposant ajudes econòmiques per a les empreses més petites per adaptar-se a la nova situació.
Marta Riera, regidora de SOMI, va destacar que calia també tenir en compte l’altra banda de la moneda, és a dir, la posició dels empresaris. Va defensar la necessitat de modificar la llei de manera global i de fer un anàlisi detallat de la situació. Xevi Farrés, d'Ara Vic, va apuntar que la qüestió passaria pel Consell de Ministres l'endemà i va anunciar l'abstenció del seu grup per la complexitat i la manca de competències municipals.
En la mateixa línia, Núria Homs, regidora de Recursos Humans, va expressar que el seu grup se sentia "utilitzat" per tractar un tema tan complicat en un ple municipal. Tot i defensar la conciliació laboral, va mostrar preocupació pel teixit empresarial i va anunciar l'abstenció per prudència.
La moció va ser aprovada amb els vots favorables de VECP, ERC Vic, PSC Vic i CUP Vic, mentre que Junts per Vic, Ara Vic i SOMI es van abstenir.
Precs i preguntes
En el torn de precs i preguntes, hi va haver tres temes principals que van despertar l’interès dels partits de l’oposició: el possible vial del Puig dels Jueus i el procés participatiu associat; el conflicte entre el Club Atlètic Vic i l’Ajuntament i el confort tèrmic del pavelló 2 del CEM Patí Vic.
Els grups d’ERC Vic, la CUP Vic, el PSC Vic i VECP van plantejar preguntes sobre l’estat del vial del Puig dels Jueus i el procés participatiu associat al projecte, una qüestió fonamental en l’aprovació del POUM de 2019.
Albert Palou, d'ERC Vic, va recordar que el vial era una de les principals preocupacions de la ciutadania i les entitats, i va insistir en la necessitat d'un procés participatiu més ampli. Tot i que va reconèixer l’URBACT com a procés participatiu, va subratllar que no era suficient ni substituïa un procés més obert, tal com estava previst al POUM. Carla Dinarès, de la CUP Vic, va ser rotunda en exigir un nou procés participatiu, argumentant que l'URBACT no va garantir la participació de tota la ciutadania ni complia els requisits legals establerts pel POUM. Va recalcar que el projecte del vial no estava inclòs en les conclusions de l’URBACT i va insistir que el govern havia de complir amb la llei d'urbanisme i el mandat del POUM.
Josep Pou, del PSC Vic, va expressar el seu suport a la participació ciutadana i va demanar més informació sobre l'estat del procés participatiu. Va deixar clar que, tot i que es reuniran properament sobre el Pla especial, volien assegurar-se que el procés fos realment efectiu i obert, tal com es va comprometre en el POUM. Arnau Martí, de VECP, va qüestionar el mètode participatiu del govern, considerant que s'estava treballant en el vial sense un procés prèviament activat amb la ciutadania. Va destacar que el projecte generava debat entre veïns i entitats, i que calia escoltar a tothom, no només a un grup determinat de persones.
Ester Coma, regidora d'Urbanisme, va defensar que el procés participatiu que recull el POUM de 2019 es va dur a terme mitjançant l'URBACT entre 2020 i 2022, on hi van participar agents públics, privats i la societat civil. Va explicar que les conclusions d’aquest procés inclouen un nou accés per descongestionar el trànsit a l’Hospital i al Seminari, i va reiterar que el pla d’acció estava disponible públicament per a tothom. Tot i que va obrir la porta a més reunions, va recalcar la necessitat de ser eficients i avançar en el projecte.
Finalment, l'alcalde de Vic, Albert Castells, va assegurar que el procés participatiu de l'URBACT havia estat la base per redactar el Pla especial que es presentarà properament a la comissió. Va confirmar que les conclusions d'aquest procés preveien un nou accés per descongestionar el trànsit i va reiterar que el govern acceptava aquestes conclusions, tot mantenint el compromís amb el diàleg obert amb els grups polítics i la ciutadania per seguir avançant en el projecte.
En referència al C.A.Vic, la regidora d'ERC Vic, Victòria Terricabras, i la regidora de SOMI, Marta Riera van expressar preocupació sobre les condicions dels atletes i usuaris del Club Atlètic Vic, especialment pel que fa al gimnàs, que segons la seva informació ha estat desmantellat, i als canvis en la relació amb l'Ajuntament. També van qüestionar el canvi d'horaris de les pistes, així com l'ús gratuït per part de la ciutadania, mentre els atletes no estaven compensats per aquests canvis. Els dos grups van demanar una millor comunicació i diàleg amb l’entitat per evitar tensions i garantir que el Club Atlètic pogués continuar amb la seva activitat sense perjudicar els altres usuaris de les instal·lacions.
Eduard Comerma, regidor d'Activitat Física i Esports, va explicar que el Club Atlètic Vic havia gestionat les instal·lacions durant 35 anys, però que a finals de 2022, quan va finalitzar la concessió, el club va decidir no continuar amb la seva gestió per les dificultats econòmiques que comportava mantenir les instal·lacions. L'Ajuntament va assumir la responsabilitat de la gestió, invertint 450.000 euros en millores com la renovació del tartà, la il·luminació i la homologació de les pistes per poder-hi fer competicions. Pel que fa al gimnàs, va explicar que, en la nova etapa de gestió municipal, s'havia pres la decisió de redistribuir els espais per optimitzar-los i permetre l'ús compartit amb altres entitats, incloent-hi la possibilitat de traslladar algunes activitats a la pista coberta. Va afirmar que aquesta reorganització es va fer amb la voluntat d'optimitzar els espais i millorar el servei per a tothom, tot i que va reconèixer que va generar tensió amb el club. A més, va subratllar que tot el que s'havia fet estava acordat amb l'anterior junta del club, però va admetre que, arran de la crisi interna, hi havia hagut dificultats per mantenir la comunicació i la comprensió mútua, tot i que l'Ajuntament seguia disposat a seguir treballant conjuntament per trobar solucions.
També en el capítol d’Esports, la regidora del PSC Débora Villena i el regidor de VECP, Arnau Martí, van portar al ple les queixes de les famílies dels jugadors sobre la manca de climatització del pavelló 2 del CEM Patí Vic. El regidor d’Activitat Física i Esports, Eduard Comerma, va detallar que, tot i els esforços constants per adequar les instal·lacions del CEM Patí Vic, encara hi ha dificultats en certs aspectes. Va mencionar que, després de molts anys, per exemple, la calefacció del pavelló olímpic finalment funciona. No obstant això, va explicar que a la sala 2 s'havia hagut de retirar un calefactor antic per qüestions legals. Aquesta situació ha generat queixes, especialment de l'equip d'handbol i futbol sala. A curt termini, es treballa en moure entrenaments a altres espais, però es va comprometre a buscar una solució més definitiva per a la temporada d’hivern següent.