Elisabet Viladecans-Marsal fa un recorregut per les ciutats del passat, del present i del futur en el pregó del Mercat del Ram

La vigatana catedràtica d’Economia de la Universitat de Barcelona va ser l’encarregada de pronunciar el pregó després d’un any sense fer-se per la pandèmia.

Titi Roca, Anna Erra i Elisabet Viladecans-Marsal.
Titi Roca, Anna Erra i Elisabet Viladecans-Marsal

 

La Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic va acollir, ahir al vespre, el pregó del Mercat del Ram que dóna el tret de sortida a aquesta fira mil·lenària de la ciutat, que enguany s’ha readaptat i renovat per ajustar-se a les mesures sanitàries vigents. La vigatana catedràtica d’Economia de la Universitat de Barcelona, Elisabet Viladecans-Marsal, va pronunciar “Ciutats del passat, del present i del futur” després que l’any passat s’hagués de cancel·lar el pregó –amb el mateix títol- per la pandèmia.

 

El Mercat del Ram és un dels esdeveniments més importants i més esperats que se celebren a la capital d’Osona. L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va recordar que la pandèmia va fer anul·lar l’edició de l’any passat en “una de les decisions més complicades que s’ha hagut de prendre”. Enguany, però, l’edició torna reinventada i adaptada a les mesures sanitàries i Erra va fer una “crida a la prudència i coresponsabilitat” i,  alhora, d’il·lusió per tornar a tenir el mercat a la ciutat.

 

El regidor de Fires i Mercats, Titi Roca, va detallar que el repensat Mercat del Ram inclou activitats per a totes les edats en espais segurs a l’aire lliure. “No serà el Mercat del Rem que recorda tothom però qui s’hi acosti se sentirà segur, gràcies a totes les mesures de seguretat treballades gràcies a la bona feina de l’equip de Fires i Mercats”, va afegir.

 

 

Ciutats del passat, del present i del futur

 

El pregó va girar entorn les ciutats i la seva evolució. Elisabet Viladecans-Marsal va fer un viatge des de les ciutats del passat –època clàssica i del Renaixement– fins a les noves possibilitats que es presenten en el present per millorar les ciutats del futur, aplicant mesures de sostenibilitat i fent-les saludables. La pregonera del Mercat del Ram d’enguany va exposar com s’han anat construint i evolucionant les ciutats i els nuclis urbans al voltant de les places, el punt concèntric de l’activitat diària.

 

Pel que fa a Vic, Viladecans-Marsal en va destacar la seva gent i la plaça Major, una àgora que viu i llueix com a ciutat de fires i mercats que és des de segles enrere. “El mercat –i el Mercat del Ram- és l’essència d’una ciutat, el punt neuràlgic on passen les coses”, va afirmar.

 

La catedràtica d’Economia va remarcar que el Mercat del Ram és “una oportunitat per començar a reviure i a tornar a omplir la ciutat de vida”. ”Si actuem amb prudència no hem de seguir aturant la vida”, va dir.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va concloure el pregó del Mercat del Ram remarcant la tasca i la rellevància de quatre vigatans il·lustres -il·lustrats a la Sala de la Columna on es feia el pregó-:

 

  • Guillem de Mont.rodon. Va ser el mestre de Jaume I el Conqueridor i la seva lluita pot ajudar a repensar la manera en què s’està sortint de la pandèmia.

  • Carme Sallés. Monja que va vetllar per l’escolarització de les noies joves de la ciutat, promovent l’estudi i la igualtat per donar una oportunitat a tot el jovent.

  • Dr. Joaquim Salarich. Va descobrir que amb la higiene es poden evitar moltes malalties i curar-ne moltes. Actualment queda ben palès amb les mesures que tothom coneix: mans, distància, mascareta i ventilació.

  • Joan Riera. Va treballar de manera altruista per donar una oportunitat a tots els vigatans, vigatanes i persones nouvingudes. ”Aquesta és la ciutat per les persones –a la mesura humana- per la que estem treballant”.

 

Anna Erra va tenir un record per totes les persones que han patit la pandèmia, les que pateixen les conseqüències del sotrac econòmic i social, i les que ja no hi poden ser.

 

Pots tornar a veure el pregó aquí