Els actes de celebració del 10è aniversari de l'Atlàntida seran d’accés gratuït i es concentraran del 23 al 26 d’abril sota el lema: Deu anys en quatre dies

Totes les activitats de celebració de l’aniversari de L’Atlàntida s’han dissenyat amb la complicitat i la participació de diverses entitats culturals

10 anys de l'Atlàntida.
10 anys de l'Atlàntida

Avui dimarts dia 10 de desembre a les onze del matí s’ha presentat a L’Atlàntida la programació del segon semestre (febrer – juliol 2020) i les activitats de celebració del desè aniversari de L’Atlàntida. Tal com ha comentat l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el proper 23 d’abril de 2020 celebrarem els 10 primers anys d’activitat de L’Atlàntida, un espai de ciutat obert, transversal, social i de bons continguts per a tots els públics.

 

Durant aquests deu anys, L’Atlàntida ha acollit més de mig milió d’espectadors i ha portat a terme més de mil espectacles o activitats. La celebració d’aquest aniversari serà una oportunitat perquè més persones de Vic i de la comarca descobreixin aquest emblemàtic equipament cultural. Dins del marc de celebració del desè aniversari, del 23 al 26 d’abril s’oferiran un munt d’activitats d’accés gratuït sota el lema: Deu anys en quatre dies.

 

Montse Catllà, directora general de L’Atlàntida ha presentat els quatre pilars conceptuals i ideològics de la celebració del desè aniversariqualitat i diversitat artística, participació socialvalor arquitectònic i urbanístic de l’equipament i catalanitat, expressada en primer terme a través de la figura de Jacint Verdaguer. L’any 2020, a més, coincideix amb el 175è aniversari del naixement del poeta català.I aquests quatre pilars que sostenen la programació del desè aniversari s’imbueixen de l’esperit de Sant Jordi amb totes les seves implicacions, també les d’un clima de catarsi primaveral.

 

A partir d’aquests quatre pilars i amb la complicitat de més de cinquanta entitats culturals de Vic, de la comarca i de l’àmbit nacional, s’ha construït una programació de format multidisciplinari que s’iniciarà el dijous 23 d’abril amb visites guiades teatralitzades a l’edifici a càrrec de la companyia CorCia. El divendres 24 es portarà a terme un acte institucional sota el títol I per molts més! que finalitzarà amb una intervenció a l’edifici de dansa vertical. Paral·lelament al vestíbul de la Sala 2, l’arquitecte de L’Atlàntida Lluís Llinàs inaugurarà una exposició sobre arquitectures de L’Atlàntida. El dissabte 25 s’oferiran deu hores d’activitats i espectacles per a tots els públics i el diumenge 26 s’interpretarà l’Oda a Verdaguer de Josep Brotons, estrenada el 2002 a l’antiga Atlàntida fruit de l’encàrrec que l’Ajuntament de Vic va fer a aquest compositor per celebrar el centenari de la mort del poeta.

En aquesta ocasió l’Oda a Verdaguer serà interpretada per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, Cors del Conservatori de Vic, Cor IEA de l’Oriol Martorell, Coral Càrmina, Coral Canigó i l’Orfeó Vigatà i la direcció de Salvador Brotons.

 

Ramon Ferrer i Marta Crespi han presentat les propostes artístiques que conformaran les deu hores d’espectacles i activitats del dissabte 25 d’abril. Destaca especialment la proposta de dansa participativa Molar, de Quim Bigas, la instal·lació d’Art Croche als jardins de L’Atlàntida per als més petits, la instal·lació i teatres d’objectes de Micro Shakespeare i l’espectacle de so binaural 3 D Yo siempre sueño que sí de Nico Roig.

Com a cloenda de la jornada, a les deu de la nit el grup de música d’arrel tradicional Germà Negre oferirà un concert festiu a la Sala 2 de L’Atlàntida amb la participació d’entitats de cultura popular de Vic.

 

Un altre aspecte destacat de la celebració del desè aniversari és que l’Escola de Música i Conservatori de Vic, en diàleg amb L’Atlàntida, oferirà un programa d’activitats propi vinculat a la figura de Verdaguer amb la interpretació de dues cantates verdaguerianes addicionals: El poeta del bosc de Josep Baucells i Canigó de Francesc Bitlloch.

A partir del gener de 2020, el dia 10 de cada mes es presentaran noves activitats o accions vinculades a l’aniversari de L’Atlàntida i s’instal·laran diverses escultures de l’aniversari de L’Atlàntida a diferents punts de la ciutat.

 

Quant a la nova programació (febrer- juliol 2020) Ramon Ferrer, cap de programació de L’Atlàntida, ha destacat la qualitat i pluralitat de gèneres i estils. Propostes de gran format, èxits teatrals, grans textos literaris, propostes de caire més íntim o de quilòmetre zero; música moderna, música clàssica, projectes participatius i estrenes...

Una de les novetats d’aquest semestre és la inauguració d’un nou espai de tallers artístics durant algunes representacions teatrals o musicals. Amb aquest servei, les famílies amb nens petits que vulguin assistir a la programació per a adults de L’Atlàntida no caldrà que busquin avis, amics o cangurs perquè es quedin amb la quitxalla durant els espectacles. A partir d’aquest semestre, en alguns espectacles adreçats a adults també s’oferiran tallers artístics per als més petits.

 

A l’entorn de tota la programació es seguirà comptant amb una àmplia oferta d’activitats complementàries d’accés gratuït L’Atlàntida Educa: conferències a l’entorn de textos teatrals, xerrades abans dels concerts, diàlegs amb els equips artístics després de les funcions i trobades amb els actors de projectes escènics participatius, entre d’altres.