Els beneficis de la llet en l’alimentació humana a debat al Congrés Eurovacum

El ponent Sergi Calsamiglia desmenteix que la llet contribueixi a l’aparició de malalties i defensa la necessitat de crear un lobby que uneixi el sector boví.

“La llet és molt sana... des de sempre” és el títol de la conferència del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UB) Sergi Calsamiglia, qui va defensar aquest producte làctic dels atacs rebuts últimament des de diversos sectors, els quals l’acusen de contribuir en l’aparició de malalties. Calsamiglia va negar rotundament que això sigui cert i va donar diverses raons que justifiquen la llet i els seus derivats com aliments bàsics i necessaris per a l’alimentació humana. Coincidint amb els ponents Alicia Langreo i Carlos de Blas, el professor de la UB també va suggerir la necessitat de crear un lobby o un grup de pressió que uneixi el sector del vacum, tan de carn com de llet, i que el defensi davant d’aquest tipus d’agressions. Mireille Chahine i Francisco Álvarez Baldor van ser els altres dos ponents que van completar la primera jornada del Congrés, portada a terme ahir dimecres. Chahine, especialista en producció de boví de llet de la Universitat d’Idaho (Estat Units), va presentar un treball experimental realitzat en diverses granges d’Idaho que estudia el comportament alimentari de les vedelles Holstein. Per la seva banda, Francisco Álvarez Baldor, professor de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Lleó va impartir la ponència “Noves eines per millorar el reproductiu en vacum lleter”.La segona jornada del Congrés ha començat aquest dijous al matí amb una xerrada sobre modificacions en el fotoperíode a càrrec de Sergi Ganau, veterinari de l’explotació Granja Sant Josep d’Osca. Ganau ha explicat de quina manera es pot modificar l’exposició a la llum de les vaques de llet per tal d’augmentar la producció. A continuació, Mireille Chahine ha fet una nova ponència sobre la reducció del recompte de cèl•lules somàtiques en explotacions lleteres. Tot seguit, la cap del Laboratori d’Anàlisi Especials de l’Associació Interprofessional Lletera de Catalunya (ALLIC), Maria Rosa Codony Servat, ha impartit la conferència “Micotoxines en llet i ferratges, un paràmetre controlat”.Per a més informació podeu consultar al web: www.eurovacum.cat