Els cribratges massius fets a Vic han permès fer 994 proves PCR

Salut detecta 56 positius de Covid-19 en l'estudi que s’ha fet al barri del Remei, on els darrers 14 dies s’havia posat en evidència un increment de la incidència de casos i cadenes de transmissió

Realització del cribratge al barri del Remei de Vic.
Realització del cribratge al barri del Remei de Vic

Des del Departament de Salut, i davant d’un increment de la incidència de casos de la Covid-19 en una àrea geogràfica determinada, es proposen proves de rastreig ampliades amb l’objectiu d’intervenir intensivament en la informació a la ciutadania, detecció de nous casos i els seus contactes estrets, l’acompliment dels aïllaments i quarantenes amb la finalitat de reduir els contagis.


El cribratge comunitari que s’ha fet aquesta setmana passada al barri del Remei, a Vic, ha finalitzat amb un total de 994 proves PCR realitzades. Salut (CatSalut, Atenció Primària i Salut Pública) n’ha assumit el lideratge i coordinació. La col·laboració dels professionals de l’hospital i el suport de l’ajuntament i dels diverses entitats locals també han estat claus en l’èxit de l’estratègia: l’Equip d’Atenció Primària (EAP) de Vic Sud ha coordinat el cribratge i hi ha col·laborat l’EAP Vic Nord, l’Hospital Universitari de Vic, el Consell Comarcal d’Osona, la Creu Roja, la Policia Local i Protecció Civil de l’Ajuntament de Vic. 

Durant els tres dies de les proves (entre dimecres 26 i divendres 28 d’agost), s’han practicat aquestes 994 PCR per detectar casos asimptomàtics de Covid-19 entre els veïns i les veïnes del barri del Remei de Vic d’entre 15 i 45 anys i així tallar possibles cadenes de transmissió de la malaltia. Les proves s’han fet a l’Espai Comunitari del Passeig de la Generalitat, 33, a tocar del barri del Remei. De les analítiques fetes, n’han sortit 56 amb resultat positiu de Covid-19, cosa que representa un 5,6% del total de proves PCR fetes.

Coordinació entre Generalitat, Ajuntament i Consell Comarcal per incentivar la participació i fer front a la pandèmia

La difusió de l’existència d’aquest cribratge s’ha fet mitjançant recursos de l’Ajuntament de Vic, amb el suport dels intèrprets del Servei d'Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona, i la col·laboració de representants veïnals i comunitaris incidint en el boca-orella.

La delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, fa una crida a la responsabilitat individual i col·lectiva en l’ús de les mesures de prevenció individual establertes i recomanades per lluitar contra el coronavirus: distància física, higiene de mans i ús adequat de mascareta. Camps manifesta que el Govern és conscient de les conseqüències i molèsties que estan provocant a la ciutadania algunes de les mesures que ha aplicat, tot i que són absolutament necessàries per aturar el nombre de casos de Covid-19.

La delegada posa en valor l’esforç que estan fent totes les administracions públiques del país per afrontar la pandèmia, i recorda la utilitat i eficàcia del Consell de Coordinació Territorial de la Catalunya Central – Covid-19 que ella presideix i que aplega presidències de consells comarcals i alcaldies de capitals de comarca i d'altres municipis amb base a criteris demogràfics i territorials.

Resultats

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, agraeix la predisposició de totes les persones que s’han sotmès al cribratge per continuar aplanant la corba de la pandèmia a Vic i comarca d’Osona. En aquest sentit, Erra reafirma que ha estat una acció exitosa perquè el cribratge massiu ha ajudat a trencar transmissions. 

Al mateix temps, recorda que cal seguir sent responsable i mantenir les mesures de seguretat, la distància i la mascareta i no relaxar-se.

La gerent en funcions de la Regió Sanitària Catalunya Central, Teresa Sabater, valora positivament aquest resultat que ens indica que el Servei de Vigilància Epidemiològica de la regió sanitària que va acotar bé la zona on fer els cribratges i això ens ha permet que s’hagin identificat casos asimptomàtics i s’hagin aïllat i identificat els seus contactes per tallar cadenes de transmissió en una àrea amb un augment de la incidència i així amb més transmissió comunitària. La identificació de la població diana, la coordinació entre els diversos actors i la difusió feta entre els veïns i les veïnes pot haver estat la clau de l’èxit. 

Cal continuar treballant en evitar nous contagis fent prevenció: rentat de mans, distància de seguretat i mascareta.