Berta Bonay, Marta Serrarols, Anna Erra, Rosa M. Morral, Jordi Roca i Imma Cervós

Els indicadors de la pandèmia a Vic milloren a poc a poc però no es pot abaixar la guàrdia

El sector sanitari i l’Ajuntament de Vic continuen demanant a la ciutadania responsabilitat ja que la majoria de casos sorgeixen en l’àmbit familiar i en adults fins a 55 anys

 

Si bé a Vic, seguint la tendència general de Catalunya, de mica en mica es comença a percebre tímidament l’efecte positiu de les mesures sanitàries decretades fins ara per aturar el contagi de la pandèmia, tant el sector sanitari com l’Ajuntament continuen demanant cautela i restringir la interacció social a tota la ciutadania. En la roda de premsa que s’ha fet aquest matí a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic per explicar la situació de la pandèmia a la ciutat, hi ha participat l’alcaldessa Anna Erra, la sots directora regional de l’Agència de Salut Pública a la Catalunya Central, Imma Cervós, la directora assistencial del CHV, Rosa M. Morral, el director gerent de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, Jordi Roca, la gerent de l’EAP Vic Sud, Marta Serrarols, i la directora de l’EAP Vic Nord (ICS), Berta Bonay.

 

Anna Erra ha defensat la necessitat d’explicar la situació de la pandèmia a la ciutat de Vic “per entendre molt més les mesures que es prenen”. Amb les xifres actuals, “sembla que ens estem estabilitzant i que les mesures comencen a tenir els seus efectes, però això no vol dir que no s’hagi de continuar en alerta”. Erra ha reconegut que des del punt de vista econòmic i social la societat està patint, motiu pel qual ha demanat paciència i ha assegurat que “des de l’Ajuntament es continuarà estant al costat de la ciutadania per pal·liar els efectes econòmics i socials i fer que hi hagi el menor mal possible, però per davant ara hi ha la salut”.

 

Imma Cervós, que ha intervingut telemàticament, ha explicat que respecte les dades de fa quinze dies es percep “una petita millora”: el risc de rebrot a Osona ara és de 1.468 i a Vic, de 1.413, “una xifra que continua sent molt elevada”. Pel que fa a la RT, a la ciutat s’ha passat de l’1,6 de fa dues setmanes a 0,96, a diferència de la RT registrada a Osona que és de 0,99. Per tant, cal continuar amb les mesures de distància interpersonal, higiene freqüent de mans, ús de mascareta, teletreball i disminució de la mobilitat. El percentatge de PCR positives en aquest moment se situa entre el 17% i el 19%, “valors molt elevats”. Amb tots aquests indicadors, Cervós ha afegit que “la corba temporal epidèmica tendeix a la davallada però no és suficient”.

 

A hores d’ara, i per grups d’edat, a Vic el major nombre de casos s’està concentrant en l’adolescència i en adults de fins a 55 anys, els quals tenen “molta capacitat de ser asimptomàtics”. Per sexes, el 56% de casos acumulats corresponen a dones i el 44%, a homes, amb la qual cosa es demostra que “l’activitat viral afecta més al sexe femení i això té unes repercussions familiars”, ha dit Cervós. Tal com ha tornat a recordar, “la gran majoria de brots a Osona són en l’àmbit familiar” i concretament en el cas de Vic en aquest moment hi ha 71 brots detectats en aquest àmbit, mentre que al laboral se n’han detectat 24, només 8 dels quals al sector de la indústria càrnica.

 

Davant d’aquesta situació, Cervós ha tornat a remarcar la importància de procurar conviure i relacionar-se amb grups bombolla estables i reduïts, ja que “el virus es transmet amb la socialització”. Segons ella, “en la fase de mitigació en la que ens trobem ara és importantíssim fer tests, traçar contactes, i seguir l’aïllament i la quarantena”.

 

Rosa M. Morral ha comentat quina és la situació al Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i en concret a l’Hospital Universitari de Vic (HUV). “Els indicadors van baixant però l’impacte a l’hospital sempre tarda més temps a notar-se; portem unes setmanes de molta pressió i ara anem pujant en forma d’altiplà”. La principal dificultat amb què ara es troba l’HUV és en poder atendre els pacients crítics, dels quals en tenen 19-20. “Quan els crítics augmenten tenim problemes de drenatge a altres hospitals, ens costa moltíssim traslladar pacients i si no ho podem fer no tenim més unitats on atendre’ls”, ha explicat Morral.

 

Un altre inconvenient afegit són els 70 professionals sanitaris del CHV, bàsicament de l’HUV, que estan de baixa per haver donat positiu de COVID-19, “molts d’ells d’infermeria, un col·lectiu que ara és cabdal ja que una infermera pot portar només dos pacients intubats, per la gran atenció que requereixen”. Morral també ha apuntat que en aquest moment “veiem pacients crítics intubats més joves, d’entre 40 i 50 anys”, quan dies enrere la mitjana era de 60-70 anys. En la darrera setmana s’han registrat 10 èxitus per COVID-19.

 

Per part de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, Jordi Roca ha comentat que en aquest centre hospitalari la majoria de pacients, els quals estan “mínimament estabilitzats”, hi arriben derivats de l’HUV. A dia d’ahir, hi havia 44 persones ingressades per COVID-19 i 20 persones més que ja s’havien negativitzat. També hi ha un nombre de pacients que ingressen directament des d’Urgències de l’HUV o bé des del domicili o d’una residència.

 

Entre les mesures que han aplicat a l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic hi ha un increment de llits, passant dels 88 que tenien fins ara als 96 actuals. Amb tot, “per poder tenir més llits, el factor més limitant és trobar professionals”, ha dit Roca. Entre altres coses, també s’està potenciant l’atenció domiciliària i en residències “i en això sí que hi hem notat”, ja que “molta gent amb COVID-19 vol ser atesa a domicili”.

 

Marta Serrarols ha dit que a l’EAP Vic Sud “hem notat una reducció de casos significativa” i que aquesta setmana s’han detectat 63 casos positius menys respecte la setmana anterior. Quant a la franja d’edat, s’ha detectat que la població afectada és jove, fins a 50 anys, ja que probablement per l’impacte que va tenir la primera onada “la gent gran es protegeix més”.

 

Serrarols ha comentat que la situació actual “ens dóna una mica d’oxigen respecte la COVID-19 però tota la patologia crònica està aflorant i també estem veient una patologia de salut mental a totes les edats”. El confinament està generant sentiments d’aïllament, solitud o tristesa i la situació sòcio-econòmica està provocant trastorns d’angoixa i depressius. Com a resum, la gerent de l’EAP Vic Sud ha afegit: “La sensació és que anirem fent onades, a principis de l’any que ve probablement tornarem a tenir una altra onada, i continuarem així fins que la vacuna no ens ajudi”.

 

Berta Bonay ha subscrit les paraules de l’anterior intervenció i ha apuntat que “estem millor que fa 15 dies, quan es va produir el pic”. “La incidència està baixant i el nombre de PCR, també; els tests antigènics ens agilitzen i faciliten molt la feina tot i que la pressió assistencial és molt elevada”, entre altres motius perquè també està augmentant l’activitat d’altres patologies. En aquest moment a l’EAP Vic Nord tenen tres professionals de baixa per COVID-19 i la qüestió és veure com evolucionarà el contagi entre el col·lectiu sanitari d’aquest centre, ja que “la gran majoria de professionals no van passar-la durant la primera onada”.