Els nous laboratoris d’Infermeria i Fisioteràpia de la UVic potencien la simulació en la docència

La remodelació d’aquests espais ha permès introduir la simulació de darrera generació com a element de docència i situar l’estudiant al centre del procés d’aprenentatge

 

Aquest divendres, 31 d’octubre, ha tingut lloc a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar,  la inauguració dels nous laboratoris de pràctiques, situats a la planta baixa de l’edifici B del Campus de Miramarges. Es tracta de la remodelació de 9 espais de 230 metres quadrats dedicats a les pràctiques d’Infermeria i de l’adequació i millora de 8 espais de 777 metres quadrats per a pràctiques de Fisioteràpia.
Per a la remodelació s’hi ha destinat una partida de 100.000€ per als laboratoris d’Infermeria i 50.000€ als de Fisioteràpia, del Pla d’inversions corresponents al curs actual. A l’hora de fer la remodelació s’han tingut presents els criteris de polivalència i flexibilitat, segons el Pla d’Espais i d’eficiència energètica del projecte Ecocampus de la UVic.
La inauguració ha anat a càrrec del Rector, Jordi Montaña; el regidor de Ciutat del Coneixement de l’Ajuntament de Vic, Dr. Josep Arimany; el president del Consorci Hospitalari de Vic, Sr. Jaume Portús i la nova degana de la Facultat, Mireia Subirana. Ha comptat amb la presència del professorat i professionals de la UVic i de representants de les diverses institucions sanitàries de la ciutat.
 
La simulació com a element de docència
 
Tal com ha explicat Núria Gorchs, coordinadora dels estudis d’Infermeria, la remodelació d’aquests espais ha permès introduir la simulació de darrera generació com a element de docència i situar l’estudiant al centre del procés d’aprenentatge. Això ha estat possible gràcies a l’adquisició d’un robot que permet  fer simulacions d’alta fidelitat i que, en forma de maniquí, respon fisiològicament a diferents situacions prèviament programades: a signes i símptomes, a patologies, a respostes a medicaments, a tractaments administrats i a diferents actuacions infermeres. Aquest nou robot es programa com si fos un arbre de decisions en què es preveuen les diferents actuacions de les estudiants i les respostes possibles a cadascuna.  A més,  l’estructura de la sala de simulació i la de control permet l’actuació i interacció a temps real en diferents espais o aules, i alhora fer el visionat de la sessió gravada en vídeo, analitzar i reflexionar (l’anomenat debriefing) sobre els encerts i propostes de millora.
 
L’aplicació d’aquesta innovació ha requerit canvis organitzatius i d’estructura, ja que han calgut professors i tutors entrenats específicament en el maneig, disseny i implementació d’aquest tipus d’accions formatives. També ha suposat un salt qualitatiu per al Grau en Infermeria perquè esdevé un fet diferencial important respecte dels mateixos estudis impartits en altres llocs.
 
Aquest ha estat el primer acte públic de la nova degana de la Facultat de Ciències de la Salut i Benestar, Dra. Mireia Subirana, que ha qualificat les instal•lacions de tenir un “gran valor formatiu per als professionals del futur”. Per la seva banda, Jaume Portús, president del Consorci Hospitalari de Vic, ha volgut destacar l’important nivell de col•laboració entre la UVic-UCC i el Consorci, que ha de desembocar al gran projecte de la Facultat de Medicina i de la necessitat que “docència, recerca i assistència evolucionin conjuntament”. El Dr. Josep M. Arimany, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, també ha parlat de “la necessitat que hi hagi sinergies entre la Facultat de Ciències de la Salut i la futura Facultat de Medicina”, i de la necessitat d’evolucionar constantment  en l’àmbit de seguretat clínica. Per últim, el Rector ha fet un repàs a les inversions que la UVic ha portat a terme en els darrers cinc anys, que simbolitzen la “necessitat constant de renovació i d’estar al dia”.