Els pressupostos participatius a la zona de La Vella escalfen motors amb la fase informativa

La zona de la Vella està formada pels barris del Remei, La Guixa, Sucre-Nadal, carrer Sant Pere i una part del centre històric, el Seminari Vell

Cartell informatiu de la primera fase dels pressupostos participatius.
Cartell informatiu de la primera fase dels pressupostos participatius

 La zona de La Vella de Vic es prepara per acollir la tercera edició dels pressupostos participatius a la ciutat. La primera fase d’aquests pressupostos se centra en reunions personalitzades amb associacions de veïns i de comerciants, escoles, centres formatius o entitats amb seu en aquesta zona i es complementa amb punts informatius al carrer amb l’objectiu d’informar al màxim al veïnat de La Vella.

 

Un cop acabada la fase informativa, el mes de març s’iniciarà la segona fase en què es podran fer les diferents propostes que es treballaran en taules de debat. Uns suggeriments que podran presentar les entitats, centres i recursos amb seu en aquesta àrea i les persones majors de 16 anys que hi estiguin empadronades.

 

Per fer-ho podran utilitzar dues vies. La primera, un formulari on line; la segona, presencialment a les taules de debat organitzades. Tot i així, per posar en valor el debat ciutadà totes les propostes presentades a través d’internet es validaran a les sessions presencials.

 

El regidor de Participació, Josep-Ramon Soldevila, explica que “presentar propostes és molt senzill, només cal dir la idea en una de les reunions i especificar a quina necessitat de millora respon. Per tant, no cal redactar un projecte ni valorar-lo econòmicament fet que en facilita la participació”.

Soldevila remarca que un cop analitzades la viabilitat pels serveis tècnics municipals de les regidories pertinents i quan ja s’hagin presentat en públic, se sotmetran a votació”. Una fase en què podran participar-hi les persones majors de 16 anys empadronades a la zona de la Vella de Vic.

 

Uns pressupostos més propers

Els primers pressupostos participatius de la prova pilot del 2014 van ser valorats positivament, amb un  3’7% de participació, ja que la comparació amb experiències d’altres municipis en la seva primera edició així ho demostra. Tot i així es van detectar alguns punts febles en el model i per això es van introduir alguns canvis com el de dividir la ciutat en tres zones i fer-ho de forma rotativa.

 

Els diners destinats provenen de pressupost ordinari, això vol dir que no hi ha restricció temàtica a l’hora de fer propostes sempre i quan siguin de competència municipal; es tracta d’un procés auto reglamentat en què la ciutadania participa des de l’inici; i les propostes són elaborades íntegrament per la ciutadania i de forma conjunta, ja que són fruit del debat ciutadà de les persones que participen a les taules de propostes.

 

Els pressupostos participatius a Vic s’erigeixen sobre un model deliberatiu i centrat en el debat ciutadà. D’aquesta manera, el procés parteix de les propostes conjuntes que s’elaboren a les taules de propostes i la decisió sobre els projectes que passaran a votació final recau a les persones que participin en aquestes taules.

 

Un cop elaborades i prioritzades aquestes propostes en assemblea, passaran a una Comissió Tècnica de Valoració formada per tècnics de l’Ajuntament que n’estudiaran la viabilitat econòmica i legal. Després de ser avaluades, les propostes viables passaran a votació final de tots els veïns i veïnes majors de 16 anys empadronats a la zona concreta.

 
 

Un procés participatiu amb tònica favorable

 

La segona convocatòria dels pressupostos participatius a la ciutat de Vic va mostrar una tònica favorable. Així, després del 3’77% de la prova pilot, el percentatge de participació a l’edició passada a la zona del Merma es va situar en el 4’13%. Habitualment la participació en aquelles ciutats que porten a terme aquesta iniciativa se situa entre el 2 i el 4%.

 

Pel que fa a la modalitat de participació, destacar que la majoria ho ha fet virtualment ja que els vots en línia han suposat un 75’9% del total, mentre que els presencials han registrat un 24’1%.

 

 

Les tres zones de la ciutat

 

Pels pressupostos participatius Vic es divideix a partir de les tres zones de la Festa Major. Per tant, el procés té lloc exclusivament i de forma rotativa cada any a una de les tres divisions: El territori verd està representat pel Merma; el territori vermell, pel Nen; i el territori negre, per la Vella.

D’aquesta manera, les tres zones de la ciutat es van succeint per decidir què fan amb els 150.000 euros disponibles. L’any passat va ser el torn de la verda; enguany és de la negra i l’any que ve, serà l’hora de la vermella.

La zona de La Vella, que participa aquest any als pressupostos participatius, està formada pels barris del Remei, la Guixa, Sucre-Nadal, carrer Sant Pere i una part del centre històric, el Seminari Vell.