Els Sagals d’Osona preparen un vermut casteller i un enlairament d’art urbà

L’acte, que es farà el 12 de juliol a la Plaça Vicenç Albert Ballester, substituirà l’actuació de la Festa Major i servirà per mantenir simbòlicament l’activitat castellera

Àngels Blasco i Susagna Roura presidint la presentació.
Àngels Blasco i Susagna Roura presidint la presentació

Una de les moltes activitats que s’han vist alterades arreu del país des de l’inici de la pandèmia ha sigut l’activitat castellera. Arran de la crisi sanitària, enguany a Vic s’ha suspès la Festa Major i un dels actes que no es podran dur a terme per motius de seguretat és la tradicional actuació castellera de l’associació cultural Sagals d’Osona a la Plaça Major.

 

Per compensar que el 12 de juliol, dia que tenien prevista una de les tres actuacions més importants de l’any (junt amb la del Mercat del Ram i la de la seva Diada), no serà possible aixecar castells en el seu format habitual, l’associació organitzarà un vermut casteller i un enlairament simbòlic d’art urbà i popular a La Central. Amb vista a la tardor, Sagals d’Osona ha anunciat que els dies 7 i 8 de novembre té previst celebrar una Revetlla Carbassa i la Diada de la Colla.

 

La presentació del projecte Activitat castellera en el marc de la pandèmia de la COVID-19, que vol mantenir viva l’activitat cultural popular a la comarca i fer visible tant l’associació i les seves activitats com el món casteller, es va fer ahir al migdia a La Central de Vic. Va comptar amb la presència de M. Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Susagna Roura, regidora de Cultura, Turisme i Habitatge, Sergi Font, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Bernat Camps, president de l’Associació Cultural Sagals d’Osona, representants de les colles convidades Marrecs de Salt i Castellers de la Vila de Gràcia, i d’alguns dels artistes grafiters que participaran: Kazzius, Kiwestudio i Miles.

 

L’eix central de l’acte del dia 12 de juliol a la plaça Vicenç Albert Ballester, davant La Central, serà la pintura de tres grans lones verticals  de 5 m d’alçada x 2 m d’amplada per part de tres grafiters de la comarca d’Osona que, al finalitzar, s’enlairaran al ritme del toc de castells dels Grallers dels Sagals d’Osona. Es tractarà d’una matinal d’art popular i música que començarà a les 10 del matí amb la presentació dels artistes grafiters, els quals faran els seus murals verticals inspirats en la temàtica castellera. “No podem fer pinya però això no vol dir que no poguem parlar de castells”, va dir Camps. Cada mural inclourà l’escut o el nom d’una de les colles que estaven convidades a l’actuació de la Festa Major (Sagals d’Osona, Marrecs de Salt i Castellers de la Vila de Gràcia) i tindran com a color predominant el de les respectives camises. D’aquesta manera la colla se solidaritza amb els artistes plàstics i de carrer de la comarca que durant la pandèmia han vist aturada la seva activitat econòmica.

 

A les 12 del migdia (hora en què hauria començat l’actuació castellera a la Festa Major) els grallers tocaran el toc d’entrada a la plaça i donaran pas al concert de Els Rengles, un grup de versions format íntegrament per castellers de pinya dels Sagals d’Osona que assagen al mateix local que la colla castellera. A la 1 del migdia, els Grallers dels Sagals d’Osona agafaran el relleu de la música en viu i faran un concert de grallers que acabarà (aproximadament a ¾ de 2) amb el Toc de castells, moment en què s’enlairaran els tres murals pintats pels artistes grafiters.

 

A la plaça Vicenç Albert Ballester s’instal·laran entre 15 i 20 carpes, separades entre elles i cadascuna amb una taula per a una quinzena de persones. Calculen un aforament d’unes 200 persones assegudes i hi haurà servei de bar amb totes les mesures sanitàries i higièniques pertinents.

 

Camps va explicar a l’inici de la presentació que durant tres mesos “s’ha anul·lat tota activitat prevista” d’una entitat que té una trentena d’actuacions castelleres a l’any, a més a més de diverses sortides de la Mulassa, correfocs, etc. El 7 de març van fer l’última actuació i el 10 de març, l’últim assaig casteller. Des de llavors l’associació ha continuat tenint contacte virtual, però una de les fites que han quedat pendents aquest 2020 és la celebració del 15è aniversari de les Fúries d’Ausa.

 

Sergi Font, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, va fer èmfasi en el fet que “una colla castellera no és només aixecar castells, és un espai on es treballa la cohesió social i la socialització”. Font va animar a totes les colles castelleres de Catalunya a fer com els Sagals d’Osona i a què no es conformin amb les restriccions actuals: “Han de seguir treballant, generant propostes virtuals i trobades més socials que castelleres”.

 

Susagna Roura, regidora de Cultura, va comentar que “la pandèmia ha afectat a nivell de ciutat i en la cultura l’afectació ha sigut màxima”, ja que tant La Central com molts altres equipaments municipals s’han hagut de tancar per evitar contagis i només s’obriran per a casos molt excepcionals. Per això es demana que “tot es faci a l’aire lliure i que les entitats tinguin imaginació a l’hora de programar coses per continuar enfortint-nos amb la cultura”.

 

Roura va recordar que “ara ja estaríem en plena Festa Major”, la qual s’ha substituït per la programació cultural VicTroc, però aquest any no pot haver-hi ni correfocs, ni gegants, ni cercavila... “Una festa popular és l’antítesi de la pandèmia”, va subratllar. Amb tot, la regidora va anunciar l’actuació de demà divendres 3 de juliol de Les Fúries d’Ausa i les Fúries Canalles (plaça de la Catedral, 2/4 de 10 del vespre) en què “el correfoc s’ha transformat en un espectacle de foc estàtic, per veure’l assegut”. La regidora va expressar que “Sagals d’Osona no poden fer castells però tenen una imaginació molt viva per reconvertir la seva activitat i perquè Vic aquest estiu pugui gaudir de les activitats que es mereix”. En aquest espectacle de foc se seguiran tots els protocols de distàncies de seguretat i mesures d’higiene.

 

M. Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, va admetre que “l’activitat de cultura popular, que és la que es fa a places i carrers i de forma massiva, ha quedat més que tocada”. En aquest sentit va afegir que “la cultura popular no tindria sentit si no fos perquè hi ha uns espectadors que no són només espectadors sinó que es pretén que la gent pugui participar-hi de forma activa”. Blasco va animar a treballar “perquè la flama de l’associacionisme cultural es mantingui viu i es pugui tornar a ocupar l’espai públic en comunitat i no de forma individual”.

 

Per a la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, el model híbrid presencial i virtual quedarà “i les noves tecnologies les hem de veure com unes aliades”. Blasco va lloar el fet que els Sagals d’Osona “presenten un acte que fuig de la seva forma habitual d’actuar i han anat a buscar la vessant plàstica”, abans de concloure que, tot i que “serà un any estrany, n’hem de poder sortir més forts del que hi vam entrar”.

 

Per part dels artistes grafiters que participaran a la jornada, Kiwestudio va agrair que la cultura popular busqui noves vessants: “El fet que ens donin veu fa que ens poguem apropar a la gent i que no se’ns vegi com una forma d’art marginal”. Kassius també va donar les gràcies per comptar amb ell i va comentar que li resulta molt suggeridor representar el moviment, ja que “l’esforç de pujar cap amunt és com una metàfora de la vida”.

 

 

Diada dels Sagals d’Osona

 

Tot i la incertesa de la situació de la pandèmia la propera tardor, els Sagals d’Osona han anunciat que tenen previst celebrar els dies 7 i 8 de novembre la Diada d’aquesta associació cultural per donar visibilitat a les diferents activitats de cultura popular que fa. Així, el dissabte 7 de novembre es farà la Revetlla Carbassa, que començarà a la tarda amb una cercavila des del seu local fins a la plaça de la Catedral amb els Grallers dels Sagals d’Osona, la Mulassa de Vic, la Colla de Diables Fúries d’Ausa i Fúries Canalles, i castellers dels Sagals d’Osona.

 

Una cop a la plaça de la Catedral, es farà el Ball de la Mulassa i, si la normativa sanitària ho permetés, una actuació castellera dels Sagals d’Osona. També hi haurà el desplegament i presentació de sis grans lones amb totes les fites castelleres de 8 dels Sagals d’Osona. Tot seguit es farà un concert de gralles amb els Grallers Sagals d’Osona i una segona colla de grallers convidats. En cas que la normativa sanitària no permetés cap actuació castellera s’ha previst la projecció a la façana de la catedral del documental Greatest moments of Sagals d’Osona, sobre els millors castells, diades, vídeos promocionals i motivadors de la colla. També es presentarà la vestimenta de foc de la Mulassa de Vic, la nova batucada que a partir d’ara acompanyarà Les Fúries d’Ausa i es farà l’espectacle de foc 15 anys amb les Fúries d’Ausa, a càrrec de les Fúries Canalles i la Mulassa de Vic, abans de la traca final.

 

El diumenge 8 de novembre, sempre que la normativa i les condicions sanitàries ho permetin, es contempla la possibilitat de celebrar a la Plaça de la Catedral de Vic la Diada de la Colla, amb la participació de les colles Castellers de Santpedor, Castellers de Berga i Sagals d’Osona.

 

A la Revetlla Carbassa es fa una previsió d’un centenar de participants i un públic potencial d’un miler de persones que assisteixin de manera rotativa als diferents actes de tarda i nit. A la Diada està prevista una assistència de 350 castellers i mig miler de persones de públic assistent.