Un moment de la taula rodona “Casos pràctics de tractaments a granja”.

Els tractaments de dejeccions ramaderes, tema central de la primera jornada del Congrés Europorc

El Congrés compta amb gairebé 350 professionals del sector porcí inscrits.

El Congrés Europorc ha obert les portes aquest dimecres, 13 d’abril a les 10.00h. Des d’avui i fins demà l’auditori Marià Vila d’Abadal de l’edifici el Sucre de Vic acollirà conferències i ponències relacionades amb l’activitat del sector porcí.

 


La primera jornada matinal ha iniciat amb l’intervenció del responsable de l’Oficina del Departament d’Agricultura i Ramaderia a Osona, Joan Arola, que ha donat la benvinguda a tots els assistents i ha destacat que la jornada d’avui ha de servir per “marcar un criteri de gestió integral en base als tractaments de dejeccions a origen“ amb l’objectiu de “plantejar propostes de futur segons les necessitats de cada explotació ramadera”.

 

Sota el títol “Tractaments de dejeccions ramaderes a granja en zones d’alta intensitat” , la primera ponència ha comptat amb diverses intervencions de professionals del sector que han reflexionat sobre el present i el futur del sector. El president de GESFER, Salvador Puig, ha presentat la conferència “Tractaments a granja. Una opció en casos d’explotacions amb manca de superfície agrícola”. Puig ha analitzat el mapa del cens porcí a Catalunya on s’ha pogut detectar que és un dels focus més importants de concentració porcina d’Europa i ha fet una caracterització del sector ramader català i de les dejeccions. El president de GESFER ha conclòs dient que “és necessari dissenyar un full de ruta” per tal d’aconseguir “una ramaderia sostenible”.

 

Tot seguit ha estat el torn del tècnic de GIRO, Albert Magrí,, que ha parlat de les “Tecnologies de tractament aplicables a granges: estat actual i tendències de futur”. Magrí ha exposat els diferents tractament de dejeccions focalitzades en els tractaments a origen basats en sistemes relatius a sòl, aigua i aire com són la separació del sòl i el líquid (S-L), la digestió anaeròbica, el compostatge, la nitrificació i desnitrificació, la DA + NDN, l’stripping i la precipitació química. Magrí ha remarcat que les tecnologies de tractament han de ser “el resultat d’un pla de gestió” i ha finalitzat dient que cal “col•laborar i no competir entre explotacions” per potenciar sinèrgies positives dins el sector.

 

Després de la pausa pel cafè, s’ha portat a terme la taula rodona “Casos pràctics de tractaments a granja: pros i contres i propostes” que ha comptat amb la presència del director del SART Medi Ambient de la Universitat de Vic, Josep Turet; el responsable del Servei de Producció Agrícola del Departament d’Agricultura i Ramderia, Jaume Boixadera; el tècnic de la Cooperativa Plana de Vic, Pere Freixa i els ramaders Miquel Àngel Colom i Sergi Bou. Turet ha contextualitzat, en el marc històric, els tractaments de dejeccions de les explotacions ramaderes d’Osona per tal d’entendre el present i afrontar millor el futur.


Per la seva banda, Boixadera ha explicat els paràmetres en què es base l’Administració per valorar un tractament de dejecció a origen. Freixa, Colom i Bou han exposat els seus casos pràctics sobre tractaments de compostatge i separació de S-L del sistema biològic Nitrificació i Desnitrificació (N-DN) i de la planta de biogàs, respectivament.

 

Aquesta tarda, a les 17.00 h, tindrà lloc la inauguració d’aquesta 10a edició del Congrés. L’acte serà presidit pel president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde, Josep Burgaya i pel director general d’Agricultura i Ramaderia del DAAM, Miquel Molins, i també comptarà amb les intervencions del president del Consell Territorial d’Unnim a Manlleu, Joan Contijoch, i del director de l’Àrea d’Internacionalització Empresarial de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep M. Cervera.