Els vigatans reciclen més que la mitjana de Catalunya

Cada vigatà genera 1,2 Kg de residus/dia mentre que a Catalunya se’n generen 1,47 Kg

L’Ajuntament de Vic fa públiques les dades de l’any 2012 en referència a la generació de residus, la recollida selectiva, la deixalleria fixa i mòbil i altres serveis específics. Aquests mostren una bona tendència tot i que des del mateix consistori es demana més implicació a la ciutadania a l’hora de separar els residus amb l’objectiu de reciclar millor.

 

Pel què a fa la generació de residus, l’any 2012 els ciutadans de Vic van generar 18.002 tones.

 

Cada vigatà genera 1,2 kg de deixalles cada dia (437 kg a l’any), una dada positiva i inferior a la mitjana de Catalunya (1.47 Kg/hab/dia al 2011). Aquesta dada està disminuint en els darrers anys degut, en part, al menor consum que comporta la crisi econòmica i en bona part a la implantació de les mesures de prevenció de residus que desenvolupa l’Ajuntament a través del Pla Local de Prevenció de Residus vigent (compostatge casolà, catàleg de reparadors, aprofitament de voluminosos, reducció de les mermes dels supermercats, foment del consum de l’aigua de l’aixeta,...)

 

 

 

 

 

 

La recollida selectiva

 

Del total de tones generades a la ciutat (18.002 tn), un total de 8.740 tn es van recollir selectivament a través dels contenidors de vidre, orgànica i multiproducte (paper, cartró i envasos), a més de la deixalleria municipal.

 

Aquesta dada representa que un 48.5 % dels residus es recullen selectivament i per tant, es poden reciclar per elaborar nous productes. La resta, un 51.46%, va a la fracció de rebuig i es diposita a l’abocador d’Orís, amb la qual cosa es perd per sempre.

 

 

 

Si fem una anàlisi dels resultats i els comparem amb el que es recolliria si tothom fes correctament la tria de les seves deixalles, ens adonem que en el cas de la orgànica, per exemple, només recollim selectivament un 44 % de la que es genera a la ciutat. La resta es perd perquè el ciutadà la diposita al rebuig (més del 40% del contingut al contenidor de rebuig és orgànica).

 

Vic va implantar la recollida selectiva dels residus amb les 4 fraccions actuals fa més de 13 anys, i durant aquest temps, els resultats han anat millorant, si bé en els darrers 5 anys la situació està estancada i no milloren significativament.

 

L’actual sistema de recollida, amb contenidors al carrer, ja siguin en superfície o soterrats, fa que la separació dels residus per part dels ciutadans sigui voluntària. És a dir que qui vol separar ho fa i qui no, no. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament es considera que s’ha arribat a un sostre de resultats amb el sistema actual.

 

 

 

 

 

La gestió dels residus té uns costos molt elevats, però principalment la fracció rebuig, per dues raons: per una banda hi ha molts materials que es podrien aprofitar i que podrien ser un ingrés per l’Ajuntament que es perd perquè queden enterrats a l’abocador. D’altra banda, per cada tona que es porta a l’abocador l’Ajuntament ha de pagar un impost ambiental (cànon de rebuig) de 12,4 €/tn, de manera que es penalitza el fet de no reciclar.

 

En aquest sentit, sabem que dins el contenidor de rebuig s’hi barreja encara un 41% de matèria orgànica, una quantitat molt important que hauria d’anar al contenidor d’orgànica (el de color marró). Aquest fet es produeix perquè molts ciutadans encara no estan separant aquest fracció adequadament.

 

Deixalleria i serveis específics

 

Pel que fa a la deixalleria fixa, l’any passat, va tenir 11.882 usuaris i va gestionar un total de 1.279 tones de residus especials (oli vegetal, piles, electrodomèstics, bombetes, pintures,...). El nombre d’usuaris es manté respecte anys anteriors, tot i que la quantitat de residus que s’hi porten és inferior.

Per altra banda la deixalleria mòbil és un servei molt acceptat pels ciutadans. L’any 2012 la van utilitzar 4.684 persones, mantenint-se constant, també en els darrers anys. Això vol dir que unes 426 persones l’utilitzen cada mes. Des de l’Ajuntament es considera que és una dada molt bona que ha permès consolidar el servei.

 

La recollida de trastos, un servei gratuït que l’Ajuntament posa a disposició dels ciutadans perquè, amb cita prèvia, s’entreguin els mobles i trastos que no necessitem, va recollir un total de 440 tn. No obstant, una part d’aquests trastos encara apareixen abandonats pels carrers, la qual cosa dificulta que aquests es puguin aprofitar correctament, a més de suposar uns costos afegits per tots els ciutadans.

 

Finalment, també és oportú destacar que les recollides específiques destinades al comerç del cartró i el vidre, també han obtingut bons resultats, sobretot degut a l’ampliació de la recollida de cartró a la zona comercial del Remei. Aquest cartró s’evita que vagi als contenidors i que aquests es col•lapsin i quedin plens de seguida.