En la segona i última jornada d’Eurovacum s’ha presentat un projecte pioner d’alimentació en vedells

El Congrés registra un alt índex de participació amb 375 persones

 

Avui a les 8 del vespre tancarà les portes la segona edició del congrés Eurovacum que aquest any ha superat les expectatives creades per part de l’organització i la Comissió Assessora. Un total de 375 persones vinculades al sector vacum de llet i vacum de carn han assistit a les jornades amb l’objectiu d’ampliar el seu coneixement i intercanviar opinions. Un congrés professional com aquest constitueix una autèntica plataforma de debat entre els principals interessats.

Dels comentaris entre els assistents s’ha remarcat l’alt nivell del programa de ponències i experts que han atorgat una dimensió internacional a les jornades. El congrés ha arrencat avui amb la conferència de José Luis Juaristi, reconegut veterinari i assessor en nutrició i en disseny d’instal·lacions ramaderes. Durant la seva presentació ha exposat les eines idònies per afavorir el maneig i la productivitat a partir de la ventilació, de les característiques de les instal·lacions, de les condicions específiques de sala de munyir, entre altres. Tot seguit el congrés ha acollit la conferència d’ Àlex Bach i Eliseu Isla. El primer, membre de l’Institut de Recerca i Tecnologia i Agroalimentària (IRTA), ha exposat un projecte d’innovació en la producció i diferenciació en el mercat de carn a partir d’una vedella alimentada amb Omega3. El president del Centre de Promoció de la Carn de Vedella de Catalunya (Provedella) ha conclòs la presentació explicant els detalls de l’aplicació de l’estudi a la pràctica. Isla ha mencionat a grans trets els avantatges de la carn de vedella enriquida amb Omega3 respecte a la resta de carns (una carn més tendra, amb un greix més compacte i brillant, amb un gust més suau y més aromàtica). El president de Provedella ha mencionat tots els processos i etapes del llançament al mercat d’aquest particular producte alimentari. Ernesto Reyes, recent arribat de la reunió IFCN (International Farm Comparation Network) que ha tingut lloc a Alemanya, ha aportat de primera mà les possibles evolucions del mercat de la llet en l’àmbit europeu i ha donat alternatives per actuar davant d’un quasi-segur futur sense quotes lleteres. Tot seguit, Les Hansen ha presentat una conferència de forma molt didàctica i entenedora del creuament industrial entre races que obre nous camps en la genètica del boví de llet.

La conferència més tècnica del congrés ha estat conduïda per Jose Eduardo Santos, un dels grans exponents de la investigació en la producció lletera. Aquesta ha estat seguida per un alt nombre d’assistents del camp de la veterinària. Finalment, el congrés tancarà la segona edició amb una taula rodona amb la participació d’experts del sector. Aquesta es debatrà la situació actual i futura del sector boví de llet.   Valors afegits al congrés A banda del programa tècnic, el congrés ha acollit activitats paral·leles que han estat seguides amb gran interès. És el cas del tast guiat de vins i formatges conduït per la somelier Núria Fabrer; els vols captius amb globus i el sopar gastronòmic que un any més, ha estat ofert pel col·lectiu Osona Cuina, en aquesta ocasió al restaurant Ca L’Ú.