Es constitueix el Consell de barri del Remei
El nou òrgan de participació i d’enfortiment comunitari sorgeix del recentment aprovat Pla estratègic del Remei que ha estat elaborat per diferents agents i veïnat del barri en el darrer any
Aquest migdia ha quedat constituït el Consell de barri del Remei, un nou òrgan de participació permanent definit en el Pla estratègic del Remei encarregat d’establir, prioritzar i supervisar les actuacions que preveu. Aquest espai, que suposa la continuació del Grup Motor que ha estat treballant en el Pla estratègic des del juliol del 2020, ha de permetre definir l’estratègia de futur del barri amb la implicació de més agents, veïns i veïnes i seguir el desenvolupament de les quatre línies de treball que s’hi han establert com a prioritàries en el 2021-2023, dins l’actual legislatura.
Aquest òrgan d’enfortiment comunitari i de participació política de la ciutadania en les qüestions que afecten el barri compta, a dia d’avui, amb la participació de l’Associació de veïns i veïnes del Remei, l’Escola de la Sínia, el CAP del Remei, el Centre de Formació d’Adults Miquel Martí i Pol, l’Associació de Famílies d’Alumnes de la Sínia, l’Associació Amics de la Ciutat de Vic, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Òmnium Cultural Osona, ciutadania a títol individual, personal tècnic de l’Ajuntament de Vic i el regidor del barri del Remei, Josep-Ramon Soldevila, que n’ocupa la presidència. Es tracta, doncs, d’un espai de representació viu que ha d’anar incorporant els col·lectius i agents vinculats al barri, així com la ciutadania activa i líders comunitaris que ajudin a fer visible la diversitat sociodemogràfica i cultural del barri.
El Consell de barri del Remei suposa un canal de participació ciutadana en el desenvolupament de polítiques públiques de proximitat i convivència per afavorir la cohesió social i la qualitat de vida del barri del Remei, com apunta Soldevila.
Aquest òrgan, tal com ha quedat definit en la constitució d’avui, queda estructurat en una assemblea plenària, l’espai de debat i decisió on hi participen tots els membres, i unes comissions i espais de treball creats per temàtiques en funció de les necessitats i projectes que s’han de desenvolupar en base al pla.
Una secretaria tècnica és l’encarregada d’organitzar les convocatòries de reunions i la documentació que genera el Consell, així com de garantir-ne el bon funcionament. L’assemblea plenària es reunirà com a mínim dues vegades a l’any, tot i que aquesta tardor, la seva convocatòria serà més freqüent per poder engegar les comissions de treball.
Ara, un cop engegat el Consell de barri s’establiran mecanismes de difusió de les sessions per afavorir la participació en aquest òrgan de nova creació..
Un pla estratègic pel Remei treballat participativament
El Pla estratègic comunitari del barri del Remei, que es va aprovar en el ple del passat 13 de setembre amb els vots a favor de l’equip de govern i el PSC, l’abstenció d’ERC i el vot en contra de Capgirem Vic, s’ha elaborat de forma participativa durant un any i treballarà a partir de quatre línies de treball, contínues en el temps, amb la implicació dels corresponent d’agents socials del barri que són:
- Programa d'activitats extraescolars adreçades a la infància, els joves i les famílies del barri per tal d'afavorir la cohesió social i la generació d'oportunitats.
- Cartografia de la situació de les comunitats de veïns, del parc d'habitatges, dels usos i la situació dels equipaments i espais públics del barri del Remei.
- Definició conjunta i posada en marxa de l'espai de referència per al barri amb dinàmiques comunitàries.
- Millora, manteniment i dinamització dels espais públics del barri.
Aquestes quatre línies de treball són els principals reptes i objectius estratègics resultants d’una diagnosi feta de manera conjunta, a partir de més de 100 propostes rebudes per part del veïnat i agents del barri, que ha servit per definir les actuacions que permetran reforçar el desenvolupament social i comunitari del Remei.