Es decomissa un gos potencialment perillós que no complia l’ordenança municipal

El gos detingut, potencialment perillós, no estava censat ni amb microxip, el seu propietari no disposava de llicència per la seva tinença ni l’assegurança obligatòria de responsabilitat civil

Residència Canina Font Galí.
Residència Canina Font Galí

En relació a les acusacions que s'estan publicant aquests dies a diverses xarxes socials pel comís d'un gos potencialment perillós i el seu estat de salut un cop recuperat pel seu propietari, l'Ajuntament de Vic informa que el gos que estava a l’espai d’esbarjo per a gossos “no és un creuat de llaurador i chow chow sinó un creuat de pit bull amb shar pei”, tal i com consta en l’acta que la persona propietària va signar a la Guàrdia Urbana, i en l’actual assegurança. És per això que el gos ha d'anar lligat i amb el morrió posat en tot moment, com s’indica en l’ordenança municipal sobre tinença d’animals. Per tant, si el gos potencialment perillós hagués anat lligat i amb el morrió posat s’hauria pogut evitat el marcatge d’un gos més petit.

 
En aquest sentit, cal remarcar que la consideració del gos com a potencialment perillós s'estableix legalment, no és segons consideració de la veterinària municipal. En aquest sentit, l'article 1 de la Llei 10/1999, de 30 de juliol, sobre la tinença de gossos considerats potencialment perillosos disposa que tenen la consideració de gossos potencialment perillosos "els gossos que pertanyen a una de les races següents o a llurs encreuaments, entre les que s’hi inclou, la raça pit bull.”

Segons s’indica des de Guàrdia Urbana, i com estableix l’article 70 de l’ordenança municipal sobre la tinença d’animals, el gos potencialment perillós es va comissar perquè no estava censat ni amb microxip, la persona propietària del gos no disposava de llicència per a la tinença de gos potencialment perillós ni tampoc de la corresponent assegurança obligatòria de responsabilitat civil, i perquè va mossegar un altre gos.

L’acció és fruit del requeriment d'un veí i, per això, per garantir una gestió pacífica de la incidència es va mobilitzar una patrulla ordinària de la Guàrdia Urbana amb el suport de la patrulla K9, la unitat canina que és especialista en el tracte amb mascotes, tenint en compte que la trucada indicava que era un gos potencialment perillós.
 
En compliment del que disposa el Decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de protecció dels animals, es va traslladar el gos comissat per benestar animal a les dependències que l'Ajuntament té contractades, a través d'una licitació pública, a un centre de recollida d'animals legalment constituït i inscrit en el Registre de nuclis zoològics del Departament competent de la Generalitat de Catalunya.

Tal com s’indica en l’informe veterinari, del 21 de gener, en el moment d’entrar a la Residència Canina Font Galí el gos potencialment perillós presentava una patologia ocular a l’ull dret. Per aquest motiu, se li va subministrar antibiòtic en la seva estada.

En data 24 de gener, la persona propietària del gos potencialment perillós va signar l’alta. En aquest document hi consta que es tracta d’un gos creuat pitbull amb shar pei, i que una vegada identificat l’animal de la seva propietat i després d’aportar la documentació requerida, va retirar-lo de les instal·lacions de la Residència Canina Font Galí havent-ne pagat les taxes i despeses de recollida establertes.
 
El propietari va estar informat en tot moment de l’estat de l’animal al moment de la recollida, qui es va responsabilitzar de la seva custòdia i de les cures que precisés, segons manifesta en el document de l’alta de l’animal.