Imatge en 3D de les troballes sota el pont romànic

Es descobreix una clota i paviments de fa 4 segles en les prospeccions a la zona de les Adoberies

El projecte de rehabilitació de les dues Adoberies de propietat municipal està pressupostat en 2,2 milions d’euros, un 68,2% finançat per l’Estat

 

Les prospeccions arqueològiques a la zona les Adoberies ja s’han acabat. Després de nou setmanes de treball de camp sobre les voltes de les dues adoberies municipals i sota el pont de Queralt s’han trobat diversos elements d’interès que ajuden a conèixer el passat de la ciutat. Una de les descobertes és una antiga clota, on es realitzava de forma artesanal l’adob de la pell, situada sota el que antigament era una arcada del pont romànic. A més, també s’han descobert paviments del segle XVII-XVIII del carrer de les Adoberies, on es pot observar quin era el nivell de circulació en aquella època.

 

Actualment s’està treballant perquè es puguin cobrir aquests elements amb un sostre que faci visitable tant la part restant del pont romànic com la clota. Uns elements que passaran a formar part del conjunt de la zona adobera.

 

Durant els mesos de prospeccions també s’han trobat altres paviments que, a dia d’avui, encara no s’han pogut datar i que faltarà comprovar en futures excavacions.

 

En els propers dies es taparan provisionalment les restes trobades al carrer de les Adoberies, per evitar-ne la seva degradació, i protegir-les de la segona fase de les obres a les adoberies que estan en fase de licitació.

 

 

Prospeccions al carrer de les Adoberies

 

 

A punt per la rehabilitació total de les dues adoberies de propietat municipal

 

La rehabilitació de les Adoberies forma part d’un projecte ambiciós per crear un nou pulmó al costat del riu Mèder, amb equipaments i espais de qualitat per consolidar Vic com a ciutat amb qualitat de vida. “Seguim desplegant un model de ciutat pacificada amb més espais per a les persones on promoure hàbits saludables”, remarca la regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, recordant que aviat començaran les obres de reforma de l’illa de vianants del Portalet.

 

La voluntat és crear un centre d'interpretació a la part baixa de les Adoberies, on s’expliqui la tradició de la indústria adobera a la ciutat, i un servei municipal i espais de cotreball a les plantes superiors. Palmero avança que l'objectiu seria que als dos edificis hi hagués una activitat permanent i es comptés amb diversos socis que participessin en el projecte.

 

Palmero remarca la voluntat que se segueixi desplegant el POUM, pioner en la incorporació de la salut en el planejament urbanístic, al mateix temps que es transforma el riu en un nou eix cultural on s’hi fomentin les activitats saludables. Una “cremallera cultural” que uneix la nova Biblioteca Pilarin Bayés, la Catedral, el Museu d’Art Medieval (MEV), les Adoberies amb el corresponent Centre d’interpretació, l’ACVic Centre d’Arts Contemporànies, l’Atlàntida i la zona de Genís Antel.

 

El projecte de rehabilitació de les Adoberies està pressupostat en 2,2 milions d’euros. Des de l’Ajuntament s’ha treballat per trobar finançament extern, fet que ha permès rebre 159.000 euros per part del Departament de Cultura de la Generalitat i 1,5 milions d’euros del Ministerio de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

 

 

Anna Erra i Fabiana Palmero en l’inici de les obres (foto d’arxiu)

 

 

Un grup motor per definir el procés participatiu de la zona adobera i el seu entorn

 

L’Ajuntament de Vic va crear aquest dimecres el grup motor per definir el procés participatiu sobre els usos de la zona adobera i el seu entorn. Aquest grup de treball ajudarà a incorporar visions i idees sobre els usos dels espais públics, de manera que la zona es converteixi en un nou pol d’atracció vinculat al riu Mèder, un nou eix vertebrador i cohesionador.

Properament es presentarà el procés participatiu consensuat amb el grup motor i que ha d’assegurar que es puguin combinar les diferents visions (la perspectiva tècnica d’arquitectes i urbanistes, la perspectiva cultural, la perspectiva social de la ciutadania i la perspectiva institucional) segons els límits i exigències que marca l’entorn i la sostenibilitat ambiental d’un espai al costat del riu.