Ple municipal del mes de juliol

Es modifica el pla d’emergència en situacions de sequera i s’aprova posar a subhasta un immoble amb la intenció de destinar-hi projectes d’habitatge

A més, es van abordar temes com el nou reglament de residus i altres qüestions clau per a la ciutat

El ple municipal de Vic del mes de juliol va estar marcat per decisions rellevants en diversos àmbits, com la modificació del Pla d'Emergència en Situacions de Sequera i l'aprovació de la venda d'un immoble per destinar els beneficis a projectes d'habitatge. A més, es van abordar temes com el nou reglament de residus i altres qüestions clau per a la ciutat.

 

Es posarà a la venda un immoble del carrer Sant Pere de Vic


Es va aprovar la desafecció d’un immoble situat al carrer Sant Pere amb els vots favorables de Junts per Vic, Ara Vic, SOMI Vic; l’abstenció per part de la CUP Vic i PSC Vic; i els vots contraris d’ERC Vic i VECP.

Es tracta d’un habitatge propietat de l’ajuntament que, mitjançant un procediment de desafectació, deixarà de pertànyer al domini públic per posar-lo a subhasta i així poder-lo vendre. Tal com va explicar la regidora d’Habitatge, Núria Homs, “fa temps que anem darrere d’aquest habitatge perquè s’està degradant molt, i hem estat estudiant quins usos podria tenir”. La conclusió a la qual va arribar l’informe tècnic “desaconsella fer-hi habitatge protegit”, segons Homs, de manera que “iniciarem un procés de subhasta perquè una unitat familiar pugui accedir-hi”. La regidora va afegir que “així evitarem la degradació de l’habitatge perquè es podrà reformar”. Els diners resultants de la venda aniran destinats a projectes d’habitatge a Vic.

 

Per part d’ERC Vic, la regidora Maria Balasch va considerar que “està a les nostres mans que aquestes cases no estiguin buides i poder-hi fer habitatges o equipaments”, i va argumentar que ERC vota en contra sempre que “ens traiem patrimoni municipal de sobre”. Carla Dinarès, de la CUP Vic, va subratllar que “el 2006 va començar tot plegat i han passat divuit anys sense que s’hagi executat res”, reclamant així que “aquest informe tècnic s’hauria pogut fer fa anys”. 

 

L’abstenció per part del grup del PSC Vic va ser defensada pel regidor Josep Pou, que va argumentar que “si el sòl i els bens immobles els deixem caure, s’envelleixen”. En la mateixa línia, el regidor de SOMI, Josep Anglada, va dir que “no podem deixar aquesta finca adormida més temps, perquè no és la solució”. Finalment, Arnau Martí de VECP va explicar que “no som favorables de desprendre’s de patrimoni públic”, i va criticar que durant 16 anys s’hagués disposat d’aquest edifici sense donar-li un ús concret com a equipament ni com a habitatge públic. Martí també va lamentar que ens els darrers 12 anys, no s’hagués promogut “ni una sola promoció pública d'habitatge protegit en aquesta ciutat”.

 

Bonificacions de l’ICIO per a l’Hospital Universitari de Vic i per al Temple Romà

 

El ple de l’Ajuntament de Vic va aprovar dues bonificacions de l’impost de construccions i obres (ICIO). El primer, per les obres de reforma de la segona planta del laboratori de l’Hospital Universitari de Vic, va prosperar gràcies als vots favorables de Junts per Vic, Ara Vic i SOMI, l’abstenció d’ERC Vic, PSC Vic i VECP, i el negatiu de la CUP Vic. Durant el debat, la CUP Vic va defensar que la seva postura en aquests casos era sempre negativa, mentre que des del PSC Vic, la regidora Débora Villena va justificar la seva abstenció adduint que “depèn de en quines situacions, aquesta bonificació acaba perjudicant els ingressos de l’Ajuntament, i proposem a tot el consistori la revisió dels criteris i una anàlisi en profunditat per establir un sistema fiscal just”. Des de SOMI, el regidor Josep Anglada s’hi va mostrar favorable però va afirmar que estaven a favor de revisar els criteris per establir aquestes bonificacions, tal com apuntaven des del PSC Vic. Per la seva banda, el regidor Arnau Martí, de VECP, va reiterar que caldria revisar l’assumpte de les bonificacions de l’ICIO.

 

La segona bonificació de l’ICIO, en canvi, va ser aprovada per unanimitat. Es tracta de la bonificació d’aquest impost per la substitució de la coberta del Temple Romà.

 

 

Aprovació inicial del nou reglament de residus

 

En el ple municipal de Vic de juliol, es va aprovar inicialment el nou Reglament Regulador de la Gestió de Residus Municipals. Aquest reglament, presentat per la regidora de Medi Ambient, Món Rural i Transició Energètica, Ester Coma, actualitza la normativa anterior, que havia quedat obsoleta, per adaptar-la als

nous sistemes de recollida de residus implantats a la ciutat. Coma va destacar que el reglament reflecteix tant el sistema de recollida amb contenidors com el nou sistema de recollida porta a porta, que s'implantarà en altres zones de la ciutat. Segons la regidora, aquestes modificacions faran que la gestió de residus sigui "més eficient i eficaç".

 

El debat sobre el reglament ha generat diverses intervencions per part dels grups municipals. Un dels punts més controvertits ha estat l'article 55, que preveu sancions per aquelles persones que recullin elements dels contenidors. El regidor d’ERC Vic, Albert Palou, va anunciar l'abstenció del seu grup i va expressar preocupació per aquest article, argumentant que aquestes mesures podrien "criminalitzar algunes situacions de pobresa". En una línia similar, el grup de la CUP Vic, en boca de la regidora Susanna Vives, va demanar que es diferenciés entre les persones que busquen aliments per subsistir i aquelles que ho fan amb afany de lucre.

 

Per la seva banda, el regidor de SOMI, Josep Anglada, va manifestar el seu suport a la modificació del reglament, que va qualificar de "bon treball de la regidora i dels tècnics", afegint que el seu grup havia revisat la normativa "punt per punt" i la trobava correcte en conjunt.

 

Des del grup VECP, el regidor Arnau Martí va reconèixer que el nou reglament és un pas més cap al sistema de recollida porta a porta, que és el camí que es vol seguir com a ciutat, tot i que va expressat discrepàncies precisament amb l'article 55 del reglament.

 

En resposta a les preocupacions sobre la criminalització de la pobresa, la regidora Coma va defensar que la modificació del reglament no pretén perseguir persones en situacions extremes, sinó que vol fomentar que els ciutadans en situació de necessitat utilitzin els bancs d'aliments en lloc de buscar aliments als contenidors. "No volem incentivar activitats que ens porten a aquestes problemàtiques", va cloure.

Finalment, el reglament va ser aprovat inicialment amb els vots favorables de Junts per Vic, Ara Vic, PSC Vic i SOMI, mentre que ERC Vic, la CUP Vic i VECP es van abstenir.

 

 

 

Es modifica el Pla d'Emergència en Situacions de Sequera de Vic

 

Durant el ple municipal de Vic, es va aprovar inicialment la modificació del Pla d'Emergència en Situacions de Sequera del municipi amb els vots favorables de tots els grups municipals, a excepció de la CUP Vic, que s’hi va abstenir.

 

La regidora de Medi Ambient, Ester Coma, va presentar la modificació, recordant que fa uns mesos la situació de sequera es percebia amb molta més gravetat, tot i que ara la situació semblava menys crítica. "No ens n’oblidem, seguim en un context de sequera", va subratllar Coma.

 

Segons la regidora, el document modificat es va preparar durant el període de màxima tensió hídrica i es va distribuir a tots els municipis de la comarca per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Aquest pla va ser

especialment útil per als municipis petits, que sovint no disposen de tècnics especialitzats. Pel que fa a Vic, que ja tenia un pla de sequera propi, es va revisar i ajustar per assegurar que no hi hagués discrepàncies amb els criteris establerts pel pla general de la Generalitat i de l’ACA, especialment en aspectes relacionats amb l'ús d'aigua per a piscines i l'aigua regenerada.

 

Coma va aprofitar la seva intervenció per criticar la desigualtat en l'aplicació de les restriccions, lamentant que Vic i la seva comarca es mantinguessin en estat d'alerta mentre altres zones, com l’àrea metropolitana de Barcelona, havien passat de l’estat d’emergència a alerta. "L’aigua que deixem de consumir també omple el pantà de Sau", va recordar, reivindicant una aplicació més justa de les mesures de restricció.

 

El regidor Quim Soler, de la CUP Vic, va demanar si s’havia inclòs un estudi de les fonts de la ciutat, que havien demanat anteriorment, però la regidora de Medi Ambient, Ester Coma, li va respondre que aquest era un estudi a part que no s’havia d’incloure al pla d’emergència. En aquest sentit, va anunciar que s’havien fet passos juntament amb la Taula de l’Alt Ter i Aigües Vic, i que posava tota la voluntat a asseure’s amb la CUP Vic per compartir-li els avançaments. L'alcalde va donar suport a les paraules de Coma, reafirmant que era injust que la pagesia de la comarca i la indústria local estiguessin sotmeses a majors restriccions que altres zones del país. També va expressar el seu ple suport a la declaració del Consell Comarcal, que va ser subscrita per Vic.

 

La modificació del pla va ser aprovada amb el suport de tots els grups municipals, excepte la CUP Vic, que es va abstenir.

 

Unanimitat per desplegar el projecte Riberes de Vic

 

El ple municipal de Vic va aprovar inicialment el Pla Director Estratègic de Restauració Fluvial dels rius Mèder i Gurri. La regidora de Medi Ambient, Ester Coma, va presentar aquest pla, destacant que és un pas necessari per al desenvolupament del projecte Riberes de Vic. Segons Coma, el pla pretén restaurar la llera dels rius per millorar la biodiversitat, la qualitat de l’aigua, i la continuïtat de la fauna, de manera que els animals puguin travessar el riu sense trobar impediments. A més, també es busca mitigar els efectes de les inundacions.

 

Coma va explicar que el pla director inclou els antecedents que han portat a la situació actual, així com els projectes desenvolupats fins al moment. Des de 2007, es van construir murs al llarg de les lleres, però

ara es proposa l’enderrocament d’aquests murs i altres intervencions per afavorir la continuïtat de l’aigua i la circulació dels peixos. A més, el pla aborda els problemes derivats del clavegueram, que, en casos de grans pluges, fa que objectes vagin a parar al riu. Coma va destacar que aquest pla busca informar a tothom per poder remetre'l a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), de manera que pugui decidir les actuacions necessàries per millorar la situació.

 

El regidor d'ERC, Albert Palou, va qualificar de molt bo el pla presentat, a més d’anunciar el vot favorable de la seva formació. A més, va manifestar el seu desig que el pla executiu inclogués propostes que també puguin ser assumides per l'Ajuntament, més enllà de la subvenció dels fons Next Generation, destacant que “històricament el riu ha estat maltractat”. La regidora de la CUP Vic, Carla Dinarès, va valorar positivament el projecte, especialment la renaturalització del riu Mèder, i va subratllar la importància que aquest contribueixi a la cohesió dels barris que travessa. Va suggerir que no es tracti el riu com un parc urbà més, sinó també intervenint en la segona línia i promovent usos socials mentre que per altra banda s’asseguri la preservació dels hàbitats de ribera. També va mencionar algunes de les propostes del seu grup municipal, com ara pintar un pas de vianants per donar continuïtat al riu, al carrer Lluís Vila d’Abadal, cap al passeig que segueix fins La Pista, eliminar els aparcaments del carrer Hospital d’en Cloquer per ampliar les voreres i passejar més còmodament, o la caseta d’en Terrat d’en Cols, que hauria de ser el centre de dinamització d’aquesta àrea.

 

El ple va aprovar per unanimitat el pla director, amb el compromís de seguir atentament la redacció del projecte executiu i les alternatives que caldrà considerar. Es va destacar que l’execució del pla es farà per fases, a mesura que el pressupost ho permeti, i es va expressar la confiança en rebre les subvencions necessàries per a dur-lo a terme.

 

La fixació dels preus públics tensiona el ple

 

En el torn d’assumptes d’urgència, el regidor del PSC Vic, Josep Pou, va presentar una proposta d’acord per revocar la delegació de la competència per fixar els preus públics de la junta de govern local en favor del ple. La gènesi de la discussió és el ple del mes de juny, en què es van aprovar per ple les tarifes públiques de les piscines de l’Estadi, però que en el cas de les tarifes públiques del CEM Patí, el procediment va ser diferent, i es van aprovar a la junta de govern local, on no hi ha representació dels partits de l’oposició. Malgrat que els preus que es van aprovar per les piscines del VIC ETB van ser iguals que els del CEM Patí Vic, l’oposició ja va detectar la incoherència de votar-los en procediments diferents.

 

En aquell ple, l’equip de govern va explicar que aquesta delegació s’havia acordat el mes de novembre passat amb el vist-i-plau de tots els grups, per agilitzar determinats tràmits. Aquesta proposta del PSC Vic, que no constava en l’ordre del dia, va haver de superar primer una votació per determinar la urgència, que van votar en bloc tots els grups de l’oposició (ERC Vic, CUP Vic, PSC Vic, SOMI i VECP). En aquest moment, el vicesecretari de l’Ajuntament de Vic, Joan Costa, va mostrar dubtes sobre el procediment, ja que es podria considerar que s’estava modificant una ordenança, i això requeriria d’un informe d’intervenció, una aprovació inicial i definitiva, i un període d’exposició pública. El regidor del PSC Vic, Josep Pou, va justificar-ne la presentació argumentant que “és urgent restituir aquesta competència al ple per garantir la seguretat jurídica” i que el que es buscava era revocar unes competències, no modificar una ordenança.

 

L’alcalde de Vic, Albert Castells, va lamentar que l’oposició optés per aquesta via: “Que treguin aquest tema en format d’urgència, no és complir amb els principis bàsics de la democràcia, que per nosaltres són el diàleg i la mà estesa”. En la mateixa línia, el regidor d’Ara Vic, Xavier Farrés va expressar la seva sorpresa.

 

Des d’ERC Vic, Viqui Terricabras exposava que la idea que es perseguia era “recuperar una delegació prèvia que és competència del ple”, mentre que Carla Dinarès, regidora de la CUP Vic, afegia que “hi ha competències que han de recaure en el ple, i més quan es tracta d’un govern que no té majoria absoluta”. Arnau Martí, de VECP, es va sumar a l’argumentari de la resta de grups de l’oposició, i va acusar el govern municipal de voler amagar aquesta delegació de competències. Josep Anglada, regidor de SOMI, va qüestionar de si realment era un punt urgent o no, que es podia presentar en un ple més

 

 

 

endavant en format de moció, i que no creia que l’equip de govern hagués amagat intencionadament aquesta competència delegada i que podria ser perfectament que els hagués passat per alt a la resta de regidors del consistori. Dit això, Anglada va argumentar que, ja que la seva formació s’havia mostrat favorable de recuperar aquesta competència pel ple, “no tinc cap més opció que votar-hi a favor”.

 

Aquesta unanimitat del bloc de l’oposició va ser rebuda amb decepció per part de l’equip de govern, que, en paraules de l’alcalde de Vic, Albert Castells, “és un cop sobre la taula i forçar la màquina”, i va criticar que haguessin aprofitat la minoria de l’equip de govern per amagar informació quan la temàtica ha estat debatuda en comissió i “sense cap dictamen tècnic”. “Ho arriba a fer aquest alcalde i se m’acusa de tot i més”, va afirmar, visiblement molest.

 

En la mateixa línia, la regidora d’Economia i Hisenda, Núria Homs, es va afegir a les crítiques per les formes amb les quals havia actuat l’oposició i va tornar a explicar que aquesta delegació venia del mandat passat i que, en cap cas, hi havia manca de transparència. També va censurar la manca de rigor jurídic i que revocar aquesta competència faria perdre agilitat en els tràmits. “Tenim claríssim que estem en minoria i per això parlem cada punt. Això d’avui no havia passat mai i no són maneres”, va concloure.

 

Altres punts aprovats

 

Un dels punts que es van aprovar per unanimitat va ser la modificació de crèdit interna del pressupost de la Xarxa de Serveis Urbans, que, en paraules de la regidora d’Economia i Hisenda, Núria Homs, servirà per poder executar al màxim el pressupost. “Es tracta de fer moviments entre partides i que no suposen increment pressupostari”, va detallar. La regidora del PSC Vic, Débora Villena, va subratllar el vot en positiu de la seva formació a fi de poder millorar la climatització dels edificis municipals, el clavegueram i el Patí Vic.

 

També es van aprovar per unanimitat els dos festius locals per l’any 2025: el 9 de juny (segona Pasqua), i el 5 de juliol, el dia de Sant Miquel dels Sants i en el marc de la Festa Major.


Moció de suport a la pagesia catalana

 

Tots els grups del plenari es van posar d’acord per aprovar una moció presentada pel grup municipal SOMI en suport a la pagesia de Catalunya. Josep Anglada, líder de SOMI, va defensar la moció, demanant que l'Ajuntament de Vic se sumés a altres consistoris que han expressat el seu suport a la

 

pagesia. Anglada va destacar que la pagesia és un sector estratègic per a Catalunya, no només per la seva funció social, sinó també per la seva importància en la gestió territorial.

 

Xavier Farrés, en representació d’Ara Vic, va donar suport a la moció, afirmant que hi ha consens entre els grups municipals sobre les demandes plantejades per la Revolta Pagesa, especialment en temes de normativa, ajuts i legislació. Farrés va subratllar la importància del sector primari i va assegurar que necessita ser protegit i cuidat, expressant tot el suport del seu grup a la moció.

 

La moció va ser aprovada amb unanimitat i inclou els següents punts: Mostrar ple suport de l’Ajuntament de Vic a la pagesia de Catalunya i posar en valor la seva aportació a la societat, instar la Generalitat de Catalunya a reduir la burocràcia que afecta la pagesia, instar el govern de la Generalitat i l'Estat espanyol

a reduir la cadena alimentària i a establir relacions comercials justes, equilibrades i transparents, i portar a terme una campanya de comunicació per promoure aquests objectius i donar visibilitat al sector.

 

Precs i preguntes

 

En el torn de precs i preguntes, la regidora Maria Balasch, d’ERC Vic, va posar sobre la taula una petició que havia realitzat una veïna del barri de l’Institut la Plana, indicant que el camí d’accés a l’Institut la Plana no estava adequat per accedir-hi amb cadira de rodes, i demanant que es construís una vorera abans de l’inici de curs. La regidora d’Urbanisme, Ester Coma, va recollir el guant i va explicar que estava prevista la millora de les voreres de la ciutat mitjançant el pla d’accessibilitat.

 

Des de la CUP Vic, Susanna Vives va preguntar sobre el Pla d’Acció per la Llengua. Concretament, volia saber com és que, a diferència d’altres plans d’abast municipal, aquest pla no s’havia debatut en ple ni hi havia hagut període d’exposició pública, i va demanar que es pogués aprovar per ple. La regidora de Llengua, Bet Piella, va exposar que es tractava d’una gran campanya que duraria tot el mandat, per fomentar l’ús de la llengua catalana, i garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants, i “tot i que s’anomena Pla d’Acció per la Llengua, es tracta d’una campanya, i, com a tal, no fa falta portar-lo al ple”. Piella es va mostrar oberta, però, a debatre’l amb qualsevol regidor.

 

El PSC Vic, en veu de Débora Villena, va preguntar per una valoració amb xifres de l’obertura del CEM Patí Vic, una qüestió que també va plantejar VECP. El regidor d’Activitat Física i Esports, Eduard Comerma, va exposar que fins el dia 1 de juliol s’havien expedit un total de 127 abonaments mensuals,166 entrades de dia i 25 paquets de 6 entrades. També va afegir que hi havia passat uns 490

 

infants i monitors i, tot i que va destacar que “l’inici ha estat tranquil, és de preveure que quan arribi una calorada, la cosa s’animarà”.

 

El regidor Josep Anglada, de SOMI, va plantejar una pregunta al voltant dels plans d’ocupació de Vic. Volia saber quants plans d’ocupació es gestionaven anualment i a quins departaments anaven dirigits. La regidora d’Ocupació, Elisenda Carrera, va explicar que els plans d’ocupació tenien una durada aproximada d’entre 9 i 12 mesos, i anaven dirigits a persones en atur. Vic Ocupació treballa en dues línies de plans d’ocupació, el Pla de Treball als Barris i el Pla de Treball i Formació. “Aquest 2023-24, el Pla de Treball i Formació ha ocupat un dinamitzador comunitari, una persona de suport administratiu, onze operaris de manteniment i, aquest 2024, de moment s’han contractat un administratiu comunitari, un administratiu per la Xarxa de Serveis Urbans, tres conserges de les escoles bressol, un operari de fires i mercats i set operaris de manteniment. Pel que fa al programa Treball als Barris, que encara no ha sortit per aquest 2024, l’any passat es van poder contractar dos agents cívics, un dinamitzador comercial, dos dinamitzadors comunitaris, dos informadors mediambientals i un informador d’habitatge”.

 

Finalment, el regidor Arnau Martí, de VECP, va formular un queixa pel nou volum que s’està construint al Seminari Vell, un edifici considerat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN): “No entenem que a la façana interior del Seminari Vell s’estiguin construint 1000 metres quadrats més que tapen tota la façana i malmeten un edifici històric”. La regidora d’Urbanisme, Ester Coma, va assegurar que aquest projecte d’obres va complir amb totes les revisions realitzades i que aquesta era una actuació prevista al POUM. “No es tracta d’una ampliació,  no preveu nova edificació”.