Marc Güell, Dani Feixas, David Bassa i Susagna Roura

Es preestrena “Liverpool català. Boira, sants & rock’n’roll”, el documental que narra el fenomen musical nascut als anys 80 a la plana de Vic

El documental coproduït per TV3 amb Astronaut Films, s’estrenarà al Sense Ficció de TV3 dimarts vinent, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Ahir es va preestrenar a l’Atlàntida de Vic “Liverpool català. Boira, sants & rock’n’roll”, una coproducció de TV3 amb Astronaut Films, que s’estrenarà a “Sense ficció” el 13 de juliol, i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Dirigit per Dani Feixas, el documental explora les causes del naixement del fenomen musical que a finals dels anys 80 va esclatar a la plana de Vic, batejat com “Liverpool català”, l’esperit del qual torna ara amb força.

A finals dels anys vuitanta, Vic i comarca van viure una onada musical que algú va batejar com el “Liverpool català”, amb bandes com Duble Buble, El Último de la Fila, Loquillo y los Trogloditas o Sau. Aquell esperit torna a sonar amb força, amb noms com Núria Graham, Oques Grasses, Joana Serrat, Els Catarres, Nyandú o La Iaia. El documental “Liverpool català. Boira, sants & rock’n’roll” explora les causes d’aquest fenomen cultural.

La preestrena del documental es va fer ahir a l’Atlàntida de Vic, coincidint amb les festes de Sant Miquel dels Sants que tenen lloc a la ciutat. L’acte, presentat per Marc Güell, va començar amb l’actuació de la cantautora vigatana Joana Serrat, que va interpretar “Hotel Room 609”, una peça del seu nou disc, “Hardcore from the Heart” i una versió de “Pecats”, un clàssic del mític grup Duble Buble.

Després de l’actuació de Joana Serrat es va presentar el documental, amb les intervencions del seu director, Dani Feixas; David Bassa, director d’Informatius de TV3, i Susagna Roura, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic.

Dani Feixas, director de “Liverpool català. Boira, sants & rock’n’roll”, va parlar de l’origen del projecte: "Fa cinc anys, l'Ajuntament de Vic em va encomanar una peça documental amb motiu de la celebració de la Capital de la Cultura Catalana i vaig fer una petita peça de 15 minuts sobre l'anomenat ‘Liverpool català’. Tenia moltes hores de converses gravades. Vaig pensar que si aquest concepte encara sona ara, després de 40 anys, potser és perquè alguna cosa hi ha del cert. Vaig anar buscant, fent entrevistes i destapant”. Feixas va explicar que a partir d’aquí va decidir presentar el projecte a "Sense ficció", que hi va creure des del principi, igual que l'Ajuntament de Vic. “Aquesta pel·lícula és la meva petita aportació al fenomen del ‘Liverpool català’”, apuntava al final de la seva intervenció.

Tot seguit va prendre la paraula David Bassa, director d’Informatius de TV3, qui va explicar per què TV3 va decidir apostar-hi fort: "Aquest documental és un gran exemple del servei públic que és TV3. Explica com el 'sex & drugs & r'n'r' més avançat en el seu temps a Catalunya neix en una zona com Osona, considerada ‘antiga’. I aquesta paradoxa, de com en un lloc com Osona neixen fenòmens com aquests, el documental l'explica molt bé."

Susagna Roura, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic, va tancar el torn de paraules de la presentació. Roura va posar en relleu el valor que el documental aporta a la memòria històrica i cultural de la ciutat: "La comparació de Vic amb una ciutat com Liverpool, un referent cultural i musical, és tot un elogi. I aquest documental ens permetrà guardar en la nostra memòria d'on ve això del ‘Liverpool català’". Roura també va destacar que aquest pòsit musical tan potent que té Vic encara dura avui i va posar com a exemple totes les iniciatives musicals que s'hi duen a terme cada any de manera estable.

Després de la projecció del documental hi va haver un debat-col·loqui amb la participació del públic i de Dani Feixas; Montse Armengou, directora de “Sense ficció; Ramon Ferrer, membre de Duble Buble, i Joan Godayol, Gudi, cantant de Karda Fastik i professor de música.

Dani Feixas va tornar a prendre la paraula per explicar que després del documental, es pot dir que la comarca d’Osona és el “Liverpool català”, que això ja no serà més un simple concepte, si no que ja és un fet. "Som molt modestos. Als Estats Units se saben vendre molt bé, com diu Joana Serrat en el documental. És una qüestió d'actitud", va afegir.

Montse Armengou va voler destacar-ne un altre aspecte: "Aquest documental té també una importància generacional perquè uneix diferents generacions, la dels que escoltàvem Los Burros i la dels nostres fills, que ara escolten Oques Grasses".

Ramon Ferrer, guitarrista de Duble Buble, un dels grups que van formar part de la onada batejada com el “Liverpool català”, va celebrar retrobar-se amb gent que feia anys que no veia i va tenir un record emocionat per al "gran cronista" Toni Coromina, mort recentment i a qui està dedicat el documental en què també participa. “Coromina era un periodista que enlluernava parlant de la vida i de la gent”, va comentar Ferrer.

Finalment, va prendre la paraula Joan Godayol, Gudi, el qual es va reivindicar com el més jove dels clàssics, en la seva condició també de professor de música. "He tingut la sort de coincidir amb molts d'aquest joves artistes d'ara i també de tocar amb ells",referint-se a cantants i músics de la nova fornada del “Liverpool català”·

 

“Liverpool català. Boira, sants & rock’n’roll”, una producció de TV3 en coproducció amb Astronaut Films i amb el suport de l’Ajuntament de Vic i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’estrenarà el 13 de juliol a “Sense ficció”.