Es presenta el llibre Travessant el Collsacabra
És una obra que posa de relleu la importància del camí que unia Vic i Olot
El Temple Romà va acollir ahir al vespre la presentació del llibre Travessant el Collsacabra, editat per l’Ajuntament d’Olot amb la col•laboració dels Ajuntaments de Vic, Roda de Ter, L’Esquirol, Rupit-Pruit, Les Preses i La Vall d’en Bas i el Departament de Política Territorial de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una edició que posa de relleu la transcendència que tenia en el passat la carretera que seguia el camí ral i que unia les ciutats de Vic i Olot i que suposava la sortida natural cap a França. La presentació a Vic va estar organitzada pel Patronat d’Estudis Osonencs.
Un dels autors del llibre, Cesc Busquets, va explicar que la recuperació de l’antic camí de Vic i Olot va sorgir ‘com a contrapartida a la construcció del túnel de Bracons’ i també gràcies a la creació l’any 2006 de l’Associació d’Amics del Camí Ral. La recuperació més destacada va ser ‘les marrades del Grau’ ja que van suposar ‘una gran obra d’enginyeria per a l’època’. Júlia Gutiérrez, autora també del llibre, va dir que aquest ‘havia de ser un llibre de referència per a recuperar altres camins’ i va exposar ‘el gran valor estratègic’ que tenia en determinades èpoques i que es va posar ‘en valor en tots els conflictes bèl•lics’. ‘Si es controlava el camí, es controlava el territori’, va afegir Gutiérrez.
El president del Patronat d’Estudis Osonencs, Miquel Ylla-Català, va afirmar que ‘no és només un llibre d’excursionisme sinó que també fa una interessant aportació històrica’. L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va cloure l’acte dient ‘que és molt important saber qui som’ i posar de relleu ‘la capacitat de la nostra societat per fer coses’. També va destacar l’apropament que s’ha produït recentment entre les comarques veïnes del Ripollès i La Garrotxa gràcies a l’obertura i millora de noves vies de comunicació que ‘rellança llaços molt vius històricament’.