Presentació Clàssica Jove

Es presenta una nova edició del cicle Clàssica Jove

L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona i l’Escola de Música i Conservatori de Vic presenten la VI edició del cicle, que pretén convertir-se en una cita nacional ineludible per a tots els públics. Una vetllada de lieder, poesia i tapes d’autor en format Schubertíada inaugurarà el cicle aquest divendres 7 de juny.

Avui dimecres 5 de juny de 2019, s’ha presentat en roda de premsa la VI edició de Clàssica Jove amb el protagonisme de la música de Franz Peter Schubert, compositor i pianista austríac del primer romanticisme.

Amb la voluntat d’arribar a nous públics i fer que la música clàssica sigui més present a la vida de tots els ciutadans, del 7 de juny al 25 de juliol, la ciutat de Vic es convertirà en un epicentre en l’àmbit nacional de la música clàssica i de les joves promeses.

Montse Catllà, directora general de la Fundació L’Atlàntida ha remarcat la importància de facilitar l’accés universal a la música clàssica a partir d’una programació diversa i de qualitat amb més d’una vintena d’activitats musicals, majoritàriament d’accés gratuït. “Tenim la voluntat d’apropar la música clàssica des del coneixement i des de l’experiència lúdica, sense necessitat de distorsionar-la però sí relativitzant l’excés de protocol·lització i d’esnobisme. Per exemple, el concert inaugural d'aquest divendres 7 de juny a dos quarts de nou del vespre a L'Atlàntida serà una coproducció amb l'Escola Superior de Música de Catalunya en què participaran més d'una quinzena de joves i on es recrearà l'ambient propi de les Schubertíades del segle xix. Amb aquest objectiu s'ha adaptat la Sala 2 Joaquim Maideu de L'Atlàntida amb taules, cadires, butaques i làmpades rústiques a fi de  propiciar una vetllada de música i gastronomia diferent i selecta. 

L'edició d'enguany inclou dos moments d'especial intensitat i rellevància: el cap de setmana del 14 al 16 de juny amb una proposta de cinema a la fresca Au revoir les enfants, dotze tallers musicals per a totes les edats, un concert de l’Orquestra de Cambra de Vic, la instal·lació de diferents pianos als carrers i places de Vic perquè la ciutadania els pugui tocar lliurement, teatralitzacions a les botigues i al mercat del dissabte. L’altre gran focus d'activitat serà del 25 al 27 de juny amb el Trio Fortuny, grup resident del Clàssica Jove 2019, que ens oferirà tres propostes singulars per aproximar-nos a l'obra de Schubert: inicialment un seminari dedicat al compositor romàntic conduït pel compositor Joan Magrané; un concert a l'aire lliure davant de la Catedral de Vic, que combinarà l'estètica i l’ambient d'un concert de pop amb l'energia i precisió d'un concert de música clàssica i, finalment, un concert a la Sala 2 Joaquim Maideu de L'Atlàntida en què interpretarà el quintet La Truita de Schubert acompanyat pel violinista Adam Newman i la contrabaixista Melda Umur. 

Susagna Roura, regidora de cultura de l’Ajuntament de Vic ha destacat que Clàssica Jove és un projecte fruit de la sinergia cultural i educativa entre L’Atlàntida Centre d’Arts Escèniques d'Osona i l’Escola de Música i Conservatori de Vic i també ha posat de manifest la transversalitat i el compromís social present en diverses activitats de la programació. Una mostra d'aquesta línia d'acció és el concert final del projecte Basket Beat, el 28 de juny a la Sala 1 de L'Atlàntida, en el qual participaran diversos joves en situació de vulnerabilitat.

I finalment Dolça Albert, directora de l'Escola de Música i Conservatori de Vic ha manifestat l'orgull i la il·lusió que aquest projecte suposa per l'EMVIC. D’una banda per la tasca educativa que de manera paral·lela es porta a terme amb el Curs de Piano Puig-Porret i la IV Acadèmia Internacional de Quartet i, de l’altra, per la l'oportunitat que suposa pel públic melòman i nous públics escoltar les noves generacions (alguns exalumnes del Conservatori de Vic) en un entorn d'alta qualitat i proximitat. 

Clàssica Jove compta amb el suport del Diari Ara, el mecenatge de la Institució Puig-Porret i de la Fundació Privada Girbau. Entre les entitats culturals col·laboradores destaca l’ESMUC, el Cine Club de Vic, la JONC i la complicitat de més d’una quinzena d’empreses com Goufone i Pianomet, entre d’altres.