Sentx100

Es presenten els resultats del projecte Sent x 100 liderat per la UVic a l’Escola Santa Caterina

El grup de recerca en Salut Mental i Innovació Social de la UVic ha liderat el projecte en què han participat 150 alumnes de l’escola

Ahir dimecres va tenir lloc a l’Aula Magna de la UVic la presentació del documental “Sent x 100 emocions”, com a resultat del projecte educatiu “Sent x 100” impulsat per la UVic-UCC, l’Ajuntament de Vic i l’Escola Santa Caterina de Siena, on s’ha portat a terme durant el curs 2017-18. El documental, produït pel cineasta David Conill, reflecteix l’esperit d’aquesta iniciativa d'innovació educativa que millora el benestar emocional dels infants, facilita el seu èxit escolar i contribueix a la seva qualitat de vida. Així doncs, alumnes, pares i professors van poder veure el resultat de les activitats que s’han fet al llarg del curs. 

El projecte desenvolupat durant tot un curs a l’Escola Santa Caterina de Siena s’ha adreçat a 150 estudiants i ha comptat, a més de la implicació del professorat de l’escola, amb la participació d’educadors i terapeutes ocupacionals, així com també dels artistes Nan Orriols, Josep M. Roma, Iris Serrano i Carles Arumí.

Els cursos de 1r i 3r de Primària han desenvolupat el programa Art x Emocions, liderat per l’educadora experta en museus, Laia Ros, en què els estudiants han conegut una avantguarda artística i han treballat l’expressió d’una emoció. Per exemple, a partir de conèixer l’impressionisme i l’obra de Munch “El crit”, s’han treballat les pors i les ansietats, o bé a partir de quadres de Miró, els somnis i les esperances. Amb els estudiants de 5è i 6è curs, s’ha treballat un projecte d’Art Urbà que ha fet reflexionar els alumnes sobre realitats contemporànies per després plasmar el seu art en obres instal·lades al Pont de Queralt de Vic. Per complementar-ho, els alumnes van visitar el Centre d’Art Contemporani de Vic i la Fundació Miró. Per últim, els estudiants de 2n i 4t curs han fet un taller de música i dansa, liderat per la cantant Ju, amb el suport de l’educadora Marta Riera. 



Un projecte de transferència que vol tenir continuïtat


Per a l’investigador del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC i coordinador del projecte, Salvador Simó, “és fonamental poder garantir el benestar emocional dels infants que molt sovint es troben davant de situacions complicades que els generen quadres d’ansietat i posen en risc el seu aprenentatge escolar”. Per a Simó, “això suposa també una situació de risc de fracàs escolar que va lligada a l'exclusió social”. 

Sent x 100 ha esdevingut una transferència de coneixement del grup de recerca Salut Mental i innovació Social (SaMIS) al territori, i ha comptat amb el suport econòmic de la Vetllada “Cuina Solidària” i de l’Ajuntament de Vic. Està previst que durant aquest curs 2018-19 es faci una segona edició a la mateixa escola per tal de modelitzar el projecte, avaluar-ne científicament els resultats i poder extrapolar-lo a altres centres educatius. El projecte va començar el curs 2016-17 a l’Escola la Sínia de Vic i enguany també s’ha portat a terme a l’escola Congost de Canovelles. Ha estat reconegut amb un Premi Nacional d’Innovació Social i per l'Agencia de Qualitat i Avaluació AQUAS de la Generalitat de Catalunya.

L’acte, conduit per l’actor Xevi Font, va comptar amb la presència del regidor d’Educació de l’Ajuntament de Vic, Àlvar Solà, que va voler destacar que “el projecte no s’acaba aquí, sinó que tindrà continuïtat en el temps”. També va parlar la directora de l’escola, Vinyet Estalella, que va agrair “aquesta iniciativa que ens ha obert oportunitats noves a l’hora d’ensenyar”. Per acabar, es va fer el lliurament de diplomes als delegats i professors de cada curs i als estudiants del grau de Teràpia Ocupacional de la UVic per la seva implicació en el projecte. La cantant Ju va posar punt final a l’acte acompanyada pel guitarrista Ricard Puigdomènec.