Es publica l’informe “L’impacte de la Covid-19 a Vic”

L’Observatori Socioeconòmic d’Osona exposa les repercussions que la pandèmia ha tingut en la salut, el mercat de treball, l’activitat econòmica i la mobilitat

Gràfic de casos positius diaris per Covid-19 a Vic.
Gràfic de casos positius diaris per Covid-19 a Vic

 L’Observatori Socioeconòmic d’Osona, òrgan que depèn de Creacció, Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement, acaba de publicar l’informe L’impacte de la Covid-19 a Vic, on s’analitza l’impacte que ha tingut la pandèmia des del seu inici fins al mes de juliol a la ciutat. L’informe recull dades i fa una anàlisi de diversos indicadors: la salut, el mercat de treball, l’activitat econòmica i la mobilitat.

 

En l’àmbit de la salut, l’informe exposa l’evolució dels casos positius de Covid-19 que hi ha hagut des del 10 de març. A Vic, l’evolució ha estat molt semblant a la del conjunt d’Osona i fins al 20 de juliol s’han registrat 4.048 casos, dels quals 627 han estat confirmats per prova diagnòstica i 3.421 són casos sospitosos. Dels 627 casos positius acumulats, 558 han estat diagnosticats per prova PCR; 50, per test ràpid; i 19, han estat casos epidemiològics. El primer cas positiu registrat a la ciutat és de l’11 de març i tot i que el nombre de casos va mantenir-se accelerat fins a mitjan abril, a partir del mes de maig el ritme és més lent.

 

Pel que fa als casos sospitosos, el nombre màxim diari es registra el 25 d’abril (121 casos), tot i que a partir d’aquell moment s’observa una tendència a la baixa. Durant les darreres setmanes, el nombre de casos sospitosos diaris es manté de mitjana per sota de 40. Quant als casos positius diaris de Covid-19, Vic presenta una taxa acumulada de 1.356,73 casos/100.000 habitants, taxa superior a la mitjana comarcal i catalana. El màxim de casos diaris positius diagnosticats es va produir el 16 d’abril (34 casos), però a partir d’aquell moment el nombre va anar disminuint i el 26 d’abril va ser el primer dia des de l’inici de la pandèmia que no es va registrar cap nou positiu a Vic. A partir del 13 de juliol s’observa un lleuger augment dels casos positius, però sense arribar als valors anteriors.

 

 

El mercat de treball

 

Un dels paràmetres que analitza l’informe és l’afectació de la pandèmia en el mercat de treball. Segons l’informe, amb l’aturada de l’activitat econòmica, tant a Vic com a Osona es registra un nombre de demandants d’ocupació més elevat que durant la crisi del 2008. Segons dades del 30 de juny, a Vic hi ha registrades 6.278 persones demandants d’ocupació. El creixement més gran s’ha produït entre la resta de demandants d’ocupació (Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació –ERTO-, millora d’ocupació i persones que busquen la primera feina), els quals s’han multiplicat per sis passant de ser 531 el juny del 2019 a 3.177 actualment.

 

L’increment de persones demandants d’ocupació s’inicia al mes d’abril, durant el maig continuen augmentant i el mes de juny el creixement es frena. Observant els col·lectius, s’aprecia que la població aturada s’ha incrementat en menor mesura durant aquests tres mesos i d’abril a juny a Vic s’han registrat a l’atur 458 persones. En canvi, els demandants d’ocupació (on s’inclouen els treballadors en ERTO) han passat de 552 a 3.177 segons dades de 30 de juny. La relació entre els demandants d’ocupació i la població resident que forma part del mercat laboral, és a dir, els afiliats a la Seguretat Social i els demandants no ocupats, a Vic (amb un 27,2%) és lleugerament superior a la mitjana comarcal però inferior a la mitjana catalana (32,1%).

 

Amb tot, la situació generada per la pandèmia no té encara un gran impacte en l’augment de la taxa d’atur. Tot i l’augment (amb una variació interanual del 33,1%), aquesta taxa no ha arribat al nivell que es va assolir durant la crisi del 2008, quan l’any 2013 es va registrar una taxa superior al 20%. Actualment la taxa d’atur a Vic (13,2%) és similar a la que hi havia al novembre del 2016, segons l’informe, tal com destaca Josep Arimany, president de Creacció.

 

Tot i que el segon trimestre de l’any la contractació temporal s’ha reduït un -45,4% a les empreses de Vic i la contractació indefinida, un -48,8%, la contractació ha experimentat una millora en la tendència durant el mes de juny.

 

 

Activitat econòmica

 

Referent als ERTO, l’informe de l’Observatori Socioeconòmic d’Osona constata que a Vic, a data 1 de juliol, s’havien sol·licitat 773 expedients de regulació temporal d’ocupació, dels quals el 97,3% es van sol·licitar entre el març i l’abril. Les empreses localitzades a Vic tenen 19.861 llocs de treball assalariats, el 29,6% dels quals han estat afectats per un ERTO. Per sectors, el nombre més alt d’assalariats afectats per un expedient d’aquest tipus pertany al sector comerç (1.556 treballadors afectats), seguits de la indústria (1.422 treballadors afectats) i l’hostaleria (957 treballadors afectats). La resta de treballadors afectats (1.974) es reparteixen entre els altres sectors.

 

Amb tot, mirant la distribució de les dades relatives al pes del sector, s’aprecia que a Vic el 98% dels assalariats del sector de l’hostaleria han estat afectats per un ERTO. També s’han vist molt afectats els treballadors d’activitats artístiques i d’entreteniment (64,8%) i els treballadors del comerç (51,5%). Cal destacar també la poca afectació que ha tingut a Vic al sector agrari i ramader en comparació amb la resta de Catalunya.

 

Si s’analitzen les dades d’afiliats a la Seguretat Social, l’informe revela que a les empreses de Vic l’afiliació a la Seguretat Social s’ha reduït un 3% durant el primer semestre del 2020 (710 afiliacions menys en termes absoluts que el desembre del 2019). Per sectors, el sector que va perdre més afiliats va ser el comerç (-199), seguit de l’hostaleria (-162). En canvi, s’ha de subratllar la creació d’ocupació en el sector salut i serveis socials (+26) i sobretot en el sector del coneixement, la recerca i la cultura (82 afiliacions més durant el primer semestre).

 

Les dades del segon trimestre, a juny del 2020, localitzaven a Vic 22.806 llocs de treball. El passat mes de març la variació interanual dels assalariats per primera vegada va ser negativa després de 6 anys de creixement, subratlla Arimany. Però va ser a finals del mes de juny quan el nombre d’autònoms i assalariats es va reduir amb més impacte a causa de la pandèmia (-331 autònoms i -497 assalariats) respecte a un any enrere.

 

Els comptes de cotització localitzats a Vic ha caigut un -10,25% respecte al juny de l’any passat. Actualment hi ha 1.821 comptes de cotització i la pèrdua més important es va produir durant el primer trimestre del 2020.

 

 

La mobilitat

 

L’últim indicador de l’estudi és el de la població diària mitjana que surt i entra a Vic. La mobilitat és un bon indicador per reflectir l’impacte que ha tingut el confinament i l’estat d’alarma decretat. L’any 2019 sortien de mitjana cada dia 7.297 persones de Vic i n’hi entraven 12.343. Amb el confinament, la mobilitat de la població va disminuir dràsticament i es va arribar al mínim en el període del 28 de març al 13 d’abril, coincidint amb el moment més crític de la pandèmia i el confinament total. Les entrades van reduir-se entre un -80% i un -90%, i les sortides van caure entre un -70% i un -80%.