Xavier Tudela, Josep M. Vila d’Abadal, Joan López i Carol, i els membres del Consell de Cultura de Vic

Es signa el conveni per ser Capital de la Cultura Catalana l’any 2016

Els membres el Consell de Cultura van assistir aquest acte presidit per l’alcalde de Vic

L’organització de la Capital de la Cultura Catalana va donar a conèixer el passat mes d’abril les ciutats escollides per ser Capital de la Cultura Catalana pels anys 2014, 2015 i 2016 que seran, respectivament, Barcelona (coincidint amb el 300 aniversari del 1714), Vilafranca del Penedès i Vic. La signatura de l’acord es va fer ahir a la Sala de Consellers de l’Ajuntament de Vic i va comptar amb la presència de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, el regidor de Cultura, Joan López i Carol i el president de l’entitat que atorga la organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, així com els representants del Consell de Cultura.

 

Tudela va fer un repàs històric de l’organització i del projecte capital de cultura que s’estén arreu del món. De fet, hi ha capitals de cultura a Europa, Amèrica, Països Àrabs i fins i tot i al món islàmic. El president de l’organització Capital de Cultura Catalana també va fer esment de la importància del treball conjunt entre administracions públiques i entitats civils, que sol ser la clau de l’èxit de qualsevol iniciativa i per tant és una de les línies mestres a seguir. Xavier Tudela també va posar de relleu que “la capitalitat és de tothom i per a tothom”, amb una participació activa de la societat. Amb aquest nomenament Vic serà coneguda a l’exterior, a la vegada que tindrà la responsabilitat de representar a tota una nació a nivell internacional. “Vic esdevindrà una porta d’entrada al coneixement”, va afirmar Tudela. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Joan López i Carol va manifestar un agraïment a tots els membres del Consell de Cultura de la ciutat que també van ser presents a l’acte i va recordar que en la primera sessió ordinària convocada per ahir mateix es debatrien ja les línies mestres per acollir aquesta iniciativa de Vic, Capital de la Cultura Catalana 2016. López va remarcar que “ara tot el consell i la ciutadania en general ens autoimposem un repte: què pot aportar Vic a la cultura catalana, al país i a nivell internacional?”. El regidor de Cultura també va esmentar que aquest any 2016 Donosti serà Capital de la Cultura Europea i Vic ja s’hi ha posat en contacte amb l’objectiu de poder complementar-se i cooperar conjuntament. A la vegada també s’han iniciat converses amb Ripoll, Berga, Olot i altres ciutats de la Catalunya Vella per estendre el projecte a tot el territori interior. Un altre dels aspectes que també es va destacar és que la seu de Vic, Capital de Cultura Catalana 2016 serà a l’edifici del Gremi d’Adobers d’Osona.

 

Finalment, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal va agrair a la Capital de la Cultura Catalana haver fet realitat aquesta nova capitalitat de Vic, ja que una vegada més la ciutat exerceix de capital. Actualment la ciutat de Vic compta amb unes instal•lacions culturals punteres i d’alt nivell per poder desenvolupar un gran paper aquest 2016. Vila d’Abadal també va remarcar que amb aquest nomenament la ciutat de Vic té una nova oportunitat per explicar els nostres orígens. Durant la intervenció, l’alcalde de Vic també va dedicar unes paraules als membres del Consell de Cultura per agrair-los la seva tasca i la seva implicació amb la ciutat.

 

Fins ara, han estat elegides capitals de la cultura catalana les següents ciutats de l’àmbit lingüístic català:

 

2004: Banyoles
2005: Esparreguera
2006: Amposta
2007: Lleida
2008: Perpinyà
2009: Figueres
2010: Badalona
2011: Escaldes-Engordany/Principat d’Andorra
2012: Tarragona
2013: Ripoll
2014: Barcelona
2015: Vilafranca del Penedès
2016: Vic

 

L’Ajuntament de Vic va aprovar presentar la seva candidatura a la Capital de la Cultura Catalana 2016 el 7 de novembre de 2011, per unanimitat de tots els grups polítics del consistori. En la seva candidatura, que també ha tingut una gran adhesió ciutadana, Vic, ha destacat que la ciutat ‘ha aconseguit assolir un elevadíssim nivell associatiu, social i cultural comparable a molt poques ciutats del país però que creiem que, en poques ocasions, ha estat prou reconegut en l’àmbit nacional i internacional’. A Vic, desenvolupen la seva activitat més de tres-cents associacions. El Centre històric de Vic va ser elegit, per votació ciutadana, com a una de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya.