Es torna a superar el llindar d’informació de l’ozó troposfèric a Vic

Aquest llindar es situa en els 180 µg/m3 en 1 hora

Ahir, dia 27 de juny, es va tornar a superar el llindar d’informació de l’ozó troposfèric, que obliga les administracions a informar a la població de la superació d’aquest llindar.

 

El llindar d’informació a la població es situa en 180 µg/m3 i no suposa cap risc per a la salut, per la qual cosa el protocol d’actuació només preveu informar-ne a la població. Tot i això, es recomana que les persones sensibles a la contaminació atmosfèrica, com poden ser els nens, la gent gran i les persones amb malalties respiratòries, no realitzin esforços físics o practiquin esports a l’aire lliure entre les 12 i les 18 h, sobretot si produeixen fatiga o són de llarga durada.

A la comarca d’Osona, durant el període de primavera-estiu, entre les 12 i les 18 h és habitual superar el llindar d’informació a la població. El llindar d’alerta és de 240 µg/m3, al qual no s’ha arribat mai a Vic.


L’ozó és un contaminant secundari, no s’emet directament a l’atmosfera, sinó que es forma a partir de reaccions activades per la llum solar entre contaminants primaris.


Aquest fenomen necessita que hi hagi llum solar durant vàries hores, i com a tal l’època típica dels màxims d’ozó coincideix en la primavera i l’estiu.
Els nivells d’ozó es vigilen de forma permanent des del servei de vigilància i control de l’aire de la Generalitat de Catalunya. Durant els mesos en els que es pot donar amb més probabilitat, a més, la campanya respon a l’obligació d’informar a la població sobre les incidències esdevingudes.


Els llindars que estableix la legislació són:


Llindar d’informació 180 µg / m3
Llindar d’alerta 240 µg / m3


Els efectes que pot causar l’ozó a la població són:


- Tos
- Irritacions a la faringe, coll, ulls.
- Dificultats respiratòries
- Símptomes de malestar general


Cal tenir en compte que aquests símptomes també poden tenir altres causes i que, difícilment, es poden distingir de les pertorbacions generals de l’estat de la salut. A més s’ha de tenir en compte que la sensibilitat a l’ozó pot variar molt en cada persona. Encara i així, les persones que a priori, es podrien veure més afectades són els malalts de cor, pulmó, els nens, els malalts i la gent gran.


Es recomana com a sistema de prevenció:
- No realitzar esforços corporals a l’aire lliure que no siguin usuals, principalment si produeixen fatiga, són de llarga durada i es duen a terme dins del període comprès entre les 10 h i les 16 h (hora solar).


Per a més informació: www.gencat.cat/mediamb/qaire/ciozo.htm