Èxit del primer homenatge institucional a les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil a Vic
“Recuperar la història ha de servir per no repetir errors”, va manifestar l’alcaldessa de Vic, Anna Erra
Més d’un centenar de persones van omplir ahir la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic en el primer acte institucional fet a la ciutat en homenatge a les víctimes dels quatre bombardejos de l’aviació franquista durant la Guerra Civil a Vic, a finals del 1938 i principis del 1939. Entre els assistents hi havia familiars d’algunes de les víctimes d’aquests atacs als que l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va agrair l’assistència i “la proporció de més informació d’aquell període a la ciutat de Vic”.
L’historiador vigatà, Josep Casanovas, va pronunciar la conferència, “La Guerra Civil a Vic (1936-1939): Cues, cartes i bombes” en què es van donar a conèixer les accions de l’exèrcit franquista i l’impacte del conflicte bèl·lic a la capital d’Osona mitjançant cartes personals i documents de l’època.
Seguint la línia de reconeixement i memòria històrica 78 anys després dels fets, l’alcaldessa va remarcar que “recuperar la història ha de servir per no repetir errors”.
Cal destacar que la campanya de recerca promoguda per l’Ajuntament va permetre trobar més detalls d’algunes de les víctimes i contactar amb familiars que van assistir a l’acte i que van agrair l’acte de record per als seus familiars morts per primera vegada en un acte oficial de ciutat.
Vic va patir quatre bombardejos durant la Guerra Civil
El primer bombardeig es va realitzar el 21 de desembre de 1938 a les dotze del migdia quan sis avions de la Segona Brigada Hispana van bombardejar les fàbriques i l’estació de tren causant 7 morts, segons el registre de l’arxiu municipal, i nombrosos ferits. L’hospital pels ferits de guerra ubicat a la Casa de Caritat de les Germanes Carmelites també va ser bombardejat.
El 20 de gener de 1939 arribava el segon bombardeig a la ciutat de Vic portat a terme pels pilots de la tercera esquadra de la Segona Brigada. En aquest cas, l’objectiu va ser el pont d’accés a la ciutat i a l’estació de tren provocant nombrosos morts i ferits, entre d’altres destrosses.
L’últim bombardeig contra el centre urbà va ser el 25 de gener de 1939, esdevenint el tercer bombardeig a la capital d’Osona.
El quart i últim bombardeig va ser una maniobra de suport a les forces terrestres franquistes que espiaven la ciutat des del 31 de gener. Amb l’ajuda del raid, les forces van entrar a Vic la nit de l’1 al 2 de febrer de 1939.