Fabian Mohedano i M. Carme Bover

Fabian Mohedano planteja com millorar en salut i qualitat de vida amb una jornada intensiva i saludable

L’Ajuntament de Vic forma part de la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària per facilitar l’acceleració del canvi horari

Aquest dimecres 20 de novembre va tenir lloc la xerrada ‘Els reptes de la reforma horària: I si poguéssim afegir temps a la nostra vida?’ per part del promotor de la Reforma Horària, Fabián Mohedano. Una iniciativa ciutadana queimpulsa uns hàbits horaris cívics, potencia la igualtat entre persones, les capacitats de bona relació i, sobretot, la salut i benestar.

 

La regidora de Comerç i Turisme, M. Carme Bover, va plantejar la Reforma Horària com un tema que afecta a tothom però del que en manca coneixement, “sincronitzant els nostres horaris amb els de la resta del món i amb un ritme més ordenat, aconseguirem guanyar temps i millorar en salut i qualitat de vida”, va afirmar. Per això, l’Ajuntament està adherit a la xarxa de ciutats i pobles per a la Reforma Horària, com altres organismes de la comarca i de la resta de Catalunya.

 

Per la seva banda, Fabian Mohedano,va introduir la Reforma Horària com “una iniciativa ciutadana, molt transversal políticament i pluridisciplinària on s’ha construït un debat amb la voluntat de fomentar el problema i promoure sensibilització i reformes”. El juliol del 2017 es va signar un pacte integral amb 110 organitzacions per aconseguir uns horaris més racionals i saludables que interpel·len a àmbits diversos com la comunitat educativa, el treball, la sanitat, l’administració, la cultura, el comerç, el món de l’oci o la televisió, entre d’altres.

 

El valor del sol en la reforma horària

 

Mohedano va explicar que actualment no ens trobem en el fus horari que ens pertoca, i que el debat està entre decidir quedar-se a l’horari d’estiu o a l’horari d’hivern. L’horari d’hivern, el menys popular, és el més adequat per a la nostra salut ja que ens llevem de clar i el nostre cos rep melatonina, que fa que les persones siguin més productives, creatives, resolutives i també ens ajuda a dormir millor. Per altra banda, escollir l’horari d’estiu comportaria que durant dos mesos d’hivern es faria de dia a dos quarts de 10 del matí, un aspecte perjudicial per la nostra salut. Mohedano va emfatitzar en la necessitat d’un debat global per a no quedar-se en un horari diferent als altres països.

 

Falta de flexibilitat i compactació en la jornada

 

El promotor de la Reforma Horària va explicar que és necessari reorganitzar la jornada intensiva per convertir-la en saludable tant en el món laboral com en l’educació, afegint mitja hora més a la jornada per incorporar el dinar en una hora adequada. La proposta passaria per incorporar els àpats en una franja saludable, acabar les hores lectives abans i començar els extraescolars més d’hora.

Cal treballar per concentrar la jornada laboral, impulsar el teletreball i avançar l’horari de les escoles i les feines per tenir més temps de lliure disposició i disposar de les hores de descans necessàries.

 

Fabian Mohedano va remarcar el paper clau dels ajuntaments per arribar a la ciutadania, sensibilitzar, generar debat i conscienciar. El promotor va valorar molt positivament els avenços fets fins al moment i es va mostrar molt optimista en aconseguir un canvi en la reforma horària.