Fèlix Martí defineix el diàleg i la tolerància com les eines per a la construcció de la pau

Vic per la Pau li sembla molt positiu perquè permet que tothom pugui participar en la reflexió i les aportacions per la pau

Aquest dijous al vespre ha tingut lloc la conferència inaugural de Vic per la Pau, a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic, presidida per l'alcalde de Vic, Jacint Codina. La conferència, a càrrec del president honorari del Centre UNESCO de Catalunya, Fèlix Martí, ha tractat sobre la definició de pacifisme i les eines que tenen les societats modernes per construir les bases de la pau.





Fèlix Martí, Barcelona, 1938 és filòsof, fundador i director durant divuit anys del Centre UNESCO de Catalunya 1984- 2002. Ha desenvolupant una notabilíssima tasca internacional en els àmbits de la pau, els drets humans, el diàleg interreligiós i la interculturalitat i també en la sostenibilitat. Reconegut amb les distincions de Medalla UNESCO dels Drets Humans i guardó CIEMEN Centre Internacional Escarré per a les Minories ȴniques i les Nacions, és autor del llibre "Diplomàtic sense estat", on explica les seves memòries, com també la seva etapa de director d'Unescocat. Actualment és president de l'Institut Linguapax, que treballa per vincular l'educació per la pau i l'aprenentatge de les llenges.





En la conferència, Fèlix Martí ha explicat el pacifisme com un conjunt de propostes per crear alternatives a la violència alhora de resoldre els conflictes. L'experiència que li ha donat la dedicació a la resolució de conflictes a nivell internacional el porta a dir que "no hem aconseguit eradicar la violència internacional, ja que en aquest nivell les lleis tenen una for硠relativa".





El pacifisme, segons Martí, té una base "en la tradició filosòfica que proclama la dignitat de les persones i que alhora és el punt de parten硠de moltes i diverses creences i religions". També cal "reconèixer que som diferents i que el pluralisme és una riquesa" i "que ens acostumem a què les nostres identitats siguin flexibles, ja que amb els processos migratoris actuals, no hi haurà pau si no tenim capacitat d'obertura de de les identitats".





Per construir la pau, Fèlix Martí ha definit "el diàleg és la base per resoldre els conflictes, tot afirmant que cal ensenyar l'art de dialogar a les escoles i exemplificant-ho amb el diàleg amb ETA que està fent actualment el govern espanyol, i del quan no comprèn que tingui tants detractors.





L'enfortiment dels sistemes jurídics internacionals i de les lleis, com la constitució fa poc del Tribunal Penal Internacional, i la creació de forces internacionals permanents governades per organismes que vagin més enllà de les nacions, són altres elements que han d'ajudar a construir la pau, tot i que Fèlix Martí ha afirmat que "encara s'ha de seguir treballant contra sistemes existents que violen els Drets Humans i les llibertats fonamentals". Finalment, ha esmentat l'aspiració a un consens de desarmament, com la prohibició de les mines anti-persona o el control de l'energia nuclear, com un dels altres punts a treballar per aconseguir la pau.





Respecte la iniciativa de Vic per la Pau, Martí n'ha destacat el fet que permeti "dedicar temps a la Pau" i ha comentat que "la idea de les oliveres és molt encertada, perquè significa que tots els ciutadans poden contribuir en la recerca de la pau". Com a conclusions a tot el què s'ha plantejat, Martí ha esmentat que "cal lluitar contra l'escepticisme sobre la possibilitat d'acabar amb la violència" i que cal tenir els ulls ben oberts respecte de tres "violències" que s'estan donant el l'actualitat: la violència de gènere, l'augment d'actituds xenòfobes i opcions polítiques que recolzen aquest fet de manera sistemàtica i finalment la violència d'alguns mitjans de comunicació que no estan al servei de la veritat, sinó d'altres interessos.





L'alcalde de Vic, Jacint Codina ha agrat a Fèlix Martí per la conferència que ha ofert i ha destacat el treball de les associacions, entitats i espais de la ciutat en la confecció del programa d'activitats, que cada any "creix en qualitat i quantitat."